Viktor Pešta
8. června 2018 • 15:05

UFC 225: Whittaker obhájí pás, Dos Anjos je jasným favoritem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už v sobotu nás čeká další číslovaná karta UFC. Matchmakeři se tentokrát opravdu vytáhli a přichystali nám celou řadu velmi zajímavých duelů, v čele s dvěma titulovými zápasy. Právě titulové zápasy si trošku rozebereme.



Hlavním tahákem turnaje bude zápas o pás ve střední váze mezi Yoelem Romerem a šampionem Robertem Whittakerem. Tito dva se už spolu utkali. Byl to právě zápas, kde Whittaker titul (tehdy prozatimní) získal. Díky tomu se dá následující zápas docela dobře analyzovat a předpovídat.

Romero je původem zápasník ve volném stylu, ve kterém dokonce získal stříbrnou medaili na Olympiádě v Sydney. Nyní, v jednačtyřiceti letech, je z něj postrach v UFC. Kromě vynikajícího wrestlingu disponuje až neuvěřitelnou výbušností a dynamikou. Svým neortodoxním a nečitelným strikingem dokáže své soupeře zmást a nachytat je tvrdým úderem nebo naskočeným kolenem.

Whittaker je proti němu ve svých sedmadvaceti letech v podstatě dítě a i svým stylem je naprosto odlišný. Tam, kde Romero vystřelí agresivně vpřed, tam si Whittaker počká a skvělou prací na nohou protivníka rozebere. Dokáže výborně boxovat na vzdálenost a v pravou chvíli doručit knokautový úder.

V prvním zápase začal Romero dobře a první dvě kola dominoval svým vynikajícím wrestlingem.  Nicméně Whittaker předvedl výbornou technickou obranu a přestože tyto dvě kola prohrál, nenechal Romera udělat na zemi a v klinčích žádnou větší škodu. Házet se soupeřem na zem je nejnamáhavější část MMA a Romero je natolik osvalený, že bylo jasné, že to nevydrží věčně. Od třetího kola začal Whittaker přebírat iniciativu a postupně Romera vypinkal a vyhrál na body. Zápas to byl docela těsný a Romero se od té doby stihnul vytáhnout jedním působivým knokautem proti Lukovi Rockholdovi. I proto většina sázkařů favorizuje právě Romera.

Nicméně pro mě je favorit stále Whittaker. Málokdo si vzpomíná, že v jejich prvním zápase si hned v úvodu prvního kola poranil koleno a celý zápas odbouchal s omezeným pohybem a přesto vyhrál (i když těsně). Právě správný pohyb na nohou je pro Whittakera klíčem k úspěchu a pokud se mu koleno plně uzdravilo, tak věřím, že pás obhájí. Romero se na druhou stranu může z minulého zápasu poučit. Ze svých takedownů nedokázal minule nic moc vytěžit a rozhodně se jimi dost vyčerpal. Pokud bych byl jeho trenérem, radil bych mu šetřit sílu do svých úderů, které jsou, pokud je dost energie, extrémně nebezpečné.

V dalším titulovém zápase, tentokrát do sedmdesáti sedmi kilogramů, se střetne bývalý šampion lehké váhy Rafael Dos Anjos s nezmarem Colby Covingtonem. Šampion Tyron Woodley je zraněný a tak přichází do hry prozatimní pás. Colby Covington je dalším z borců, který si uvědomil marketingovou sílu trash talku a chopil se role antihrdiny. Svými výroky uráží kde koho, ale především pak Brazilce.

Myslím, že i to mu dopomohlo k titulové šanci. Ačkoli je to vynikající bojovník, ve svém resumé má zatím jen jednu výhru nad elitním borcem téhle váhy (Demian Maia) a myslím, že na titulový zápas má ještě čas. Naproti tomu Dos Anjos posledních několik let nebojoval s nikým jiným než s absolutní špičkou lehké a welterové váhy. Neříkám, že Covington nemůže vyhrát, ale favoritem je za mě jasně Dos Anjos.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud