Martin Hašek
26. září 2019 • 15:33

Padouch? Oběť? Případ nejrychlejšího muže Colemana budí pozornost

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KATARU | Je to pech. Poprvé po šestnácti letech na startu atletického světového šampionátu schází jamajský sprinter Usain Bolt. A v situaci, kdy světová atletika tak potřebuje nového hrdinu, právě Christian Coleman, hlavní kandidát ve sledovaném běhu na 100 metrů, má za sebou veřejnou polízanici s antidopingovými úřady. „Jsem oběť,“ hlásí však Coleman na startu MS v Dauhá, kde stovka startuje pátečními prvními koly a vyvrcholí sobotním finále.



Je favorit, to je jasné. Už třetí rok po sobě Christian Coleman ovládá světové tabulky na hladké stovce. Z posledních deseti závodů na nejkratším sprintu desetkrát vyhrál. A Noah Lyles, který ho jako jediný porazil v květnu v Šanghaji, na MS na stovce nestartuje.

Jenže, bohužel, Coleman má za sebou neradostné období, v němž musel světu vysvětlovat zamotanou kazu. Do problémů ho dostaly tři momenty, v nichž ho antidopingoví komisaři nezachytili na mimosoutěžních kontrolách. Následoval nepřehledný případ, z něhož Coleman vyšel bez trestu. A pořádně naštvaný.

„Tyhle organizace jsou od toho, aby chránili atlety. Ale já se cítím jako oběť, bylo na mě zaútočeno. Snažili se chytit největší jméno sportu, jsem velká ryba,“ uvedl Coleman.

Co se stalo? Základ je v tom, že profesionální sportovci jsou pod dohledem antidopingových agentur a podle pravidel musí dávat s předstihem vědět o místech svého pobytu. Zároveň hlásí každý den jednu hodinu, v níž musí být komisařům k dispozici. Pokud to tak není, mají problém. Pokud se tři konkrétní porušení pravidel přihodí během dvanácti měsíců, sportovci hrozí trest zákazu činnosti. Colemanův případ se začal vyšetřovat a dostal se předčasně na veřejnost. Nakonec ale antidopingová agentura USADA uznala, že podle vlastních regulí neměla důvod trestat.

„CEO USADA mi zavolal a řekl, že se chce mluvit. Je těžké znovu získat svou reputaci. Lidi budou říkat, že není možné, aby běhal čistě, aby měl takový progres. Já jsem oběť,“ řekl Coleman ve své víc než dvacetiminutové zpovědi, kterou vyvěsil na youtube.

Stalo se toto. 6. června 2018 USADA dala Colemanovi první černý puntík.

„Předtím jsem se v Římě zranil. Byl jsem z toho hotový a odjel jsem do centrály Nike, kde jsem podstupoval terapii. Komisaři přišli a chtěli mě testovat na tréninku, kde jsem nebyl,“ vysvětlil Coleman.

Druhý případ? Letos 16. ledna měl Coleman nahlášené okno mezi sedmou a osmou hodinou. Vyrazil ale s předstihem do posilovny.

„Byl jsem deset minut od místa. Komisařka říkala, že mi volala, ale já jsem žádný hovor neměl. Byla to chyba v komunikaci,“ tvrdil Coleman.

Poslední případ? Letos 26. dubna. Coleman tvrdí, že oproti původním plánům vyrazil na přání svého trenéra o den dřív na soustředění.

„Lidi mi volají, že jsem hlupák. Nevím, jak se lidi koukají na atlety, ale jsme lidské bytosti. Moc lidí nerozumí, jak systém funguje,“ řekl Coleman.

V Kataru se nemusí bát pobouřených fanoušků

Zmatky působila i samotná USADA. Loňský Colemanův test totiž neproběhl v oficiálním hodinovém okně, a podle pravidel byl antidatován k prvnímu dni čtvrtletí, tedy 1. dubnu 2018. To ve výsledku znamenalo, že tři Colemanovy prohřešky přesáhly dvanáct měsíců. Je to docela důležitá technikálie. Coleman díky tomu může na startu světového šampionátu potvrdit postavení nové sprinterské jedničky po Boltovi .

Jeho šance se jeví velmi nadějně. Už proto, že obhájce titulu Justin Gatlin bude závodit po nedávném svalovém zranění. Boj o pošramocený respekt může Colemanovi trvat mnohem déle. Už proto, že v posledních dvaceti letech byla s dopingem spojována většina šampionů stovky.

Gatlin stál dokonce dvakrát. A v minulých dnech byl přímo v Dauhá viděn se svým bývalým trenérem a dopingovým guru Dennisem Mitchellem. Padl i Tyson Gay, další velký soupeř Usaina Bolta. O Mauriceu Greenovi se říkali, že platil za steroidy, Linford Christie měl v těle nandrolon.

„Uvízli jsme v tom, že jsou všichni atleti poskvrnění. Já a Bolt jsme jediní mistři světa a vítězové olympiády bez poskvrny,“ řekl Kanaďan Donovan Bailey, olympijský vítěz z roku 1996.

Colemanovou výhodou je, že na zřejmě poloprázdných tribunách Chalífova mezinárodního stadionu se nemusí obávat reakce pobouřených fanoušků. Sám ale ví, že si zavařil.

„Dokud budou lidé číst titulky, dojdou k závěru: Aha, něco asi provedl. Myslím, že si to lidi stejně myslí kvůli historii amerického sprintu,“ říká Coleman. „Nemůžu s tím nic dělat. Situaci jsem vysvětlil. Prostě půjdu a budu závodit podle svých nejlepších schopností.“

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud