Zdeněk Haník
23. března 2015 • 13:12

Vysoká hra Zdeňka Haníka: Markéta Sluková, kráska ve zbroji

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výborně řídí auto, vnímá dobře, že není na silnici sama, což nebývá u žen-řidiček úplně běžné. Má „osvalené“ nohy, což nebývá u volejbalistek vždy typické. Hlídá si složení stravy, což by mělo být u vrcholových sportovkyň normální, ale v Čechách zatím úplně není. Ano, partnerka „povedené holky z lidu“, Markéta Sluková.



Holky se chtějí líbit, a to platí v plné míře i ve sportu, nebo každopádně ve volejbalu. Například i na těžký zápas play off přicházejí perfektně nalíčené a upravené.

Nejhorší chybou, které se vedení ženského volejbalového klubu může dopustit, je vybrat špatný střih dresů, případně velikosti. Jak dresy nesedí, výsledek zápasu je ohrožen. Holky se prostě i v gladiátorské aréně chtějí líbit.

Ta, o níž bude dnes řeč, se líbí sama o sobě, to dokládám jednou vzpomínkou. Zhruba před rokem jsme dostali na volejbalový svaz „echo“, abychom Markétu Slukovou připravili na to, že bude Evropskou federací dekorována jako nejsympatičtější beachvolejbalistka Evropy.

Jak jsem se tu zprávu dozvěděl, hlavou mi blesklo, že je to malér. Nikoliv kvůli Markétě, té to přeju z celého srdce, ale ony jsou ty hezké holky dvě: Maki a Kiki. Jedna spanile a druhá drze krásná. Co s tím?

Vzkázal jsem předsedovi Evropské federace, že je to citlivá záležitost, a zeptal jsem se, zda nemohou být dekorovány jako nejsympatičtější pár. To koneckonců stejně jsou. „V žádném případě,“ zněla odpověď z Lucemburska.

Vysoká hra Zdeňka Haníka Vysoká hra Zdeňka HaníkaFoto spo

S trenérem Simonem Nauschem jsme se dohodli, že v zájmu dobrého klimatu v týmu nepojede ani Markéta. Jenomže okamžitě přišla z centra CEV (evropské federace) zpráva, kterou jsem nemohl vyhodnotit jinak než jako nátlak s vykřičníkem: „Jestli nechcete způsobit mezinárodní skandál, dostavte se na vyhlášení, budou tam přítomni všichni oceňovaní hráči.“

A tak Markéta Sluková převzala ve Vídni ocenění jako nejsympatičtější hráčka Evropy. Je to něžná kráska, ale nenechte se mýlit. Má sice v určitých situacích k slzičce blíž než Kiki, ale například Markétin blok, to je žula. A dobře blokovat ve volejbalu umí málokterá ženská.

Je to totiž nejprotivnější činnost a navíc často bolí. Blok je mimochodem nejlepším psychologickým testem, vždycky jsem podle něj, jako trenér, hodnotil herní důraz a charakter. Vzpomeňme třeba jen na Lébla nebo Kubalu.

Útok je sice na pohled nejhezčí činnost a Markéta se chce líbit, ale její příznačná důslednost a pevnost se projeví právě nejvíc při blokování. K tomu umí výborně číst smečařky na druhé straně sítě, což je dar, který je souzen málokomu.

Maki a Kiki jsou ale vnímány především jako ženy, dokonce jako sex-symboly. Fotka, kterou otiskly téměř všechny deníky, kde na sobě leží ve vítězném objetí po finálovém vítězství v Beach Prague Open, mohla být atakem na mužskou obrazotvornost.

A jak se Markéta sama cítí sex-symbolem? „Byly jsme jen ve správnou chvíli na správném místě a po olympiádě v Londýně nám byl titul sex-symbolů médii přiřazen. Moc se tím ale nezaobírám. Možná nás tak někdo vidí, ale já si spíše připadám jako holka, která se líbí, a takových je na světě spousta.“

Má samozřejmě ráda ženské kratochvíle a do společenského se obleče s oblibou. S potěšením občas vymění tenisky za boty na podpatku a tepláky za hezké šaty. A hlavní sdělení pro případné nápadníky: Markéta má skvělý vztah se Simonem Nauschem, který je koučem veleúspěšného páru a přitom mistrně balancuje mezi rolí partnera a trenéra.

Pro Markétu je důležité, aby měla jako vrcholová sportovkyně dobré vztahové zázemí. To dokládá její tvrzení: „Na vztahu je třeba pracovat stejně jako na kariéře.“

A jak odpovídá na otázku, zda musí být milostný život s trenérem přerušen, když odcestují na turnaj světové série? „Nemusí a není,“ usmívá se Markéta, ale já vím, že na světových turnajích se holky až brutálně podřizují hlavnímu cíli, a to je co nejlepší umístění. Žádné radovánky, žádné mejdany, žádné ponocování…

Tento článek jsem nazval „Kráska ve zbroji“ mj. proto, abych ukázal, jak trenéři mužského volejbalu málo znají ženský svět. Tvrdého blokaře obranáře poznám na sto honů, ale holky?

Soulad Markétiny křehké spanilosti na jedné straně a její zbraně - tedy „tvrdé mužské činnosti“ blokování - na druhé není úplně v souladu s mým trenérským chápáním. Proto bych nikdy nemohl být ženským trenérem.

Ať tak či tak: Hodně štěstí, krásko ve zbroji i povedená holko z lidu, v předolympijské sezoně a hlavně v Riu 2016. Málokdo si zaslouží úspěch jako vy dvě.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud