Romana Barboříková
Premium
1. srpna 2018 • 12:45

Oštěpařka Ogrodníková: o životní sezoně i příteli, který je jejím trenérem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Momentálně je českou oštěpařskou jedničkou. Dubnový hod dlouhý 65,61 metru ji vyšvihl mezi světovou elitu. A to přitom Nikola Ogrodníková nemusela být ani atletkou. Jako malá zkoušela krasobruslení nebo i tenis. Nakonec ale zvítězila královna sportů, a i když se jí v oštěpu, který si později vybrala, nedařilo, věřila. „Říkala jsem našim a babičce: Nebojte, až mi bude 27, tak začnu házet a bude to dobrý.“ A opravdu. Narozena je 18. srpna 1990.



Při mateřské pauze Barbory Špotákové je hájení cti českého ženského oštěpu na ní. A Nikola Ogrodníková se toho zhostila výborně. V sobotu se stala mistryní republiky a teď se chystá do Berlína na mistrovství Evropy. Něco mají společného. Obě bývalé vícebojařky, obě trénovaly u Jana Železného a teď jsou svěřenkyněmi Rudolfa Černého. Ogrodníkovou navíc trénuje i její přítel, sám oštěpař, Vítězslav Veselý . „A i já si do toho docela kecám, protože jsem už taky posbírala nějaké zkušenosti z loňska a vím, co potřebuju,“ říká rodačka z Ostravy.

Máte za sebou mistrovství České republiky, kde jste díky hodu dlouhému 62,24 metru zvítězila. Jak jste spokojená se svým výkonem?
„Spokojená jsem, protože si v letošní sezoně pořád držím svůj standard, jsem schopná hodit přes 60 metrů. Na mistrovství jsem jela s tím, že se chci trefit hned do prvního pokusu, abych tam nemusela trávit hodně času. Věděla jsem, že musím hodit kvalitní pokus, abych vyhrála titul, což se stalo. V hlavě jsem si to nastavila tak, že se chci trefit do prvního pokusu. A 62 metrů? Vlastně ten výkon, který jsem hodila, byl můj loňský nejlepší výkon. Takže ano, jsem spokojená.“

Jaké to pro vás letos je, když neháže Bára Špotáková? Uvolnění, že je to snazší, nebo naopak vás hnala, že jste se dokázala víc vyhecovat?
„Byly roky, kdy byla Bára hodně přede mnou. Loni se to trošku snížilo, pár závodů jsme si byly blíž. Ale nevím, asi nejsem ten typ oštěpařky, kterou by hnaly ostatní holky dopředu. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud