Květoslav Šimek
2. prosince 2022 • 12:47

Zlatá tretra: 57 medailí z mistrovství světa a Evropy. Co další ročník?

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výhodnější termín, ještě víc špičkových výsledků? Nadcházející Zlatá tretra Ostrava, 62. ročník, bude 27. června 2023. A pořadatelé věří, že lepší klimatické podmínky přinesou i lepší výkony. Už teď hlásí tradičně hvězdný oštěp, mezi prvními ohlášenými jmény jsou Jakub Vadlejch, Nikola Ogrodníková, mistr světa Anderson Peters z Grenady a bronzová z mistrovství světa Haruka Kitagučiová. Nejlepší japonská atletka současnosti, která se pod vedením českého trenéra Davida Sekeráka připravuje větší část sezony v Domažlicích.



Atleti, kteří se představili na poslední Zlaté tretře v Ostravě, následně na mistrovství světa nasbírali 22 medailí. Dalších 35 pak na mistrovství Evropy. Nizozemka Femke Bolová předvedla nejlepší světový čas na 300 metrů překážek (36,80 s) a vítězná stovka Reece Prescoda z Velké Británie (9,93 s) byla nejlepším výkonem evropského sprintera roku 2022.

„Věřím, že divákům znovu nabídneme podobně kvalitní atlety a výsledky,“ řekl ředitel mítinku Jan Železný. Termín Zlaté tretry se upravoval kvůli pozdějšímu mistrovství světa (konec srpna v Budapešti) i konkurenčním akcím.

„Dva dny před Tretrou bude mistrovství Evropy družstev v polském Chorzowě a pak jsou v týdnu hned dva mítinky Diamantové ligy ve Stockholmu a Lausanne,“ upřesňuje manažer Alfonz Juck. „Proto jsme termín posunuli, hlavně kvůli cestování je to strategicky výhodnější.“

Pozdější termín vítají i atleti. „V červnu se dá čekat lepší počasí, příjemnější podmínky a tím pádem i výkony,“ přitakal oštěpař Jakub Vadlejch, stříbrný medailista z olympiády (2020), mistrovství světa (2017) i Evropy (2022).

S tím souhlasí i brzy pětadvacetiletý Martin Konečný z Olympu Ostrava, který má za sebou nejlepší oštěpařskou sezonu kariéry. Od magické osmdesátky už ho dělí pouze 14 centimetrů.

Český reprezentant v hodu oštepem a finalista ME v Mnichově Martin KonečnýFoto ČTK / Ožana Jaroslav

„To už není taková dálka, ale potřebuji zapracovat na fyzičce, technice a stabilizaci výkonů,“ plánuje finalista letošního mistrovství Evropy (12. místo). „Zlatá tretra je špičkový podnik, pro mě je obrovská motivace i zadostiučinění na ní startovat. I kvůli bodům do kvalifikace na mistrovství světa to pro mě bude důležitá akce.“

Stejně to vnímá i devatenáctiletá skokanka do dálky Lucie Písková (SSK Vítkovice). Juniorská mistryně republiky si vylepšila osobní maximum na 610 centimetrů. Ke společně fotce s Femke Bolovou z poslední Tretry by ráda přidala i kvalitní výsledek mezi elitou. „Musím ale zapracovat na odrazu, zatím s přešlapy hodně bojuju. Z šesti pokusů mám kolikrát jen jeden platný, tohle musím zlepšit.“

Vstupenky na 62. ročník Zlaté tretry Ostrava půjdou do předprodeje 10. prosince. Do 10. ledna budou k mání za speciální cenu. Na ochozy budou stát v online prodeji 50 korun, na hlavní tribunu 1000 korun.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud