Martin Hašek
10. srpna 2022 • 17:30

Magické slovo Vadlejch. Kdo jsou české naděje na ME v atletice 2022

Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo se blýskne na mistrovství Evropy? Česká výprava vyšle do akce 55 sportovců včetně Barbory Špotákové, Tomáše Staňka a Jakuba VadlejchaKdo se blýskne na mistrovství Evropy? Česká výprava vyšle do akce 55 sportovců včetně Barbory Špotákové, Tomáše Staňka a Jakuba VadlejchaFOTO: Koláž iSport.cz

    Chytit tempo globální atletiky je pro český tým stále náročnější, jak ukázala skromná bilance z MS v Eugene. Na evropském šampionátu v Mnichově budou mít ale borci příští týden šanci ukázat se v o něco reálnějším boji o úspěch. Ve hře je hned hrst medailových nadějí. „Doufám, že přivezeme víc než dvě medaile,“ říká šéftrenér Pavel Sluka. Na koho se můžou fanoušci těšit?

  • JAKUB VADLEJCH (oštěp)

    Letošní výkon: 90,88
    Evropské tabulky: 1.

    Největší eso současné české atletiky. Čerstvě bronzový z MS v Eugene prožívá nejlepší sezonu kariéry, dostal se už přes devadesát metrů a v Mnichově se nebude muset potýkat s Indem Čoprou či Petersem z Grenady. Půjde do závodu jako favorit, i když s vědomím ostře našlapané oštěpařské špičky. „Asi bychom byli trošku při zemi, kdybychom neřekli slovo Vadlejch, to je jasné,“ usmívá se při medailových úvahách Sluka.

    Jakub Vadlejch vyhrál výkonem 86,68 metru soutěž oštěpařů na mítinku Diamantové ligy v Chorzówě a ideálně se naladil před MEFoto Reuters

  • TOMÁŠ STANĚK (koule)

    Letošní výkon: 21,94
    Evropské tabulky: 2.

    Rozhodnutí obětovat světový šampionát se vyplácí. Staněk místo marné cesty do Eugene v klidu doléčil nepříjemné zranění kotníku a evropské léto patří jemu. Od červnového comebacku na mistrovství republiky v Hodoníně je to neskutečná jízda. Před týdnem v Schifflange zůstal letošním osobákem jen sedm centimetrů od národního rekordu. Je dalším kandidátem na zlato.

    Koulař Tomáš Staněk na Zlaté tretře v OstravěFoto Pavel Mazáč / Sport

  • NIKOLA OGRODNÍKOVÁ (oštěp)

    Letošní výkon: 62,80
    Evropské tabulky: 8.

    Po zimní přípravě se v sezoně zatím neblíží svým nejlepším výkonům, na mistrovství světa v Eugene ale i tak vybojovala osmé místo. A co je důležitější pro nejbližší budoucnost, skončila tam jako druhá nejlepší Evropanka. Ženský oštěp, zvlášť na kontinentě, je letos naprosto otevřená záležitost. Ogrodníková navíc právě na ME získala před čtyřmi lety zatím svou jedinou medaili.

    Česká oštěpařka Nikola Ogrodníková bude útočit na úspěch během mistrovství EvropyFoto Reuters

  • BARBORA ŠPOTÁKOVÁ (oštěp)

    Letošní výkon: 62,29
    Evropské tabulky: 10.

    Rýsuje se tady něco kouzelného… Je možné, že se jednačtyřicetiletá legenda právě mnichovským závodem bude loučit s velkými závody. A karty jí jdou do ruky. Přečkala jarní zdravotní problémy, o víkendu v Chořově už nejlepším letošním výkonem sebrala druhé místo v závodě Diamantové ligy. Dnes večer se navnadí na svém zamilovaném mítinku v Monaku. A v Mnichově si půjde pro ještě jednu nezapomenutelnou ránu.

    Špotáková je hvězdou české výpravy, která je rekordní a počítá 55 sportovcůFoto  M. Beránek (Sport)

  • VÍTĚZSLAV VESELÝ (oštěp)

    Letošní výkon: 85,97
    Evropské tabulky: 6.

    Hrdina červnového republikového šampionátu, kde v rodném městě vyhrál parádním výkonem. Jako by ho sportovní osud pohladil a pak ho šlehnul bičem. Nemoc, která Veselého trápila už v Hodoníně, se táhla a na MS ho na start nakonec nepustila bronchitida. Podmínky pro útok teď nejsou ideální, tohle je ale velký bojovník.

    Vítězslav Veselý se raduje ve finále olympijské soutěže oštěpařů, nyní ho čeká evropský šampionátFoto Pavel Mazáč / Sport

  • RADEK JUŠKA (dálka)

    Letošní výkon: 811
    Evropské tabulky: 6.

    Jednoduchá rada? Chce to trefit prkno! Juškovi to letos létá, ale potřebuje, aby se jeho forma vešla před čáru odrazu. Když postoupí do finále, bude mít šanci ukázat něco výjimečného. Stojí za to si pamatovat jeho osobní rekord 831 centimetrů. Za něco takového by už placka byla.

    Český dálkař Radek Juška neuspěl v kvalifikaci atletického MS a pokusí se o nápravu na MEFoto ČTK / AP / David J. Phillip

  • ŠTAFETA 4x400 METRŮ (Matěj Krsek, Pavel Maslák, Michal Desenský, Patrik Šorm)

    Letošní výkon: 3:01,63
    Evropské tabulky: 3.

    Český blesk Pavel Maslák už nesvítí tolik jako dřív, jisker má ale stále dost. Patrik Šorm je v životní formě, v níž sní o individuálním finále. A Matěj Krsek jede v euforii svého nedávného skvělého osobáku. Spolu s Michalem Desenským se v Eugene dostali do historického finále, kde zaběhli národní rekord. V Mnichově mají šanci stoupnout si na stupně.

    Česká štafeta ja 4x400 metrů se popere na mistrovství Evropy o dobrý výsledekFoto Profimedia.cz

  • ŠANCE NA FINÁLE (do 8. místa)

    Patrik Šorm (400 metrů)
    Filip Sasínek (1500 m)
    Marek Bárta (disk)
    Lada Vondrová (400 m, 4x400m)
    Kristiina Mäki (1500 m)
    Diana Mezuliáníková (800 m, 1500 m)
    Amálie Švábíková (tyč)
    Nikola Tabačková (oštěp)
    Moira Stewartová (10 000 m, maraton)
    Adam Sebastian Helcelet (desetiboj)
    Jiří Sýkora (desetiboj)
    Ondřej Kopecký (desetiboj)

    DALŠÍ V NOMINACI - muži: Josef Adámek (výška), Jan Friš (1500 m), Lukáš Gdula (35 km chůze), Vít Hlaváč (20 a 35 km chůze), Jiří Homoláč (maraton), Jan Jirka (200 m, 4x100 m), David Kolář (4x100 m), Martin Konečný (oštěp), Matěj Krsek (400 m, 4x400 m), Eduard Kubelík (200 m, 4x100 m), Pavel Maslák (400 m, 4x400 m), Vít Müller (400 m př., 4x400 m), Jiří Polák (200 m, 4x100 m), Zdeněk Stromšík (100 m, 4x100 m Filip Šnejdr (800 m), Jan Štefela (výška), Jan Tesař (4x400 m), Martin Tuček (400 m př.), Jan Veleba (100 m, 4x100 m), Damián Vích (3000 m př.)

    Ženy: Markéta Červenková (koule), Tereza Ďurdiaková (20 a 35 km chůze), Martina Hofmanová (200 m, 4x400 m), Tereza Hrochová (10.000 m, maraton), Nikoleta Jíchová (400 m př., 4x400 m), Helena Jiranová (100 m př.), Marcela Joglová (maraton), Johana Kaiserová, Tereza Lamačová, Natálie Kožuškaničová (všechny 4x100 m), Eva Kubíčková (100 m, 4x100 m), Lurdes Gloria Manuel (4x400 m), Eliška Martínková (20 km chůze), Tereza Petržilková (400 m, 4x400 m), Dorota Skřivanová (sedmiboj).

    Zleva Jan Friš, Diana Mezuliáníková, Nikoleta Jíchová, Kristiina Mäki, Helena Jiranová a Patrik Šorm pózují v nových dresech atletické reprezentaceFoto ČTK / Deml Ondřej

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud