Zdeněk Janda
18. května 2019 • 00:00

Faktor Bratislava znovu funguje. Potlesk patří na led i do hlediště

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Teď chvíli nechme stranou včerejší dění na ledě. Proti Itálii to bylo očekávané vítězství, které český tým suše zvládnul. Kdyby to bylo nutné, ještě by přišlápnul plyn a soupeře by zdeptal víc. Padla by i desítka. I tak se znovu ukázalo: Tenhle tým tady v Bratislavě baví! Baví i fanoušci, kteří Voráčkovi a spol. připravují báječnou kulisu.



Podle některých slovenských novinářů umějí dokonce nachystat národnímu mužstvu lepší atmosféru než ti slovenští. A to už je co říct. V Košicích to není tak slyšet. I kvůli horšímu ozvučení. Zvlášť v horních ochozech. Částečně i kvůli tomu, že Slováci dvakrát zkolabovali v závěru a cesta do čtvrtfinále vede spíše přes krkolomnou shodu okolností… Lidi z toho mají depku.

I tak je to ale pro české fanoušky skvělá vizitka. Že dokážou udělat takovou kulisu. Ukazují vášeň. A to, že jsou prostě sportovním národem. A v květnu zvlášť tím hokejovým. Proti Itálii se nechala strhnout atmosférou i Martina Sáblíková , trojnásobná olympijská šampionka. Přidala se k mexickým vlnám. A když se pokřikovalo omílané Kdo neskáče, není Čech, taky poskakovala.

Jakmile se objevila na obří kostce, přišel hromový aplaus. Na tvářích české vlaječky, na sobě dres s číslem 93. Ale když měla vysvětlit, proč zrovna trikot Jakuba Voráčka , nechtěla mluvit jenom o něm. Jako správná fanynka zmínila i další borce.

Během sportovních akcí působí jakási magická sounáležitost. Národní spojení. Každý zapomíná na všední starosti. Na mnohdy deprimující politiku. A ponoří se do fandění. Do vlastního světa, jenž ožívá právě při velkých akcích. Zvlášť těch hokejových.

I tohle je věc, která žene tým dopředu. Za medailí. Faktor Bratislava funguje. Těžko by se na šampionát, který by se konal jinde, vydali i dva reprezentanti, kteří by nechali doma těhotné partnerky těsně před porodem. Tady ano. Věděli, že je to blízko, že se domů na skok dostanou. Aby byli u nádherných okamžiků, které se nedají nahradit… Navíc tušili, že právě v Bratislavě si budou moct užívat báječnou atmosféru. To, co hráče nabíjí. Dává jim energii.

Ne náhodou i v tomhle roce předvádějí atraktivní hokej. Který baví. Stejně jako před osmi lety. Bratislava prostě funguje.

Potlesk tedy zatím patří těm na ledě. Ale i lidem v hledišti. Teď jde o to, aby Bratislavu bavili až do příštího víkendu. Jinak to zase všechno vyšumí. A zvlášť tady by to byla velká škoda…

Rychlobruslařky Nikola Zdráhalová a Martina Sáblíková fandily na mistrovství světa v hokeji českému týmu proti Itálii
Rychlobruslařky Nikola Zdráhalová a Martina Sáblíková fandily na mistrovství světa v hokeji českému týmu proti Itálii

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud