7. února 2023 • 15:49

Chci rekord! Zlatou tretru Ostrava znovu ozdobí nejlepší atlet světa

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Létající tyčkař Armand Mondo Duplantis ze Švédska bude hlavní hvězdou 62. ročníku Zlaté tretry Ostrava (27. června). Nejlepší atlet světa z let 2020 a 2022 už posunul maximum ve skoku o tyči na 621 centimetrů. V hale má skočeno 620.  Je úřadujícím olympijským vítězem, mistrem světa i mistrem Evropy. „Věřím, že v Ostravě budu mít správnou podporu a všichni se budeme dobře bavit,“ vzkázal světový tyčkař přes organizátory.



Třiadvacetiletý Armand Mondo Duplantis má už 41 startů s výkonem přes šest metrů. Aktuální halovou sezonu rozjel skvělým skokem 610 cm. Třikrát se pak pokoušel o 622. Tak vysoko ještě žádnou sezonu nezačínal. „Chci překonávat rekordy při každém startu,“ nechává se slyšet.

Na Zlaté tretře se dosud nikdy v historii přes šest metrů neletělo, přestože Duplantis už v Ostravě závodil. V roce 2021 vyhrál výkonem 590 centimetrů. Rekord mítinku drží Američan Sam Kendricks (593 centimetrů) z roku 2019.

„Těší mě, že se po dvou letech zase vrátím,“ vzkázal Duplantis. „Líbí se mi na vašem stadionu, skvělá atmosféra mně vždy motivuje. Tak pojďme spolu na rekord mítinku a snad i hranici šesti metrů! Rok 2023 je pro mě velmi důležitý vzhledem ke světovému šampionátu. Stejně důležité pro mě ale je udržovat se konstantně na vysoké úrovni a užít si každý start. Věřím, že v Ostravě budu mít správnou podporu a všichni se budeme dobře bavit.“

Do konce února se vstupenky na Zlatou tretru prodávají za speciální cenu 50 kurun (na ochozy) a za 1000 korun na hlavní tribunu A. Ředitel mítinku Jan Železný tradičně připravuje své nejlepší svěřence, aby i oštěp byl klasicky ozdobou.

Kromě Jakuba Vadlejcha a Nikoly Ogrodnikové už přislíbili účast mistr světa Anderson Peters z Grenady a nejlepší japonská atletka současnosti Haruka Kitagučiová, bronzová z mistrovství světa a vítězka dvou mítinků Diamantové ligy ve Francii a Polsku.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud