Zdeněk Janda
22. května 2023 • 07:40

Dát Švýcarům zlato? Podívejte na Boston… Nový plán už se dá chápat

Autor: Zdeněk Janda, inf
Vstoupit do diskuse
7
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ ZDEŇKA JANDY | Nemá cenu si něco namlouvat. Švýcaři byli lepší. Češi narazili na pořádně silný kalibr. Není náhoda, že tým kolem Niederreitera na hokejovém šampionátu ještě neprohrál. V neděli to jasně ukázal. Jeho síla je drtivá, zatím se opravdu zdá, že mají Švýcaři nejsilnější výběr v historii nejenom na papíře. Ale i na ledě. A co české ambice?



Když v útočném pásmu začne první švýcarská formace kombinovat rychlost s uměním na hokejce, je to kolotoč. Ale to ještě neznamená, že mají zaručené zlato. I když jsou aktuálně největšími favority.

Historie totiž zná spoustu takových případů, kdy favorit v rozhodující chvíli vybouchl. A kdy naopak zazářil tým bez hvězd. Jako ten český. Ten má bojovnost, odhodlání. A hlavně duo Červenka – Kubalík. Takže ani porážka neznamená konec ambicí.

Sport je krásný v tom, že nejde nalajnovat. Pokud byste si projeli pouze soupisky, můžete pohár dát rovnou švýcarskému kapitánovi. A český výběr v tom případě bude už v pátek ráno doma.

Ovšem do hry vstupují nejrůznější faktory. Co když Švýcary potká první zaváhání až ve čtvrtfinále? Dokážou krizi zažehnat? Čekají na historické zlato. Tak moc ho chtějí! Ale tlak dokáže divy. Stačí připomenout Boston v sezoně NHL. V základní části si ze soupeřů dělal dobrý den. Ale hned v prvním kole slyšel sbohem.

A přesně tak to může fungovat opačně. I ten, jemuž se nevěří, naopak může překvapit. Což v tomto případě jsou právě Češi. Ztratili dva útočné klenoty, už předtím se omluvilo hvězdné duo Davidů z Bruins.

Ale i tak může tým kolem kapitána Romana Červenky pořád živit medailové naděje. Třeba i díky tomu, že se role mění. Jestli se minulý rok mluvilo i o útoku na zlato, tentokrát tlak slábne. Fanoušci chtějí vždycky všechno, ale i oni jsou realisté.

Teď český výběr nepatří k top favoritům. Ale může překvapit, historie zná spoustu podobných případů. Ale samo to nepřijde.

Co zatím hapruje? Gólová produkce je až moc zaměřená na elitní lajnu. Musejí se přidat ostatní. Střelecký démon Dominik Kubalík to sám nezvládne. Jsou třeba příspěvky od druhé a třetí formace. Protože i když přesně dodržujete systém a hrajete precizní „Jalohokej“, pořád platí, že se hraje na góly.

Ta čtvrtá lajna naopak funguje. I díky Radimovi Zohornovi. Smeknout před ním. Bez spánku, bez jediného tréninku. A podat takový výkon? Palec nahoru.

Známky všech Čechů za Švýcarsko najdete ZDE>>>

Pokud jde o gólmany, snad se to vyjasnilo. Že nechytal proti švýcarskému kolosu Vejmelka? Teď se to dá pochopit. Trenéři mu dali oddych, aby nechytal dva zápasy ve dvou dnech. Proti Norům zazářil, takže se ukázalo, že má formu.

Teď ho nasadí v úterý na Kanadu i potom a ve čtvrtfinále. Tohle je srozumitelný masterplan. Ten předešlý z dílny Jalonena byl spíš záhadou.

A prodlouží si Češi pobyt na šampionátu až do víkendu? Naděje žije. Sport přece nejde naplánovat.

Naštěstí.

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Švýcarsko 7 6 0 1 0 29:10 19
2. Kanada 7 4 1 1 1 25:11 15
3. Lotyšsko 7 3 2 0 2 21:17 13
4. Česko 7 4 0 1 2 22:16 13
5. Slovensko 7 3 0 2 2 15:15 11
6. Kazachstán 7 1 2 0 4 14:31 7
7. Norsko 7 1 1 1 4 9:17 6
8. Slovinsko 7 0 0 0 7 9:27 0

Vstoupit do diskuse
7
Články odjinud


Články odjinud