Tomáš Radotínský
6. ledna 2012 • 10:57

20 let Premier League. Autor prvního gólu učí studenty a dělá právníka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Premier League, nejlepší liga na světě, letos slaví 20 let své existence. Reorganizace profesionálních soutěží v kolébce fotbalu v roce 1992 přinesla klubům víc peněz za televizní práva a stamilióny fanoušků po celé zeměkouli. Portál iSport.cz při příležitosti kulatého výročí připravil seriál, jehož prostřednictvím můžete nahlédnout do bohaté historie anglické ligy.



Přineseme vám pohled za kulisy dramatických skandálů i příběhy zapomenutých hrdinů. Začínáme úvodní sezónou 1992/1993.

Jubilejní 10 000. gól v Premier League vstřelil v roce 2001 Les Ferdinand z Tottenhamu. Branku s pořadovým číslem 20 000 zaznamenal před pár týdny záložník Aston Villy Marc Albrighton.

Ale kdo byl autorem vůbec první trefy v historii Premier League?

Tohle jméno už přece jen trochu zapadalo vrstvou prachu. Zní: BRIAN DEANE. Útočník Sheffieldu United otevřel účet nově vytvořené soutěže v zápase proti Manchesteru United. Psal se 15. srpen 1992.

Rodák z Leedsu měří 191 centimetrů a díky tomu byl především vynikajícím hlavičkářem. Právě tak padl i ten premiérový gól ročníku 1992/1993. V 5. minutě si urostlý centrforvard naskočil na prodloužený aut Carla Bradshawa z pravé strany a rybičkou zavěsil za záda bezmocného Petera Schmeichela.

 

TŘI MINIPŘÍBĚHY SEZÓNY 1992/1993

STŘELEC PRO TELEVIZI
Teddy Sheringham (22 gólů) byl nejlepším střelcem a zároveň prvním hráčem, který se trefil v přímém přenosu televize Sky Sports. V průběhu sezóny přestoupil z Nottinghamu do Tottenhamu. Jeho bývalý klub ho nedokázal nahradit a po 16 letech sestoupil. Kohoutům pomohl Sheringham k 8. místu.

ALKOHOLIK HVĚZDOU
Paul McGrath (Aston Villa), irský obránce, zvítězil v hlasování Profesionální hráčské asociace o nejlepšího hráče a korunoval skvělý ročník. Neměl přitom lehký život. Vyrostl v sirotčinci a během kariéry byl dlouhá léta závislý silně na alkoholu. Několikrát kvůli tomu prošvihl zápas, jindy zase nastoupil opilý.

PÁD MISTRA
V roce 1992 dosáhl Leeds United svého prvního titulu od roku 1974. V inaugurační sezóně však na svůj triumf nedokázal navázat a dokonce bojoval o udržení. Skončil na 17. příčce a zachránil se o pouhé dva bodíky. Nedařilo se mu ani v Lize mistrů, kde vypadl už ve 2. kole s Glasgow Rangers.

Na svou výšku měl populární »Deano« také obdivuhodně vytříbenou techniku. Nebylo pro něj problémem skórovat ze 40 metrů do opuštěné brány, jako to kdysi předvedl proti Liverpoolu. To bylo v době, kdy třikrát nakoukl do anglické reprezentace.

Také během první půle zápasu s Rudými ďábly trhal obranu soupeře jako Yorkshirský rozparovač.

Jeden gól mu rozhodčí neuznali kvůli ofsajdu. Druhé trefy se tak dočkal až po přestávce ze značky pokutového kopu po faulu Garyho Pallistera na Alana Corka. Hosté pak už stačili jen snížit zásluhou Marka Hughese.

47
V posledním kole padlo během jednoho dne 47 gólů, což je stále platný rekord Premier League. Tehdy však hrálo nejvyšší soutěž 22 týmů, o dva víc než dnes.

Tým z Bramall Lane tedy porazil Manchester United 2:1 a skvěle odstartoval. Jenže nakonec platilo známé rčení »První vyhrání z kapsy vyhání«.

Deane se sice do konce sezóny prosadil ještě třináctkrát, ale jeho mužstvo se nebezpečně potápělo do sestupového pásma. V konečném účtování se zachránilo až v posledním kole a od pádu do druhé ligy je dělily pouhé tři body. Třeba to byly právě ty proti Rudým ďáblům za vítězství, s nímž nikdo nepočítal...

Deane po sezóně odešel, aby se pak do Sheffieldu United ještě dvakrát vrátil. Naposledy v 37 letech, kdy si tam odskočil uzavřít bohatou aktivní dráhu. Zakopal si i za Benfiku Lisabon a dokonce v daleké Austrálii za Perth Glory.

Dnes je mu 43 let a hraje už jen pro radost. Zároveň se věnuje činnosti kouče pro Mezinárodní akademii pro fotbal a vzdělávání na Leeds City College. Studium je zakončeno titulem bakaláře.

V rodném městě pracuje Deane i jako sportovní konzultant pro právnickou firmu Blacks Solicitors LLP. Radí při uzavírání smluv, rozjezdu podnikání či v případě zranění. Mezi jeho kolegy patří mimo jiné bývalý reprezentant Walesu Robbie Savage.

„Měl jsem štěstí, že se mi vyhýbala zranění a moje kariéra díky tomu trvala 20 let. Ale je zapotřebí přemýšlet i o alternativách. Co bych dělal, kdybych se vážně zranil? Vzdělání je pro fotbalisty velmi důležité,“ vzkazuje Deane svým nástupcům na zelených trávnících.

Ti už na něj možná zapomínají. Historický zápis však Deanovi nikdo neodpáře.

CANTONA KLÍČEM K TITULU

Manažer Manchesteru United Alex Ferguson – tehdy čerstvý padesátník – své zdecimované šiky zázračně zmobilizoval a po počátečních klopýtnutích začal stoupat tabulkou výš a výš. Ještě po 3. kole měl celek z Old Trafford na kontě jediný bod. V listopadu však koupil z Leedsu francouzského bouřliváka Erika Cantonu a ten se stal katalyzátorem úspěchu. Rudí ďáblové do konce soutěže prohráli už jen jednou, zlikvidovali ztrátu na špici tabulky a nakonec odsunuli Aston Villu na druhou příčku. Vyhráli s desetibodovým náskokem a slavili první titul po 26 letech. Dožil se toho i legendární Sir Matt Busby, strůjce slavného týmu ze 60. let. Stařičký pán usedal na své čestné místo na tribuně Old Trafford. Půl roku nato ho zahubila nevyléčitelná rakovina.

PŘÍŠTĚ: Sezóna 1993/1994 – Herec Vinnie Jones a jeho Crazy Gang z Wimbledonu


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud