13. listopadu 2014 • 21:40

Rozchod hvězd. Oštěpařka Špotáková a trenér Železný ukončili spolupráci

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO | Tak tohle nikdo nečekal! Oštěpařka Barbora Špotáková a trenér Jan Železný ukončili vzájemnou spolupráci. Obě atletické hvězdy ve společném prohlášení uvedly, že se nedokázaly shodnout na koncepci přípravy s ohledem na mateřské povinnosti olympijské vítězky, dohodly se proto na rozchodu. Špotáková oznámila, že se bude v příští sezoně s vrcholem na mistrovství světa v Pekingu připravovat sama.



"Uvidím, co mi tento koncept přinese, a posléze se rozhodnu, co a jak udělat z tréninkového hlediska v sezoně olympijské, která pro mě bude stěžejní," konstatovala Špotáková, matka ročního syna Janka.

Majitelka zlatých medailí z olympijských her, mistrovství světa i evropského šampionátu už při sobotním vyhlášení ankety Atlet roku naznačila, že si chce dopřát volnější předolympijský rok. A mimo jiné kvůli mateřským povinnostem odmítla jet do Jihoafrické republiky na šest týdnů na soustředění. To se Železnému nelíbilo.

"Pod přípravu, kterou nemám stoprocentně pod kontrolou, se nemohu podepsat, proto jsme se dohodli na ukončení naší spolupráce," uvedl trojnásobný olympijský vítěz a mistr světa. "Sen uspět v Riu máme společný, ale cesta, jakou k tomu úspěchu dojít, se v současné chvíli u obou z nás liší. Respektuji její přání zkusit se připravovat sama," dodal.

"S trenérem jsme si vždy rozuměli a já jeho názory respektovala. I v současné chvíli chápu jeho názory na mou přípravu, ale vzhledem k tomu, že chci brát ohledy na svou rodinu a dítě, nemohu akceptovat takový styl přípravy, kterou připravuje trenér. V nadcházející sezoně chci skloubit rodinný život s tréninkem tak, aby ani jedna ze stran neutrpěla," uvedla světová rekordmanka.

Dveře k Železnému má stále otevřené

Špotáková se chce převážně připravovat v České republice a na dalších kratších soustředěních i v zahraničí. "S trenérem jsme diskutovali možné cesty, kterými bychom se mohli společně ubírat, ale nakonec jsme po vzájemné dohodě došli k názoru, že nejlepší bude se rozloučit," uvedla Špotáková.

"Cíl uspět jak na mistrovství světa v Číně, tak především soustředit se posléze na vrchol, kterým pro mě má být olympiáda v Riu, trvá," doplnila. Dveře k Železnému prý má stále otevřené. "Honza mě ujistil, že přijít si pro radu či názor mohu v budoucnu kdykoli," podotkla.

Špotáková se začala pod vedením Železného připravovat v roce 2010, kdy ukončila po 11 letech spolupráci s Rudolfem Černým. Jako svěřenkyně trojnásobného olympijského vítěze získala roce 2011 stříbro na mistrovství světa a rok nato v Londýně obhájila olympijský triumf z Pekingu.

Loňskou sezonu vynechala kvůli mateřské pauze a na podzim se jí narodil Janek. Letos se vrátila na scénu evropským titulem a posedmé v kariéře vyhrála anketu Atlet roku ČR.

Špotákové gratuluje k titulu Jan Železný
Špotákové gratuluje k titulu Jan Železný

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud