Zdeněk Janda
29. ledna 2017 • 16:54

Kdo zanechal v NHL větší stopu? Jágr, mluví pro něj historická bilance

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co je víc? Nablýskané rudé ferrari, nebo černé? Jak pro koho. Záleží na vkusu. Nebo na úhlu pohledu. Podobné je to se srovnáním, kdo pro NHL znamenal víc. Pokud vezmeme čistě pragmatický a měřitelný argument, tedy historickou bilanci, tak vyhrává Jaromír Jágr. Vyhoupl se na druhé místo, za nedostižného Wayna Gretzkého. Messier, Howe, Francis, Lemieux, Yzerman… 



Ti všichni jsou pod ním. Co jméno, to pojem. Ano, každý hrál v jiné době, nejde to srovnávat, někdo měl víc zápasů, někdo míň, někoho kosila zranění, jiného ne. Ovšem fakta jsou jasná. Pouze jeden hráč v historii posbíral více bodů než číslo 68.

U Haška už tohle říct nejde. K jeho smůle nenaleznete objektivní hledisko – jak se pozná nejlepší gólman historie? Podle čeho? U kategorie brankářů bodování neexistuje… Pokud vezmeme počet výher, tak legendárnímu hrdinovi z Nagana patří až 13. místo. I tohle malinko hapruje, protože na to spotřeboval mnohem míň zápasů než jiné legendy, ale na rozdíl od Jágra v žádné historické statistice na absolutním vrcholu nefiguruje.

Když už jsme u těch výher, Jágr trefil nejvíce vítězných gólů. I to je výmluvné číslo. Útočník se navíc dokázal držet v NHL déle než Dominátor. Adaptoval se, prosazuje se i teď v době, kdy mu bude za necelý měsíc pětačtyřicet. Navíc v útoku. Tam, kde je to nejnáročnější. Takže i když je to o chlup, dávám číslo 68.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud