Romana Barboříková
12. srpna 2018 • 19:47

To je na ručník, poslouchal šéf atletů Dvořák. Mladí zachránili bilanci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z NĚMECKA | Zpočátku to nebylo radostné. Čeští závodníci vypadávali jak na běžícím páse, až do pátečního večera bylo nejlepším umístěním čtvrté místo koulaře Tomáše Staňka. I přesto šéftrenér Tomáš Dvořák věřil. „Počkejte, ještě máme ty mimo stadionové disciplíny – Anežku v chůzi a Evu v maratonu.“ A jeho víra v Drahotovou a Vrabcovou Nývltovou byla odměněna.



Tři dny evropského šampionátu a stále bez medaile, to už vzbuzovalo v mnohých obavy. Posledním mistrovstvím Evropy, které skončilo pro Čechy bez nějakého toho cenného kovu, bylo v roce 1938! A už panovaly obavy, aby to nenastalo po osmdesáti letech znovu. Šéftrenér Tomáš Dvořák ale tyto obavy nesdílel.

„Při jednom z rozhovorů jsme se bavili, že české naděje odpadávaly jedna za druhou. Ale já jsem říkal, že ještě máme ty mimo stadionové disciplíny. Tahle víra tam byla.“ A v neděli poté, co Eva Vrabcová Nývltová získala v maratonu bronz, byl rád, že měl pravdu. Den předtím totiž vybojovala v chůzi stříbro Anežka Drahotová .

A rovněž stříbro na české konto připsala už v pátek oštěpařka Nikola Ogrodníková. Za všechny tři byl Dvořák rád, že se jim to po potížích, kterými si prošly, povedlo. „Tak to prostě je. Je potřeba ty těžkosti přetrpět. A zrovna Anežka s Evou jsou prostě super zakouslé. A Nikča se našla,“ hodnotil jejich úspěch bývalý desetibojař.

Když měl českou účast na ME zhodnotit, chvíli se zamyslel a spustil: „Od loňského roku se říká, kdo tady tu výpravu bude držet a postupně se ten šampionát blížil a každého něco bolelo. Tak jsem si ráno připomínal, jak to bylo v minulých letech.“

Sám ale uznal, že i přes záchranu z posledních dní to nebude úplně ono. „Očekávání byla veliká, bodově na tom ale nebudeme excelentně. Je to přesně o tom: zraní se opory a rozkutálí se to. I když se tady blejskli mladí, takže se zas tak nemáme se za co stydět. Zaplať pán bůh za ty mladé.“

Jedním z těch, kteří ho překvapili, byl například půlkař Lukáš Hodboď. U něj se mu líbil nejen samotný výsledek, že se oproti očekáváním probojoval až do finále, ale hlavně jeho odvaha. „To mě bavilo. Nebál se, běžel, co to dalo. V síti semifinále zůstala úplně jiná jména. Lukáš je velice pěkná záležitost,“ konstatoval Dvořák.

Občas ale neprožíval tak příjemné chvilky. Samotní fanoušci mu nespokojenost dávali hodně najevo. „Potkal jsem na stadionu pána a ten mi povídá: Pane Dvořák, to je na ručník, ne? Chodily mi i maily, že se to nedá poslouchat v televizi a co to tu mám za lazaret.“

Právě zranění byla jednou z velkých potíží adeptů na medaile. Týkalo se to konkrétně oštěpaře Jakuba Vadlejcha a překážkářky Zuzany Hejnové . Ovšem byly i případy, kde to nevyšlo, a nešlo se na cokoliv vymlouvat. „Třeba Kuba Holuša to i uznal, že to byla jeho chyba a jde to za ním. Postavil se k tomu čelem jako chlap,“ ocenil šéftrenér výrok jednoho z kandidátů na medaili po nečekaném vyřazení v rozběhu na 1500 metrů.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud