12. srpna 2018 • 15:37

Zlatí bratři! Atletům vládne norský klan, šokoval sedmnáctiletý talent

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedna famílie vládne všem. Norský rod Ingebrigtsenů už několik let mění běžecké dějiny Evropy a na kontinentálním šampionu v Berlíně se ukázalo, že to nejlepší si ještě schovával. Teprve sedmnáctiletý Jakob Ingebrigtsen šokoval, když během necelých čtyřiadvaceti hodin zkompletoval zlatý double na 1500 a 5000 metrů, jako první v dějinách ME.



Koncem července běžel Jakub Holuša na patnáctistovce v Monaku národní rekord, stejně měl ale stín na duši. „Když mě předběhne sedmnáctiletý Nor, úplně spokojený být nemůžu…“ hudral tehdy Holuša.

Ten drzý mladík, který ho pokořil, má však po víkendu o něco důstojnější životopis. V pátek večer na Olympijském stadionu Berlíně získal evropský titul na patnáctistovce. V sobotu večer se přiřítil první do cíle závodu na 5000 metrů, těsně před svým starším bratrem Henrikem. Dva zlaté okamžiky nedělilo ani 24 hodin.

„Je mi sedmnáct a už mám dva evropské dospělé tituly. Je to trochu crazy… Tohle je obrovská věc!“ radoval se Jakob Ingebrigtsen. „Věřte, že na závod na 5000 metrů jsem se začal připravovat hned poté, co jsem proběhl cílem patnáctistovky. To, že jsem vyhrál druhý titul během dvou dní, je důsledek mé celoživotní práce.“

Jakobova dvě zlata a Henrikovo stříbro na pětce jsou dalšími medailemi do sbírky rodiny, která v posledních letech vládne běžecké Evropě. Nejstarší Henrik, ten s knírem, co vypadá jako postavička z filmů Quentina Tarantina, získal na patnáctistovce evropský titul už v roce 2012. Jeho bratr Filip rodinný poklad obohatil o evropské zlato 2016 a vloni bral dokonce bronz na mistrovství světa v Londýně.

„Přitom běháme náhodou. Naši předci byli rybáři a farmáři,“ vysvětloval pro stránky IAAF nejstarší Henrik. Když ale s Filipem začali běhat, jejich otec Gjert si rychle všiml, že by z nich něco mohlo být. A ačkoli neměl žádnou kvalifikaci, začal své chlapce trénovat.

Norský běžec Jakob Ingebrigtsen během závodu na mistrovství Evropy v Berlíně
Norský běžec Jakob Ingebrigtsen během závodu na mistrovství Evropy v Berlíně

„Učil se, je to chytrý chlap, přečetl všechny knížky a mluvil se správnými lidmi. Spolu jsme některé věci zkusili a párkrát jsme narazili. Tak jsme se vrátili zpátky a pracovali jsme dál,“ vysvětloval Henrik.

Nejmladší Jakob zkoušel fotbal i běžecké lyžování. Ale, jak říká Henrik: „Byl úplně nepoužitelný. Narodil se proto, aby běhal.“

Jakob do toho šel, krok k atletické kariéře udělal v deseti letech. Před sebou měl neustálý příklad svých dvou starších bratrů. Brzy bylo zjevné, že má potenciál ještě výš než oni, i proto, že se nepouštěl do slepých uliček, které stěžovaly cestu jeho starším sourozencům.

„Jeho startovací pozice byla lepší než moje a Filipova, protože se učil z našich chyb. Když přestanete v květnu běhat kvantitu a soustředíte se jen na rychlost, na šampionátu v srpnu nemáte energii ani vytrvalost,“ vysvětloval Henrik.

Jakob také využíval zázemí skvělé tréninkové skupiny. Každý den měl na tréninku borce, kteří ho táhli k lepším výkonům.
„Největší věc, kterou jsem se od nich naučil je nastavení mysli. Musíte do toho vždycky jít naplno, věřit si, makat do posledních metrů,“ líčil Jakob.

A benjamínek si šel za svým. Už vloni v Eugene se stal v pouhých šestnácti letech nejmladším běžcem historie, který zaběhl míli pod hranici čtyř minut, na MEJ v Grossetu zkompletoval double na pětce a steeplu. Letos pár týdnů před ME v Berlíně sebral na juniorském MS v Tampere stříbro na patnáctistovce a bronz na pětce.

Jediný stín nad rodinným úspěchem v Berlíně bylo zranění prostředního Filipa, který po kolizi na patnáctistovce na pětce nestartoval. Na párty Ingebrigtsenů tak lehce zanikl skvělý počin Francouze Morhada Amdouniho, který po triumfu v závodě na 10 kilometrů vybojoval na poloviční trati bronz.

„Mohlo to být ještě lepší, kdyby tady byl Filip a měl bronz,“ usmíval se Henrik. „Za dva roky jsme zpátky a získáme čtyři medaile, ne tři. Určitě chceme rodinné statistiky vylepšit. Hranice pro nás neexistují. A máme ještě jednoho bratra. Bude mu pět, brzy se k nám připojí…“

KLAN INGEBRIGTSENŮ

HENRIK, 27 let zlato na ME na 1500 metrů (2012), stříbro na ME na 1500 metrů (2014), bronz na ME na 1500 metrů (2016), stříbro na ME na 5000 metrů (2018), stříbro na HME na 3000 metrů (2017), bronz na HME na 3000 metrů (2015)

FILIP, 25 let zlato na ME na 1500 metrů (2016), bronz na MS na 1500 metrů (2017)
JAKOB, 17 let zlato na ME na 1500 metrů a 5000 metrů (2018)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud