Jakub Plaskura
4. března 2023 • 18:27

Druhé cinknutí na HME v Istanbulu. Tyčkařka Švábíková vybojovala bronz

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pátek se radoval z evropského stříbra pod střechou Tomáš Staněk. S jeho medailí česká výprava tak trochu počítala. První velkou placku z mezinárodní akce na seniorské úrovni v sobotu také vybojovala ve skoku o tyči Amálie Švábíková a ve finále dokonce bojovala o překonání vlastního českého rekordu. Na bronz stačila výška 4.70m.



V něčem jsou osudy Tomáše Staňka a Amálie Švábíkové na HME 2023 stejné. Oběma se nepodařila kvalifikace úplně dle představ, ale oba si určité rozpaky vynahradili ve finále svých disciplín. 

„Nebyla to kvalifikace podle mých představ, ale kvalifikace je nejtěžší část závodu. Nikdy nevíte, co se může stát, což se potvrdilo, ale jsem ráda, že jsem postoupila a nechám si to na zítra,“ slíbila Švábíková po kvalifikačním boji.

A jak řekla, tak se stalo. Ve finále jí čekaly soupeřky jako Slovinka Tina Šutejová nebo Finka Wilma Murtoová. Důležitým faktorem jistě bylo, že se Švábíková uklidnila na své základní výšce 4.25m podařeným skokem. Přitom už na této výšce začaly soupeřky chybovat. 

Až do výšky 4.60 m procházela Švábíková závodem bez jediného křížku. Pak se vše více než čtyři a půl metru nad zemí začalo lámat, a když vypadla zkušená Řekyně Katerína Stefanídiová, juniorská mistryně světa z roku 2018 věděla, že domů odjede s medailí. V tu chvíli ještě nebylo jasné, jakou hodnotu bude mít česká medaile. Nový národní rekord 4.75m už však byl nad její síly, zatímco dvě soupeřky pokračovaly dál.

„Chvíli mi trvalo, než jsem si ten úspěch uvědomila. Viděla jsem plačící rodiče, přiběhl ke mně Ondra (vícebojař Ondřej Kopecký), aby mi pogratuloval a tam se strhly emoce, tam jsem si to uvědomila, že jsem třetí."

Švábíková tak potvrdila skvělou formu, kterou předvedla už na halovém šampionátu ČR v Ostravě, kde v únoru vylepšila české maximum na 4.72 m.

„Upřímně, kdyby mi někdo před sezonou řekl, že budu skákat takhle stabilně a takové výšky, tak bych nevěřila a asi bych se mu vysmála," konstatovala po finále Švábíková.

V Istanbulu třiadvacetiletou tyčkařku překonaly jen zlatá Murtoová a stříbrná Šutejová, která nedokázala naplnit ambice největší favoritky disciplíny. 

 

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud