24. dubna 2013 • 13:07

Konec vlády neporazitelné „Barcy“? Ne. Nikam neodchází

Autor: Václav Hanzlík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

Barcelona na kolenou. Po drtivé porážce na Bayernu 0:4 se ihned začíná mluvit o tom, že její nadvláda fotbalové Evropě končí. Soupeři ji přečetli, našli protilék na její zbraně a pomalu ji začínají odsouvat. Je tomu tak doopravdy?



Ne. V předčasných soudech bych byl velmi opatrný. Velmi výstižně se na toto téma ještě před prvním semifinálovým duelem vyjádřil sportovní ředitel Bayernu Mnichov Matthias Sammer.

Obránce Barcelony Gerard Piqué zklamaně kráčí po mnichovském trávníku. Barca prohrála v úvodním semifinále Ligy mistrů s Bayernem 0:4 Obránce Barcelony Gerard Piqué zklamaně kráčí po mnichovském trávníku. Barca prohrála v úvodním semifinále Ligy mistrů s Bayernem 0:4Foto EPA

„Novodobá historie Barcelony je vzorová. Dvěma zápasy ji v žádném případě nelze vymazat,“ řekl v jednom z rozhovorů.

Zároveň přiznal, že právě v Katalánsku velmi často hledal inspiraci pro svou práci ať už na Německém svazu nebo nyní v bavorském velkoklubu. A nebyl rozhodně jediný. V poslední desetiletce se na Camp Nou jezdili inspirovat i jiní trenéři či manažeři.

Nejde prostě mávnout proutkem a tvrdit, že najednou je hra Barcelony špatná, neúčinná, zastaralá. Prostě to tak není.

Je sice pravda, že se „Barca“ na jaře potýká s jistým kolísáním formy, stále však vede španělskou ligu před Realem Madrid a její dres obléká nejlepší fotbalista světa Lionel Messi. To, že se dostala zase mezi nejlepší čtyři týmy Ligy mistrů, mluví za vše.

Ano, Bayern je v současné formě možná ještě o kousek před ní, v úterý večer ji zadupal do země, aby ale mohl pyšně říct, že přebírá evropský fotbalový trůn, na to je ještě brzy. I když k tomu má velmi slušně nakročeno.

Kopici trofejí však Barceloně už nikdo nikdy neodpáře. Pro mě je to jeden z nejlepších týmů všech dob, který dlouhá léta udával tón. Mluvit o „odcházení“ však bude možné až ve chvíli, kdy se budou její výpadky množit a opakovat, až nebude sbírat trofeje. Nic podobného ale v dohledné době nečekám.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud