17. května 2019 • 14:50

Semenyaová osmistovku na Diamantové lize ve Švédsku nepoběží

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvojnásobná olympijská vítězka Caster Semenyaová nepoběží osmistovku na mítinku Diamantové ligy ve Stockholmu, kde by mohla startovat jen v případě, že by už podstupovala léčbu na snížení hladiny testosteronu v těle. Mítinku ve švédské metropoli se 30. května nezúčastní ani Francine Niyonsabaová z Burundi a Keňanka Margaret Wambuiová, na které rovněž dopadá nové pravidlo IAAF, nařizující atletkám s odlišným pohlavním vývojem léčbu, pokud chtějí závodit na tratích od 400 metrů po míli.



Semenyaová dva dny po zamítnutí svého odvolání sportovní arbitráží CAS vyhrála úvodní mítink Diamantové ligy v Dauhá v rychlém čase 1:54,98. Šlo minimálně prozatím o poslední závod na 800 metrů, který mohla běžet bez léčby. S novým pravidlem IAAF se však nechce smířit, jihoafrická vláda plánuje v této kauze odvolání ke švýcarskému civilnímu soudu.

Ve Stockholmu ale jihoafrická hvězda ani další dvě atletky se stejnou diagnózou, které ji na OH v Riu doprovodily na stupně vítězů, závodit nebudou. Naznačuje to, že hormonální léčbu nepodstupují.

"Atlet je zodpovědný za to, aby se neúčastnil mítinků, kde nemá právo startovat. Pokud by závodily v disciplíně, pro kterou nejsou způsobilé, pak by jejich výsledky mohly být anulovány a mohly by přijít o medaile, body nebo finanční odměny," řekl agentuře AFP ředitel mítinku Jan Kowalski.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud