4. října 2013 • 14:40

Reklama na nevěstinec? Špatné pro všechny, říká bývalý světový rekordman

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Těžké časy prožívá keňský vytrvalec Patrick Makau. Kvůli zranění nemohl minulý víkend startovat na berlínském maratonu, a tak se jen díval, jak mu jeho krajan Wilson Kipsang bere světový rekord. Navíc ho pobouřil skandál v cíli, který narušil provokatér v reklamním tričku luxusního nevěstince. „Je to špatné pro všechny...“ povzdechl si Makau při krátké návštěvě Prahy.



„Nikdo to nečeká, soustředíte se na finiš, čas, cílovou čáru. Muselo to být pro Kipsanga obrovské zklamání, že neproběhl páskou s rekordem. Navíc nevěděl, co se děje, co měl ten člověk za úmysly. Zvlášť po tom, co se stalo na jaře v Bostonu,“ připomněl tragický bombový útok při bostonském maratonu, při kterém v dubnu zahynuli tři lidé.

Kromě skandálu se musel Makau v Berlíně vyrovnat především se ztrátou svého světového rekordu, který na stejném místě zaběhl v roce 2011. Kipsang ho časem 2:03:23 hodiny vylepšil o 15 sekund.

„Takhle to ve sportu chodí. Měl jsem radost, když jsem rekord zaběhl, teď ho má někdo jiný. Rekordy prostě padají,“ říká Makau.

„Teď nastal pravý čas, abych začal tvrdě trénovat a vzal si ten rekord zpátky. Potřebuju být zdravý, abych ho získal zpět. Je to pro mě pozitivní, budu o to usilovat.“

Makau v Berlíně nemohl závodit kvůli zranění levého kolene. Kvůli tomu se v současnosti léčí u mnichovského specialisty Hanse-Wilhelma Müllera-Wohlfahrta, který je oblíbeným lékařem špičkových atletů. Zatímco Usainovi Boltovi pomohl, překážkář Petr Svoboda přišel kvůli jeho zákroku málem o nohu.

„Mělo by to být dobré,“ věří Makau. „Zahájím přípravu v Keni, stejnou jako v roce 2011, kdy jsem zaběhl rekord. Je to v mých silách. Chci běhat 20 až 25 kilometrů denně, připravit se na závodní tempa, dostanu se zpátky.“

Makau věří, že pro současnou generaci vytrvalostních běžců není nepřekonatelná ani vysněná hranice maratonu pod dvě hodiny.

„V Keni nás je hodně dobrých kluků a další přibývají. Pořád věřím, že dvouhodinová bariéra padne,“ říká Makau.

V Praze Makau navštívil běžecké centrum Running Mall, kde se setkal s členy PIM Běžeckého klubu a školáky, s kterými si nejen povídal, ale navzdory svému zranění se také krátce proběhl.

Z Prahy má namířeno do Košic na Medzinárodný maratón mieru, který je součástí RunCzech běžecké ligy. V příštím roce by rád přijel na Volkswagen Maraton Praha, který bude slavit své 20. výročí. „Rád přijedu,“ slíbil Makau.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud