Tomáš Radotínský
11. února 2012 • 00:24

Kung-fu: Legenda pokračuje. Jak Cantona připravil Rudé ďábly o titul

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

20 LET PREMIER LEAGUE | Premier League, nejlepší liga na světě, letos slaví 20 let své existence. Reorganizace profesionálních soutěží v kolébce fotbalu v roce 1992 přinesla klubům víc peněz za televizní práva a stamilióny fanoušků po celé zeměkouli. Portál iSport.cz při příležitosti kulatého výročí připravil seriál, jehož prostřednictvím můžete nahlédnout do bohaté historie anglické ligy. Přinášíme vám pohled za kulisy dramatických skandálů i příběhy zapomenutých hrdinů. Dostáváme se k sezóně plné průšvihů – 1994/1995.



20 let Premier League

Říkali mu Král Eric. Jeho skutečné jméno bylo ERIC CANTONA. V kronice Manchesteru United jen stěží najdete lepšího a oblíbenějšího fotbalistu.

Eric CantonaFoto internet
Lidé ho milovali od první chvíle, co na Old Trafford přišel. Stejně dobře, jako dovedl kopat, uměl také dělat průšvihy. Nedokázal prostě udržet na uzdě svůj temperament. Po předcích v něm kolovala francouzská, italská a katalánská krev. Výbušná směs.

Dokud se dokázal soustředit na hru, patřil k oporám a navíc byl hodně »cool«. Se vztyčeným límcem a pohledem filmové hvězdy (později si na stříbrném plátně vskutku zahrál) elektrizoval tribuny. Jakmile mu ale ruply nervy, bylo zle.

Už doma, kde hrál mimo jiné za Auxerre a Marseille, fackoval spoluhráče, házel míčem po rozhodčím a nadával členům disciplinární komise. Psychoanalytik mu doporučil přestup do Anglie. Cantona poslechl a upsal se Leedsu. Po roce ho koupil manažer Rudých ďáblů Alex Ferguson.

TŘI MINIPŘÍBĚHY SEZÓNY 1994/1995

MALAJSKÝ TYGR
V listopadu 1994 napsal deník The Sun, že bývalý gólman Liverpoolu Bruce Grobbelaar – toho času ve službách Southamptonu – byl ve spojení s malajským sázkařským syndikátem a ovlivňoval v jeho prospěch výsledky zápasů. U soudu byl po třech letech očištěn. Spor o odškodnění ho však dovedl až k bankrotu.

NEBER ÚPLATKY, NEBO...

Manažer Arsenalu George Graham byl obviněn z přijímání ilegálních plateb od norského hráčského agenta Runeho Haugeho a dostal roční distanc. V klubu, kde strávil devět let a získal dva tituly, pochopitelně skončil. Kanonýři skončili až 12. a ve finále Poháru vítězů pohárů nešťastně podlehli Realu Zaragoza.

DROGY JSOU ŠPATNÉ, ÁÁÁNO?

Aby afér na Highbury nebylo málo, přidal se i Paul Merson. Anglický reprezentant se přiznal, že bere kokain a je závislý i na alkoholu. Byl poslán na tříměsíční rehabilitační program. Nejednalo se o jediný drogový případ: Chris Armstrong z Crystalu Palace byl pozitivně testován na marihuanu.

Ani taková autorita však nepoddajný živel nezkrotila. Hříchy se to jenom hemžilo.

To, co se stalo 25. ledna 1995, ale přesahovalo všechny meze.

Dějiště: stadión Selhurst Park, Londýn. Zápas: Crystal Palace – Manchester United. V hlavní roli: Eric Cantona.

Útočník s tradiční sedmičkou na zádech vyfasoval další červenou kartu a šoural se za hřiště. Cestou se zastavil u tribuny, kde na něj jeden divák cosi pokřikoval. A vtom se to stalo: Cantona přeskakuje reklamní panel a vrhá se na fanouška ve stylu kung-fu. Než ho stačí odtáhnout, přidává ještě pár ran pěstí. Teprve pak v doprovodu brankáře Petera Schmeichela a jednoho pořadatele odchází tunelem do kabin.

Všem bylo takřka okamžitě jasné, že jde o obrovský skandál. Soud dokonce Cantonu poslal na 14 dní do vězení. Nakonec byl trest změněn na 120 hodin veřejně prospěšných prací.

Horší to bylo u Fotbalové asociace. Ta nakonec vyměřila útočníkovi Manchesteru United distanc na osm měsíců.

Cantona ale jakoby si z maléru nic moc nedělal. Na tiskové konferenci si vzal slovo a s nenapodobitelným francouzským přízvukem zafilozofoval: „Když letí rackové za rybářskou lodí, je to proto, že si myslí, že budou do moře vhozeny sardinky. Děkuji vám pěkně.“ Načež vstal a opustil sál. Konsternovaní novináři chvíli nevěděli, zda se mají smát nebo protestovat.

Nic víc se už od svérázného Francouze každopádně nedozvěděli. Teprve nedávno se Cantona, dnes pětačtyřicetiletý sportovní ředitel klubu New York Cosmos, ke své slavné aféře vrátil.

„Byla to chyba. Ale takový je život. To jsem já,“ pokrčil rameny.

Incident měl fatální následky nejen pro něj, ale i pro obhájce titulu. Oslabený Manchester United sice zrovna angažoval Andyho Cola, s jehož pomocí rozstřílel třeba Ipswich 9:0 a nová posila z Newcastlu dala pět gólů (obojí je stále platný rekord), jenže na Blackburn to nakonec nestačilo.

A na hlavní příčině se shodli všichni: Cantonův distanc. S ním by Rudí ďáblové nejspíš ligu vyhráli znovu.

Zajímavý byl také osud Matthewa Simmonse, tedy fanouška, jehož výtržník Cantona surově zkopal. Z příznivce Crystalu Palace se vyklubal chuligán, který měl sám několik škraloupů. Na Cantonu prý křičel rasistické urážky a ještě po něm něco hodil. Klub mu za vyprovokování sporu zakázal vstup na stadión na 12 měsíců a navrch požadoval pokutu 500 liber. Simmonse nakonec museli zavřít, protože u soudu fyzicky napadl žalobce.

22
Naposledy hrálo ligu 22 klubů. Od další sezóny už jich bylo o dva méně. Premier League se totiž zužovala. Sestupovaly tak čtyři týmy a postupovaly dva.

Jindy zase zmlátil trenéra žákovského družstva, který odmítl do zápasu postavit jeho syna. Výsledek? Půlroční podmínka s odkladem na dva roky a odškodné tisíc liber.

Simmons se navíc přiznal, že i po dlouhých letech od pranice v Selhurst Parku má spoustu nepřátel: „Lidé se mi v telefonu posmívají a vyhrožují mi.“

Málem bych zapomněl na výsledek. Crystal Palace v ten lednový večer roku 1995 remizoval s Manchesterem United 1:1.

PODĚKUJTE MIKLOŠKOVI!

Kenny Dalglish se dočkal: s milióny mecenáše Jacka Walkera dovedl Blackburn po čtyřech letech ze druhé ligy až k titulu. Vystřílela ho nově složená útočná dvojice Alan Shearer (34 gólů, král střelců a Fotbalista roku v hráčské anketě) – Chris Sutton (15 gólů). Rovers však měli namále.

V posledním kole na hřišti Dalglishova bývalého klubu Liverpoolu podlehli 1:2. Manchesteru United by tak stačilo jakékoli vítězství na půdě West Hamu. Jenže Luděk Mikloško se v bráně Kladivářů překonával a vychytal remízu 1:1.

Blackburn tak slavil první mistrovský primát od roku 1914. Dalglish, jehož celek předstihl Rudé ďábly o jediný bod, se stal teprve třetím manažerem, který vyhrál ligu se dvěma různými kluby. Přesto ve funkci skončil a přesedlal na sportovního ředitele.

PŘÍŠTĚ: Sezóna 1995/1996 – Keeganovo nejslavnější interview

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud