16. srpna 2022 • 14:30

Slzy, protest, sólozávod. Vyloučený Němec si zažil drama: Mám nervy v p...

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Drama se šťastným koncem prožil na mistrovství Evropy v Mnichově ve svém posledním desetiboji kariéry úřadující kontinentální šampion Arthur Abele. Loučící se německý atlet byl původně diskvalifikován z běhu na 110 metrů překážek za špatný start, po úspěšném protestu si však mohl o několik hodin později zaběhnout sólozávod a vychutnat si v něm bouřlivé ovace publika.



Šestatřicetiletý Abele už před šampionátem vyhlásil, že v Mnichově ukončí po dvaceti letech atletickou kariéru. Po zdravotních problémech z minulých sezon sice nepomýšlel na obhajobu zlata z ME 2018 v Berlíně, přesto mu záleželo na tom, aby v posledním závodu předvedl co nejlepší výkon.

Když nebyl kvůli ohlášenému chybnému startu puštěn do překážkového běhu, jen těžko Abele zadržoval slzy. Sám se diskvalifikaci divil, neboť se i podle televizních záběrů zdálo, že pravidla neporušil. V desetiboji nicméně pokračoval halový vicemistr Evropy z Prahy 2015 bez zapsaného výkonu z této disciplíny. Až poté, co dokončil diskařskou soutěž, se dozvěděl, že s protestem německá výprava uspěla.

Na nepříjemné události Abele svým způsobem vydělal, neboť vzhledem k tomu, že neměl ambice na celkové umístění, mohl si náhradní sólozávod plně vychutnat. Už při opětovném nástupu na start ho vítalo 20 tisíc fanoušků na Olympijském stadionu, kteří mu při běhu vytvořili bouřlivou atmosféru.

„Jsem naprosto hotový. Mám nervy úplně v pr...i,“ řekl s úsměvem ještě na dráze Abele, jenž se po doběhu v čase 14,50 radoval jako vítěz se zvednutýma rukama. Krátce poté už musel opět spěchat do tyčkařského sektoru, kde soutěž v desetiboji pokračovala.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud