Tomáš Radotínský
22. listopadu 2011 • 11:48

Terry musí lépe organizovat obranu. Nebo to někdo odskáče

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Takže co se vlastně změnilo za těch devět měsíců od poslední prohry Chelsea s Liverpoolem? Nic. Fernando Torres je z formy, manažer se ocitl pod tlakem, titul se zdá být v nedohlednu. Nová sezóna, stejná písnička. Dokonce si troufám říct, že v něčem je to ještě horší. Obrana, dříve velká chlouba týmu ze západního Londýna, je děravá jako cedník. A vinu na tom podle mě nese její lídr John Terry.



Služebně nejstarší hráč klubu debutoval v áčku už před 13 lety. V posledních letech byl automatickou volbou a podílel se na třech titulech. Základy k těmto úspěchům však položila pevná a důsledná defenziva. Něco, co současná Chelsea nezná.

Nedá se to svalovat jen na individuální chyby, i když je pravda, že ty srážejí předloňského mistra ještě níž. Zakopaný pes je ale někde jinde.

Co dřív Terry hravě zvládl, s tím má teď nečekané problémy. Nevím, zda je možnou příčinou případ údajné rasistické urážky obránce Queens Park Rangers Antona Ferdinanda, kvůli níž kapitána Blues vyšetřuje dokonce i policie. Jisté je, že podobné trable měl Terry už dříve (aféra s bývalou přítelkyní Wayna Bridge, otec nachytaný při prodeji kokainu atd.) a vždy se s tím na hřišti vyrovnal jako pravý profesionál.

Nyní je však krajně nejistý. Ještě se o tom nemluví nahlas, protože se po herní stránce stal takřka nedotknutelnou ikonou a chodí se kolem něj po špičkách. Ale je načase si nalít čistého vína a říci si, že kdyby KTERÝKOLI jiný hráč podal tak hanebný výkon jako Terry v neděli proti Liverpoolu, schytal by tvrdou kritiku ze všech stran.

Takhle se pozornost zaměřila spíše na jeho partnera ze stoperské dvojice Davida Luize, o němž někdejší zadák Manchesteru United Gary Neville prohlásil, že vypadal, jako když ho z tribuny přes Playstation ovládá desetiletý kluk.

Brazilský střední obránce vskutku výrazně zaostává za tím, co na jaře předváděl po svém příchodu z Benfiky Lisabon. Tehdy působil neuvěřitelně sebevědomě. Míče odebíral nekompromisně a zároveň čistě a navíc si troufl na beckenbauerovské výpady, čímž připomněl už zapomenutou roli libera.
Dnes je roztěkaný a neukázněný. Když se v neděli ohnal po liverpoolském Dirku Kuytovi, koledoval si o červenou kartu. Ale Luiz hraje za Chelsea teprve od začátku roku, takže bych v jeho případě byl shovívavější.

Zápalná šňůra už hoří

Terryho nedostatky však byly neodpustitelné. Propadal a nestíhal se vracet, nedržel linii s ostatními a častokrát byl úplně mimo svou pozici. Korunu všemu nasadil při vítězném gólu Glena Johnsona těsně před koncem. Ve chvíli, kdy na liverpoolského beka letěl diagonální pas, stál Terry od spoluhráče Ashleyho Cola snad 20 metrů. Levého obránce tedy nikdo nezajišťoval a Johnson tak mohl jít do souboje jeden na jednoho.

Logicky proto volil kličku do středu hřiště, což se mu zdařilo a rázem byl v šestnáctce. Kdyby Terry jakožto levý stoper dodržel optimální vzdálenost od levého obránce, musel by hráče s míčem zakřižovat a akci tak přerušit. Jenže on to neudělal a jeho další počínání už odporovalo zdravému rozumu. Místo toho, aby svou poziční chybu napravil a vydal se útočícímu hráči naproti (pozdě, ale přece), stáhl se nepochopitelně za vybíhajícího Čecha a rozhodl se za něj zaskočit na brankové čáře. Johnson však zamířil přesně k tyči a rozhodl o výhře svého týmu. Chelsea tak po 12 kolech ztrácí na vedoucí Manchester City propastných 12 bodů. Letos už čtyřikrát prohrála.

Obranná bilance vynikne ještě víc. Blues dostali 17 gólů – víc než jejich západolondýnský rival Fulham. Jen dvakrát přitom udrželi čisté konto a doma se jim to nepovedlo od dubna letošního roku. Manažer André Villas-Boas připouští: „Množství branek, které dostáváme, mi dělá starosti. Svým obráncům však stále důvěřuji.“

Terry je však podle mého názoru ve 30 letech až příliš zkušený na to, aby si obranu zorganizoval tak špatně. Něco se tedy změnit musí.

Jenže co s tím? Villas-Boas sedí na sudu se střelným prachem. Když kvůli nepřesvědčivým výkonům Terryho vyřadí ze sestavy, vypukne pořádný poprask. A když ho tam nechá, může se klidně opakovat nedělní bodový výprodej, nebo blamáž v derby s Arsenalem, které Chelsea prohrála 3:5.
Rozhodně to není jen záležitost jednoho či dvou utkání, ale dlouhodobý trend.

Tak jako tak stojí mladý portugalský kormidelník před těžkým obdobím. Klíčový duel Ligy mistrů v Leverkusenu, čtvrtfinále Carling Cupu s Liverpoolem a ligový zápas v Newcastlu. To vše během příštích 14 dní.
Tak náročná série může pozici Villase-Boase upevnit, nebo ji ještě víc podkopat.

Však už také britská média spekulují o tom, že bývalý manažer Chelsea Guus Hiddink, blízký přítel Romana Abramoviče, je po odchodu od turecké reprezentace volný. V rozhovoru pro televizi Russia Today potvrdil, že si chce odpočinout, ale zároveň že rozhodně nemíní odcházet do důchodu. Jestli Chelsea rychle nechytí formu, je možné, že jeho další kroky povedou zpět na Stamford Bridge.

Už v minulosti se totiž několikrát ukázalo, že špatné výsledky neodnesou hráči v čele s Terrym. Doplácí na ně někdo jiný.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud