26. prosince 2008 • 02:00

To byl atletický rok 2008

Autor: Adam Böck
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co přinesl atletický rok 2008? Radost ze světových rekordů, ale i smutek ze zranění nebo dopingových kauz. Jak uspěli Češi? Pojďme se na to společně podívat.



LEDEN: Pozvolný rozjezd sezony
7. - Tímto dnem je jasné, že Kajsa Berquistová, jedna z nejlepších výškařek historie, nedoplní svou medailovou sbírku o poslední, nejcennější kov, který jí schází - zlato z olympijských her. Rozhodla se ukončit kariéru.

Foto Archív


11. - Bývalá americká sprinterka a miláček publika Marion Jonesová putuje na šest měsíců do vězení za to, že před soudem lhala o své dopingové minulosti.
ArchívFoto SITA


22. - Kateřina Baďurová, nejlepší česká tyčkařka, se podrobila operaci kolene. Vypouští tak halovou sezonu a začína závod s časem, aby stihla olympijské hry v Pekingu.

28. - První skokan, který se letos za pomocí tyče přenesl přes laťku ve výšce šesti metrů která znamená hranici extratřídy se jmenuje Steve Hooker a stal se tak třetím Australanem, který tento kousek předvedl.

ÚNOR: Dva halové světové rekordy
3. - Bývalý světový rekordman na 100m Maurice Greene ukončil svoji kariéru poté, co se poslední dva roky utkával spíše se zraněními než se soupeři na dráze.
Maurice GreeneFoto Sport


9. - Ruská běžkyně Jelena Sobolevová vylepšila na domácím šampionátu v Moskvě halový světový rekord na 1500m. Svůj dva roky starý zápis upravila na 3:58,05min.

10. - Dlouho očekávaný přepis tabulek se konečně povedl i na nejkratším ženském sprintu přes překážky. Postarala se o to švédská kráska Susanna Kallurová výkonem 7,68s.


12. - Na Brněnské laťce se Jeleně Slesarenkové podařilo překonat výšku 202cm a stala se tak první ženou, která na našem území překonala dvoumetrovou hranici.

BŘEZEN: Halové mistrovství světa
7. - Ve Valencii se rozjíždí halové mistrovství světa. Kromě atletů České Republiky se ho zúčastní dalších 156 reprezentací, což je nejvíce v jeho historii.

7. - Nejzajímavější událostí prvního dne HMS se stal jednoznačně pětiboj žen, ve kterém triumfovala Belgičanka Tia Hellebautová a vydařil se jí tak chvilkový přesun z výškařského sektoru. Z Českých reprezentantů postoupili dále Bába, Rybová a Hejnová. Vypadl Holuša.

8. - Velká senzace se udála v druhý den mistrovství. Dayron Robles, hlavní favorit na překážkářské zlato, se vlastní chybou připravil o postup, když neodstartoval, kvůli domnělému druhému výstřelu startéra. Dále naopak postupili čeští překážkáři Svoboda a Sajdok. Oba následně skončili v semifinále. Bába skončil devátý, Hejnová i Rybová sedmé. Isinbajevová vyhrála potřetí v řadě.

9. - Roman Šebrle se zranil a nedokončí tak sedmiboj. Jelenea Sobolevová vyhrála patnáctistovku poté, co opět vylepšila vlastní světový rekord. Maria Mutolaová nedokázala zopakovat sedm předchozích titulů a na 800m skončila až třetí. Sedmiboj vyhrál Clay, Straková skončila osmá a české kvarteto čtvrtkařek čtvrté.
Roman ŠebrleFoto Pavel Mazáč (Sport)


18. - Carolina Klüftová, švédská vícebojařská královna, oznámila, že končí s vícebojem, protože po zsiku všech trofejí přišla o motivaci. Nadále se bude věnovat dálce a trojskoku.
Foto Archív


29. - Na mistrovství světa v krosu zvítězil již pošesté Kenenisa Bekele, stal se tak prvním atletem v historii, kterému se to povedlo. Mezi ženami zvítězila Tiruneš Dibabaová.

DUBEN: Maratony a jiné dlouhé běhy
12. - Londýnský maraton vyhrál Keňan Lel. Obhájil tak svůj loňský triumf a přidal k němu ještě traťový rekord. Mezi ženami si pro titul doběhla Němka Mikitenková.

13. - Evropský Pohár na 10km v tureckém Istambulu vyhráli domácí Elvan Abeylegesseová a Selim Bayrak.

22. - Vítězství na bostonském maratonu obhájil Robert Cheruiyot a připsal si tak již čtvrté vítězství za posledních šest let na této trati. Velmi těsný finiš viděli diváci v ženské soutěži, kde o pouhé 2s zvítězila Dire Tuneová.

25. - První z dopingových skandálů je na světě. Francouzi přišli o titul z EP družsatev 2007 poté, co byl vzorek kladiváře Figereho pořízený po soutěži pozitivní na norpseudoefedrin. Po přerozdělení bodů tak titul získali Němci.

25. - Barbora Laláková, přední česká výškařka, si na tréninku přetrhla achillovku a a její účast na OH se tak přesouvá pouze do teoretické roviny.
Barbora Laláková překonává laťku na MČR 2006Foto Pavel Mazáč (Sport)


27. - Neoficiálnímu mistrovství světa v běhu do vrchu kralovala ve Velké Británii česká běžkyně Anna Pichrtová.

29. - Roman Šebrle je opět zraněný a přijde tak o tradiční zahájení vícebojařské sezony v Götzisu.

KVĚTEN: První Boltův svěťák
4. - Jamajčan Usain Bolt započal skvělou sezonu. Do té doby známý především jako výborný dvoustovkař zaběhl druhý nejlepší výkon všech dob na poloviční trati. Sto metrů zvládl za 9,76s a svoje osobní maximum si vylepšil skoro o tři desetiny.


5. - Pavla Rybová oznámila, že čeká potomka a nezúčastní se olympijských her.

7. - Kladivářka Šafránková, věkem ještě juniorka, překonala český rekord seniorské kategorie a zároveň splnila mírnější kritérium na OH.
Kateřina Šafránková na MČR v TábořeFoto Michal Beránek


18. - Jennifer Stuczynská, americká tyčkařka, se jako první žena po dlouhé době přiblížila výkonnosti rusky Isinbajevové, když na domácím mítinku skočila 490cm. Osamostatnila se tak na druhém místě redukovaných historických tabulek.

20. - Na Memoriálu Ludvíka Daňka v Turnově se z vítězství v hodu diskem radoval Virgilius Alekna, který jako první diskař na našem území překonal sedmdesátimetrovou hranici.

24. - Irving Saladino, panamský dálkař předvedl v Hengelu skok ze říše snů. Dolétl až na značku 873cm a zařadil se tak na sedmé místo historických tabulek. Až do konce sezony se k němu nikdo nedokázal přiblížit na méně, než 25cm.

25. - Atleti Dukly Praha dosáhli skvělého výsledku, když skončili druzí v PMEZ. Nestačili pouze na obhájce titulu Luč Moskva. I ženský tým slavil úspěch, když se šestým místem udržel v elitní skupině.

31. - Usain Bolt poslal Powelův svěťák na stovce do historie. V New Yorku zaběhl za regulerních podmínek 9,72s


31. - Barbora Špotáková vylepšila v Zaragoze vlastní český rekord o více než dva metry. Hned v prvním pokusu oštěp dolétl na hranici 69,15m, což je také nejlepší dosavadní světový výkon sezony.

ČERVEN: Senzační Zlatá Tretra
1. - První část seriálu Zlaté Ligy hned začala překvapením. Suverén poslední doby a jeden z největších favoritů na olympijské zlato Jeremy Wariner prohrál na čtyřsetmetrové trati s LaShawn Merritem. Pamela Jelimová překonala v běhu na 800m světový juniorský rekord.

6. - Sportovní arbitráž v Lausanne definitivně zamítla odvolání amerického atleta Justina Gatlina proti čtyřletému trestu za doping. Sprinter tak nebude startovat na OH.
Justin GatlinFoto Archív


6. - Na druhém z mítinků Zlaté Ligy sebrala Tiruneš Dibabaová světový rekord na 5km Meseret Defarové. Druhým vrcholem večera byl světový juniorský rekord na 800m tentokrát v mužském podání. Súdánec Abubaker Kaki zaběhl skvělých 1:42.69min.

7. - Jiří Vojtík zaběhl na druhém kole extraligy český rekord na 200m, který mu předtím několikrát těsně utekl.

12. - Na ostravské Zlaté Tretře se děly neuvěřitelné věci. Nejprve se Dire Tuneové povedl ohlášený útok na světový rekord v hodinovce, ale co přišlo poté, to nikdo nečekal. Dayron Robles doslova přelétl přes překážky a v cíli nevěřil svým očím. časomíra se zastavila na hodnotě světového rekordu 12.87. Petr Svoboda v tomto závodě vyrovnal český rekord. Zuzana Hejnová na 400m př. rekord dokonce překonala.


16. - Na Memoriálu Josefa Odložila Petr Svoboda na krátkých překážkách dokonal to, co v Ostravě načal. Na čele český tabulek se osamostatnil výkonem 13,43s.

19. - Na Kladně skončil druhý den TNT Fortuna vícebojařského mítinku. Zvítězili Maurice Smith a Ljudmila Blonská. Roman Šebrle, který dohání tréninkové manko skončil druhý. Nejlepší z Češek byla na třetím místě Denisa Ščerbová.
Maurice Smith a Stanislav Sajdok při běhu na 110m překážekFoto Pavel Mazáč


30. - Američan Tyson Gay zaběhl nejrychlejší stovku všech dob. Cílem se prohnal za 9,68s, ale jeho výkon znehodnotila nepovolená rychlost větru. Světový rekord tak zůstává Jamajčanovi Boltovi.


ČERVENEC: Další rekord Isinbajevové
4. - Na domácím šampionátu se překážkářce Lucii Škrobákové podařilo překonat český rekord. Lepší byla již v rozběhu, ve finále pak svůj čas ještě zlepšila na současných 12,93s. V mužské soutěži sice Petr Svoboda v rozběhu znovu vylepšil český rekord, ale ve finále pak byl po druhém ulitém startu diskvalifikován a mistrem se tak nestal.

9. - Na juniorském mistrovství světa získala kladivářka Šafránková stříbrnou medaili. Koulař novotný skončil sedmý, stýplařka Sekanová a oštěpařka Ogrodníková osmé, oštěpař Vadlejch desátý.

11. - Na dalším pokračování seriálu Zlaté Ligy skočila ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová další světový rekord, již 22.

12. - Dalším atletem pozitivně testovaným na doping se stal evropský rekordman v běhu na 3000m př. Simon Vroemen.
Simon VroemenFoto www.gietenwielrennen.nl


16. - Doživotním zákazem činnosti za dopingové praktiky byl potrestán bývalý trenér hvězd, jako byla třeba Marion Jonesová, Tim Montgomery nebo Justin Gatlin.

20. - Bývalý světový rekordman v desetiboji Tomáš Dvořák svůj poslední desetiboj kariéry nedokončil. Zranil se hned při první disciplíně druhého dne, běhu na 110 metrů překážek.
Tomáš Dvořák na mítinku v KladněFoto Jaroslav Legner


31. - Sedm ruských atletek, mezi nimiž je i světová rekordmanka Sobolevová, bylo krátce před olympiádou suspendováno pro doping.

SRPEN: Olympijské hry v Pekingu
15. - V Pekingu začala pro atletické fanoušky olympiáda. První zlatá medaile míří překvapivě do Polska zásluhou koulaře Tomasze Majewského. Běh na 10km žen ovládla v olympijském rekordu Tiruneš Dibabaová. Věra Cechlová postoupila do diskařského finále.

16. - První z velkých výsledků Usaina Bolta. Světový rekord na 100m poté, co již před cílem vypustil a oslavoval - 9,69s! Powel až pátý, Gay vypadl již v semifinále. Dálkař Novotný postoupil do finále, Ščerbová nedokončila sedmiboj.


17. - Ženskou stovku ovládly Jamajčanky. Obsadily první tři místa. Zvítězila Shelly-Ann Fraserová. Svěťák na steeplu zaběhla Gulnara Galkinová-Samitovová. Mužskou desítku ovládl Kenenisa Bekele, kladivo vyhrál Primož Kozmus. Bába i Janků postoupili do finále.

18. - Pro čínské fanoušky přišel šok! Ještě než stihl odstartovat odstoupil ze závodu jejich miláček a jeden z hlavních aspirantů na zlato Liu Xiang. Petr Svoboda postupuje dále. Cechlová skončila pátá, Novotný osmý, Hejnová poběží finále.

19. - Barbora Špotáková hladce postoupila do finále, když prvním pokusem přehodila kvalifikační limit o více než 6m. Selhaly naopak favority sprintů, když Sanya Richardsová nestačila hned na dvě soupeřky na 400m a Lolo Jonesová na krátkých překážkách skončila po kolizi až sedmá. Gerd Kanter ovládl diskařské finále, Rashid Ramzi patnáctistovku. Bába šestý, Janků sedmý, Svoboda do semifinále.

20. - Bolt překonal další svěťák! Nemožné se stalo skutečností. Nepřekonatelný čas Michaela Johnsona na 200m byl překonán. Bolt zaběhl 19,30s. Hejnová skončila sedmá, do finále postoupil Kudlička. Svoboda, Holuša a Janáček zůstali před jeho branami.


21. - Špotáková je po thrilleru olympijskou vítězkou! Posledním pokusem přehodila Abakumovovou z Ruska. Jeremy Wariner nezískal olympijský triumf, na čtvrtce ho o něj připravil LaShawn Merritt. Začal desetiboj, po prvním dnu ztrácí Šebrle na třetím místě na vedoucího Claye 209 bodů. Veronica Campbellová-Brownová obhájila olympijské prvenství na 200m.


22. - Bolt má třetí rekord! Se štafetou, kde běžel třetí úsek, zaběhl čas 37,10s. Desetiboj ovládl Clay, Šebrle skončil šestý. Tiruneš Dibabaová si připsala historický double, když po desítce vyhrála i pětku. Hooker v olympijském rekordu ovládl tyč, Kudlička skončil desátý.

23. - Poslední atletický den na OH. Přes rok neporažená výškařka Vlašičová prohrála v nejdůležitějším závodě. Překonala ji Tia Hellebautová. Oštěp vyhrál Thorkildsen, Veselý skončil dvanáctý. Osmistovku vyhrál Bungei, patnáctistovku Nancy Lagatová a obě dlouhé štafety Američané.

29. - Další část Zlaté Ligy se konala v Curychu. Pamela Jelimová znovu vylepšila světový juniorský rekord a zařadila se na třetí místo historických tabulek a na Kratochvílovou jí chybí 73 setin. Své disciplíny vyhráli mimojiné i Bolt, Wariner a Bekele.

ZÁŘÍ: Světový rekord Špotákové
2. - Asafa Powel opět načasoval formu špatně. V Lausanne zaběhl stovku za skvělých 9,72s. Špotáková ve finále nestačila na Abakumovovou a obě tradiční německé soupeřky. Bolt se představil na dvoustovce a v protivětru zaběhl skvělých 19,63s.

5. - Jako jediná získala zlatý jackopt Golden League Pamela Jelimová. Blanka Vlašičová prohrála i druhý důležitý závod sezony a připravila se tak o podíl. Bolt porazil Powela v přímém souboji na 100m a zvítězil i Wariner.

6. - Dlouholetou domácí nadvládu Dukly ukončili atleti AK Kroměříž. Díky novému majiteli kvalitně poskládaný tým zvítězil v třebíčském finále stejně, jako v předchozích třech kolech.

13. - Barbora Špotáková překonala na světovém atletickém finále světový rekord v hodu oštěpem! Jeho hodnota je nyní 72,28m.
Barbora Špotáková je novou světovou rekordmankou v oštěpu.Foto ČTK/AP


14. - V druhý den světového finále skončil Svoboda na skvělém druhém místě, Cechlová čtvrtá. Stovku ovládl Powel, Čtvrtku Meritt před Warinerem. Sanye Richardsové se povedla odveta za olympiádu na čtvrtce a vítězství přidala i na poloviční trati.

14. - Na vícebojařském mítinku v Talence zvítězili Kravčenko s Fountainovou a oba se tak stali i celkovými vítězi vícebojařské GP.

20. - Stefan Holm, jeden z nejlepších výškařů historie ukončil stylově svoji kariéru. Vyhrál svou poslední soutěž v hale v Karlstadu, kde kdysi svou kariéru odstartoval.
Stefan Holm překonávající jednu z výšekFoto Sport -


28. - Haile Gebrselassie vylepšil v Berlíně svůj vlastní světový rekord v maratonu, když jako první muž v histrorii srazil čas z královské trati pod 2:04 hod.

ŘÍJEN: Jubileum Kratochvílové
1. - V anketě Evropské atletické asociace pro rok 2008 předstihla Barboru Špotákovou pouze další světová rekordmanka Jelena Isinbajevová.

13. - Třetí tituly v řadě na silničním MS přidali v Riu de Janeiru Holanďanka Kiplagatová i Eritrejec Tadese.

14. - Čas Jarmily Kratochvílové 1:53.28, kterého dosáhla 26. července 1983 v Mnichově již není pouze nejstarším zápisem v současné listině světových rekordů. Může se pyšnit i nejdelším trváním v porovnání s rekordy minulosti.

LISTOPAD: Měsíc anket
2. - Světová rekordmanka Paula Radcliffeová z Velké Británie a Brazilec Marilson Gomes dos Santos kralovali maratonu v New Yorku.

8. - Špotáková jednoznačně zvítězila v anketě o českého atleta roku. Žádný ze 136 hlasujících ji neviděl na jiné než první místo.
Nejlepší české atletky roku - Hejnová, Špotáková, CechlováFoto Barbora Reichová - SPORT


23. - Špotáková získala spolu s Dibabaovou ocenění za nejlepší ženský výkon roku. Světovými atlety roku byli v Monaku vyhlášeni Usain Bolt a Jelena Isinbajevová. Nejlepším mužským výkonem sezony byl zvolen světový rekord Dayrona Roblese z ostravské Zlaté tretry.

24. - Tim Montgomery, bývalý sprinter, který už nějakou dobu sedí ve vězení za podvody přiznal, že používal doping již před OH 2000.

PROSINEC: Krosové MS
4. - Podle profesora Marka Dennyho ze Stanfordské univerzity by mohl člověk dosáhnout na čas pod devět a půl vteřiny. Bolt v té samé době prohlásil, že si věří na 9,52s a že se v roce 2010 pokusí o překonání světového maxima na 400m.

8. - Tia Hellebautová ukončila kariéru. Po nejúspěšnější sezoně kariéry, kdy se jí podařilo zvítězit na OH ve výšce a na HMS v pětiboji ctí heslo, že v nejlepším se má přestat.
Tia HellebautováFoto ČTK/AP


14. - Na MS v krosu skončila Lucie Sekanová na skvělém třináctém místě mezi juniorkami. Hlavní závod mužů opanoval již po osmé Sergej Lebeď. Mezi ženami se radovala Hilda Kibetová.



Ani v příštím roce se nebudeme s atletikou nudit. Již v únoru nás čeká nově založený mítink v pražské O2 Aréně, kde se budou atleti pokoušet hned o několik světových rekordů. Ty oficiálně oznámené zatím jsou na kilometru v podání Pamely Jelimové a na 60m př. v podání Dayrona Roblese. Dále se v Praze představí hvězdy jako Vlašičová, Harperová, Koech či naši Šebrle se Svobodou.

Hned poté, na začátku března se můžeme těšit na halomé mistrovství Evropy, které tentokrát pořádá Turín. V létě nás pak čeká mistrovství světa v Berlíně, či nové podoby Zlaté ligy a evropského poháru družstev.

Myslím tedy, že je opravdu nač se těšit!

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud