Marie Sehnálková
27. září 2023 • 04:30

Zázrak z Berlína. Fenomenální rekord v maratonu díky SUPERbotám?

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Něco podobného nemá v běžeckém světě obdoby. Etiopská vytrvalkyně Tigist Assefaová v neděli na Berlínském maratonu vylepšila světový rekord o více než dvě minuty! Výkon je o to pozoruhodnější, že šlo o její vůbec třetí maratonský závod v životě. Mnohé zaujaly také boty novopečené rekordmanky. Jsou na jedno použití a opět rozvířily diskuze o technologickém dopingu.



Etiopská běžkyně Tigist Assefaová vytvořila v Berlíně nové světové maximum. Do cíle maratonu doběhla v čase 2:11:53. Čtyři roky starý rekord Keňanky Brigid Kosgeiové tím vylepšila o dvě minuty a jedenáct sekund. Jako první žena v historii tak prolomila hranici 2:14, 2:13 i 2:12. „Věděla jsem, že chci jednou pokořit světový rekord, ale nikdy jsem si nemyslel, že se mi to podaří už teď,“ řekla v cíli šťastná atletka, která v běhu na 42 kilometrů soutěžila teprve potřetí v životě.

Šestadvacetiletá Etiopanka původně začínala se sprintem. Postupem času se ale přeorientovala na střední tratě. V roce 2016 se coby specialistka na 800 metrů dostala až na olympiádu.

„Jenže pak jsem začala mít problémy s achilovkami. Lékaři mi řekli, že je to zřejmě kvůli tretrám. Začala jsem se tedy věnovat maratonu, který se běhá na silnicích mimo atletický ovál,“ líčila Assefaová.

Svůj vůbec první maratonský závod absolvovala teprve před 18 měsíci v saúdskoarabském Rijádu. Čas 2 hodiny a 34 minut tehdy rozhodně nenasvědčoval, že by atletka v následujícím roce mohla atakovat světový rekord. „Nebyla úplně fit. Nemohla trénovat kvůli covidu a navíc přibrala osm kilo,“ obhajoval svěřenkyni agent Gianni Demadonna.

Za pouhých šest měsíců od nepříliš vydařeného debutu ale běžeckému světu ukázala, co v ní doopravdy je. Při druhém startu na maratonské trati se dokázala zlepšit o neuvěřitelných 18 minut. „Pro běžkyni na 800 metrů není snadné přejít na maraton. Myslím ale, že konečně našla svou cestu a myslím, že dokáže běžet ještě rychleji,“ tvrdil před rokem Demadonna.

A to se potvrdilo. V Berlíně při svém třetím maratonském startu dokázala Assefaová prolomit světový rekord, navíc fenomenálním způsobem.

„Pracovala jsem opravdu tvrdě,“ řekla po závodě atletka. V cíli také vzdala hold „superbotám“, kterými ji do závodu vybavila společnost Adidas. Svoji obuv před televizními kamerami políbila.

Etiopská běžkyně Tigist Assefaová vytvořila v Berlíně fantastický světový rekord v maratonu časem 2:11:53
Etiopská běžkyně Tigist Assefaová vytvořila v Berlíně fantastický světový rekord v maratonu časem 2:11:53

„Jsou to nejlehčí závodní boty, jaké jsem kdy měla. Pocit při běhu je neuvěřitelný. Je to opravdový zážitek, jako bych na nohou nic neměla,“ tvrdila o novém modelu s odpruženou pěnovou mezipodešví.

Právě opěvovaná sportovní obuv se po závodě stala terčem zájmu. Adidas tvrdí, že model za 400 liber, tedy v přepočtu za 11 tisíc korun, je určený pouze na jedno použití. Poté, co s nimi odběhnete maraton, je tedy můžete vzít a vyhodit do koše. „To množství odpadu je šílené,“ pozastavovali se fanoušci na sociálních sítích.

Právě běžecká obuv zažívá v posledních letech největší revoluci. Silniční běh byl vždy považován za jednu z nejjednodušších disciplín. Představoval klasický souboj člověka s tratí, do které nevstupuje element sportovního vybavení. Všechno se ale změnilo v roce 2016, kdy se poprvé začalo mluvit o tak zvaných high-tech botách. Speciálních běžeckých teniskách s extra silnou podrážkou a karbonovou deskou, které mohou výkon běžce zlepšit až o čtyři procenta. Od jejich zavedení na trh byly prolomeny všechny světové rekordy od tratě na 5000 metrů až po maraton.

Rekord Assefaové tak opět rozvířil diskuzi o tom, jestli by tento typ obuvi měl být vůbec povolený a zda se nejedná o formu technologického dopingu. „Je to neudržitelné a pro mě teď rekordy nemají smysl,“ komentoval nové světové maximum bývalý britský běžec Tim Hutchings.

„Do jaké míry vděčí botám za rekord, nevíme. Někteří lidé dokážou v high-tech teniskách zaběhnout lépe, jiní tvrdí, že to nemá vliv. Je to těžké posoudit,“ komentovala výkon Assefaové někdejší závodnice Mara Yamauchiová.

V rodné zemi začali Assefaovou po zisku světového rekordu přirovnávat k legendárnímu Abebe Bikilaovi. V Římě roku 1960 získal běžec pro Etiopii historicky vůbec první olympijskou medaili. Paradoxní je, že slavný závod v ulicích italské metropole tehdy běžel kvůli puchýřům úplně bosý.

Vývoj světového rekordu v maratonu žen

  • 2:19:46 - Takahašiová (Jap.), 2001
  • 2:18:47 - Nderebaová (Keňa), 2001
  • 2:17:17 - Radcliffeová (V. Británie), 2002
  • 2:15:25 - Radcliffeová (V. Británie), 2003
  • 2:14:04 - Kosgeiová (Keňa), 2019
  • 2:11:53 - Assefaová (Et.), 2023

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud