23. dubna 2008 • 16:25

Na olympiádu chtějí běžci z Gazy i Dárfúru

Autor:

BEIT CHANÚN, CHARTÚM - Jeden běhá po ulicích, na které dopadají izraelské rakety. Ten druhý pochází ze súdanské provincie Dárfúr, kde při občanské válce od roku 2003 zahynulo 200 tisíc lidí. Mají ale společné víc než utrpení. Palestinec Nader al-Masri i Súdánec Nagmeldin Ali Abubakr se připravují na olympijské hry v Pekingu.



Masriho dům ve městě Beit Chanún v pásmu Gazy byl zasažen izraelskou raketou namířenou proti palestinským ozbrojencům. Střela poškodila zdi a vysklila okna. V okolí to vypadá podobně. Osmadvacetiletý Masri, otec tří dětí, každý den běhá v severní části pásma Gazy kolem vybombardovaných budov a zdí poznamenanými kulkami. Je oblečen v těsném tričku, modrých teplákách a obnošených běžeckých botách.

"Rakety a střelba ovlivňují můj trénink," říká Masri. "Jsem vytrvalec a doma nemůžu pořádně trénovat." Masri je jedním ze čtyř Palestinců, kteří se chystají na olympiádu do Pekingu. Chce závodit v běhu na 5000 metrů. Jeho osobní rekord je 14 minut a 25 sekund, což je téměř o dvě minuty horší čas světového rekordu Etiopana Kenenisy Bekeleho 12:37,35 minuty.

"Chci zvednout palestinskou vlajku a získat pro své město a zem trochu hrdosti," říká Masri, jediný olympionik z pásma Gazy.

Palestina vyslala své sportovce už na olympijské hry v roce 1996, ale podmínky pro ně se od té doby příliš nezměnily. Atletická federace dává Masrimu částku 100 dolarů měsíčně. Běžec trénuje na ulici nebo na fotbalovém stadionu, který je však používán spíš pro shromáždění příznivců různých politických frakcí.

"Když jsem začínal běhat, lidé v Beit Chanúnu se mi smáli. Říkali, že jsem hubený a takhle budu ještě hubenější," líčí Masri. "Teď už mě povzbuzují. Nechci je zklamat."

Jedenadvacetiletý Nagmeldin Ali Abubakr žije ve městě Nyala v súdánské provincii Dárfúr a zažívá ještě větší strasti. Právě tahle část země se před pěti lety vzbouřila proti súdánské vládě, která nepokoje krutě potlačila a způsobila humanitární krizi obřích rozměrů. Věc je o to citlivější, že v Súdánu má značné ekonomické zájmy Čína, která je tvrdě kritizována za svou neochotu pomoci situaci urovnat. Slavný americký režisér Steven Spielberg kvůli tomu odstoupil z funkce uměleckého poradce pro zahajovací a závěrečný ceremoniál Her.

"V hlavě teď mám jen šestnáct týdnů tréninku, který mě před olympijskými hrami čeká," říká Ali, který patří ke světové špičce. V loňských tabulkách se v běhu na 400 metrů vešel do elitní třicítky.

Súdán má však ještě větší naději. Sedmnáctiletý Abubaker Kaki Khamis, který pochází ze sousedního regionu, v březnu ve Valencii senzačně vyhrál titul halového mistra světa v závodě na 800 metrů. I on, stejně jako jeho reprezentační kolegové, ale musí o podmínky tvrdě zápasit.

"Nikdo o nás atletech zatím neslyšel. Jediný sport, který tu znají, je fotbal," říká 20letý maratonec Nasir Bilal. "Ale to se změní."

Reuters, nit

Články odjinud


Články odjinud