22. prosince 2011 • 07:01

U trenéra Železného se seznamují dva mistři světa

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sama je šampionkou bryskních a vtipných odpovědí. Oštěpařka Barbora Špotáková ale našla svůj protipól. Na soustředění na Kanárských ostrovech si zvykala na Fina Tero Pitkämäkiho, který se nedávno připojil do její trenérské skupiny. „Stydí se a moc nemluví,“ líčí Špotáková.



V roce 2007 v japonské Ósace oba vyhráli mistrovství světa v hodu oštěpem. Teď si Barbora Špotáková a Fin Tero Pitkämäki pomáhají pod vedením Jana Železného. Navzdory odlišným charakterům.

„Tero je takovej strašně tichej, málomluvnej, extrém,“ popisuje Špotáková. „Je to zvláštní člověk ze severu, trochu jiná povaha. On opravdu nemluví. Bavili jsem se s ním půl hodinu u terapeuta. Pak jsem byla vyčerpaná. Zjistila jsem, že ten rozhovor jsem musela vést celou dobu já. On odpovídal jedním slovem. Myslím, že se i stydí. Pak se to změnilo, trochu se rozkoukal.“

Kariéry Špotákové i Pitkämäkiho se v minulosti zadrhly. Češka měla zdravotní problémy a nezlepšovala se, Fin letos na mistrovství světa vypadl v kvalifikaci. Špotáková se už loni uchýlila pod ochranu legendárního Jana Železného, který od podzimu trénuje i Fina.

„Škoda, že ho to nenapadlo loni jako mě. Změn, které je třeba u něj udělat, je poměrně hodně,“ líčí Špotáková. „Má obrovské rezervy. Už se trochu zlepšil, ale potřebuje čas. Má některé velice silné tréninkové stránky a některé velice slabé.“

Špotáková už poznala, že největší Pitkämäkiho předností je tréninková píle.
„On je hodně velkej pracant. To je dělník. Je vidět, že on jde do všeho naplno,“ vypráví Špotáková. „On asi moc neběhal překážky. Vypadá, že se na nich přerazí. Ale nevzdává to. Nešetří se, dává do toho hodně.“

Špotáková si pochvaluje, že příprava na olympijskou sezonu běží dobře. O Vánocích si ale i ona užije pár dní klidu. Čas si najde i na své neobvyklé vánoční rituály.

„Z loňska mám fotku z Karlova mostu, kde vedle mě nikdo další není. Projít se noční Prahou a hodit bezdomovci dvacku do čepice na přilepšenou, to je hezký vánoční rituál,“ říká Špotáková.

Špotáková s bronzovou oštěpařkou Viljoenovou
Špotáková s bronzovou oštěpařkou Viljoenovou

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud