Martin Hašek
15. března 2021 • 16:30

Doutník pro pošťačku i převlékání v taxi. Příběh bojovnice Fuchsové (†55)

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Aby se nasoukala do přiléhavé večerní róby, musela se Helena Fuchsová svléknout do prádla. To by nebylo tak neobvyklé, kdyby zrovna neseděla v tu chvíli na sedadle taxíku. Z letiště totiž pospíchala na Žofín, kde už začínalo vyhlášení ankety Sportovec roku 1998. „Když taxikář viděl, že má v autě polonahou ženu, evidentně přidal,“ smála se tehdy atletka, která v neděli podlehla vážné nemoci. Bylo jí pouhých 55 let.



Tahle zběsilá cesta začala Heleně Fuchsové brzy ráno na Kanárských ostrovech. V sedm už měla za sebou trénink, čekal ji rychlý přejezd na letiště a závod s časem. To všechno proto, aby stihla být na místě vyhlášení elitních sportovců.

Když dorazila do sálu na potemnělém Žofíně, zjistila, že na ni nezbyla židle. Musela se vtlačit mezi kanoistu Martina Doktora a fotbalistu Martina Haška.

„Pocta v tak sportovně úspěšném roce mi stála za to, abych přiletěla, jak se říká, do Prahy jen na otočku,“ líčila pak s úsměvem.

Psal se rok 1998, jeden z vůbec nejlepších v české sportovní historii. Anketě kralovali hrdinové z Nagana Hašek, Jágr a Neumannnová, wimbledonská šampionka Novotná, Korda jako vítěz Australian Open. A mezi nimi Fuchsová jako čerstvá vicemistryně Evropy na 400 metrů.

Když večer skončil, Fuchsovou čekala cesta zpátky na soustředění na Kanárských ostrovech. Asi tolik k jejímu tréninkovému nasazení.

Její příběh je zvláštní tím, že se k profesionální atletice propracovala až ve chvíli, kdy s ní většina lidí končí. O svých rychlostních předpokladech přesvědčovala už v mládí v Táboře, kde získala přezdívku nejrychlejší pošťačka.

„Řidiči chtěli jezdit se mnou, protože jsem běhala rychle do schodů a už v poledne jsme měli padla,“ líčila kdysi pro Lidové noviny.

Začínala ve VS Tábor, později běhala za Spartu, v roce 1990 začala spolupracovat se svým osudovým trenérem Ladislavem Kárským, profesionální smlouvu dostala ale v tehdejší Rudé hvězdě Praha až před třicítkou. A začala taky vozit medaile.

V roce 1995 začala štafetovým stříbrem na halovém ME v Barceloně, získala pak ještě dalších pět medailí. V závěru kariéry zvládla také přechod ze čtvrtky na půlku. Na olympijských hrách v Sydney doběhla na osmistovce s modřinou v lýtku ve finále pátá, což je výsledek, který pořádně ocenila až historie.

V dalších 21 letech se z českých atletů na olympijské dráze dostala výš jen překážkářka Zuzana Hejnová, bronzová v Londýně a čtvrtá v Riu. Osobní rekordy Fuchsové venku z Češek překonaly jenom legendární postavy osmdesátek Jarmila Kratochvílová a Taťána Kocembová.

U sportu zůstala i po kariéře. Pracovala jako fyzioterapeutka či kondiční trenérka. Na jaře 2006 se dostala do unikátní situace při finále hokejové extraligy mezi Spartou a Slavií. V předchozích měsících totiž pomáhala oběma klubům.

„Je to legrace. Neříkám, že je to moje zásluha, ale nějaké procento tam je. A jsem na to docela pyšná,“ usmívala se tehdy.

Sportovcům byla vždy k ruce. A překážkářce Zuzaně Hejnové pomohla v nejtěžších chvílích kariéry, když se po prvním titulu mistryně světa v Moskvě 2013 v následujících letech trápila se zraněním.

„Je to bývalá atletka, ví, co to obnáší, zná lidi v atletice. Do toho se zabývá různými energiemi a čakrami, čištěním negativních energií. To mi dělá hrozně dobře, dokáže mě vždycky hrozně povzbudit,“ pochvalovala si Hejnová. „Je hrozně pozitivní. Ono to člověka nakazí. Ona už jenom vstane a řekne, jak se těší na ten trénink, jak to krásně zvládnu.“

Fuchsová skoro nepila a nekouřila. V roce 1998 si ale svou životní stříbrnou medaili z budapešťského mistrovství Evropy kvůli sázce vychutnávala s doutníkem. V roce 2001 pak dostala ještě jeden. Novinářský kolega totiž rok předtím vyzval medailisty z halového ME, aby své úspěchy potvrdili na světovém pódiu. Fuchsová svůj bronz z Gentu v Lisabonu zopakovala. A ten doutník dostala přímo v mixzoně.

DESÍTKA SPORTOVCE ROKU 1998
1.         Dominik Hašek (hokejový hrdina z Nagana)
2.         Kateřina Neumannová (dvojnásobná medailistka z OH v Naganu)
3.         Jaromír Jágr (hokejový hrdina z Nagana)
4.         Jana Novotná (vítězka Wimbledonu)
5.         Martin Doktor (mistr světa v rychlostní kanoistice)
6.         Šárka Kašpárková (vicemistryně Evropy v trojskoku)
7          Pavel Nedvěd (hvězda Lazia Řím)
8.         Petr Korda (vítěz Australian Open)
9.         Petr Svoboda (střelec zlatého gólu v Naganu)
10.       HELENA FUCHSOVÁ (vicemistryně Evropy na 400 metrů)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud