Jan Jaroch
19. září 2022 • 21:05

Bo Cruz to zařídí. Filmová hvězda je mistrem Evropy, Španělsko válí

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbal je sport, při němž deset hráčů běhá za oranžovým míčem a pokaždé vyhraje Španělsko. Tak by se dal parafrázovat slavný výrok Garyho Linekera, jímž v devadesátých letech vystihl německou fotbalovou dominanci. Ta současná španělská pod koši je neméně impresivní. Zlatou tečku za létem, kdy se španělské mužské i ženské týmy dostaly do finále každého šampionátu, jenž se konal, dala parta kolem bratří Hernangómézů v Berlíně.



Soundtrackem v neděli skončeného EuroBasketu, repetitivním a místy až otravným, bylo skandování MVP. Fanoušci takto velebili giganty z NBA Nikolu Jokiče, Giannise Antetokounmpa či Luku Dončiče, kluky z plakátů, jimž měl patřit celý turnaj. Španělský triumf však krásně vystihuje podstatu evropského basketbalu – tým je víc než hvězdný jedinec.

A tak v neděli po desáté večer křepčila na palubovce Mercedes Benz areny, krásné útulné haly u řeky Sprévy, soudržná parta v bílých dresech. „Jsem tak pyšný na tenhle tým, který každý zápas odmakal s velkou pokorou a nasazením. Proto je pro mě tahle medaile asi nejvýjimečnější ze všech,“ líčil dojatý Rudy Fernandez, veterán s masivní bandáží na lokti, jenž ke dvěma titulům mistra světa přidal i čtvrté evropské zlato. Při senzačním tažení hrál zraněný, střílel důležité trojky a vrhal se po volných míčích jak teenager. Sedmatřicetiletý kapitán zbyl v týmu jako poslední člen zlaté generace, jež přepustila místo mladším. Nováčkům však dokázal předat vítěznou aurou.

Se Španěly se před turnajem příliš nepočítalo. Mají nejslabší tým v tomhle tisíciletí, jejich strop je čtvrtfinále, zněly předpovědi pro výběr, jemuž se ještě ke všemu na poslední chvíli zranil páteřní rozehrávač Sergio Llull. V osmifinále ale přežil drama v prodloužení proti Litvě, ve čtvrtfinále smazal ztrátu 15 bodů na Finy, v semifinále před vyprodanou halou přetlačil domácí Němce. A titulový zápas proti favorizované Francii? To byl koncert s 24 asistencemi a patnácti proměněnými trojkami.

Bratři Hernangómezové jsou mistry EvropyFoto Reuters

O polovinu z nich se postaral šestadvacetiletý Juancho Hernangómez, jenž v poslední sezoně NBA prošel třemi týmy NBA (Boston, San Antonio, Utah), aby tu nadcházející začínal zase v jiném (Toronto). Za Atlantikem paběrkuje, přesto je dnes jedním z nejslavnějších basketbalistů planety. Hlavní role ve filmovém trháku Hustle ho představila jako Bo Cruze, ve Španělsku zapomenutého hráče, jenž se protluče až na draft a nakonec i do nejslavnější ligy. „Kdo by to byl řekl, že Hustle není smyšlený příběh ale dokument,“ vtipkovali mnozí, když viděli Juanchův finálový výkon – 27 bodů, 7 přesných trojek z 9 vystřelených. „Bo Cruz to zařídil! Miluji tě Juancho. I tebe Willy! Gratulace celému španělskému týmu,“ vzkazoval kamarádům na Twitteru Adam Sandler, slavný americký herec a producent Hustlu.

Willym nemyslel nikoho jiného než staršího z bratří Hernangómezů, 209 centimetrů vysokého pivota a dobrého kamaráda Tomáše Satoranského. Právě on byl nakonec vyhlášen i MVP celého turnaje, když zapisoval 17,2 bodu a 6,9 doskoku. Byla to lehká krádež na naturalizovaném americkém rozehrávači ve službách Španělů Lorenzo Brownovi, který během play off průměroval 22,8 bodu a 8,3 asistence. Právě jemu dal svůj hlas při volbě MVP i deník Sport. „Čelil jsem kritice, ani nevím proč. Snad to bylo jazykovou bariérou, ale na hřišti mluvíme všichni jednou řečí,“ líčil Brown, jenž dostal španělské občanství teprve v srpnu, a nebylo tajemstvím, že i mnozí jeho současní spoluhráči to nesli s nelibostí.

Italský kouč ve španělských službách Sergio Scariolo však dokáže s chemií týmu pracovat stejně geniálně jako s rotacemi a taktikou během zápasu. A tak šťastný Brown po finále v mixzóně telefonoval se svou rodinou a parta španělských hráčů vyrazila v euforii na tiskovkou konferenci zkropit vodou trenéra a MVP Willyho Hernangómeze. Vítězství bral nakonec ten nejlepší a nejsoudržnější TÝM.

Léto španělských národních týmů

MUŽI
U16 ME stříbro
U17 MS stříbro
U18 ME zlato
U20 ME zlato
Muži ME zlato
ŽENY
U16 ME stříbro
U17 MS stříbro
U18 ME stříbro
U20 ME zlato
Ženy MS startuje 22. září

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud