24. února 2019 • 18:55

Na závěr prohra. Basketbalisté v kvalifikaci MS nestačili na Francii

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští basketbalisté v závěrečném utkání úspěšné kvalifikace o postup na mistrovství světa prohráli 66:82 ve Francii. V konečném pořadí skupiny obsadili třetí místo za druhým Ruskem a dnešním soupeřem, který však měl stejně jako výběr trenéra Ronena Ginzburga účast na šampionátu v Číně jistou už před zápasem.



Češi nastoupili s vědomím, že výhra o 15 nebo více bodů jim dokonce zajistí nečekané první místo. A moc nechybělo, aby si potřebný náskok vypracovali už v prvním poločase. V závěru první a v úvodu druhé čtvrtiny se totiž díky bodové sérii 14:0 dostali do vedení o devět bodů.

Jenže Francie poté přidala v obraně a českým hráčům se zcela přestalo dařit střelecky. Ve zbytku druhého dějství zaznamenali hosté pouhé čtyři body a domácí tak skóre ještě do poločasové přestávky otočili. Do kabin šli Francouzi s vedením 37:32.

"Jak jsem říkal hráčům v šatně: já budu nad zápasem přemýšlet maximálně dneska, hráči o něm nebudou přemýšlet vůbec. Důležité je, že jsme postoupili na mistrovství světa," řekl trenér Ginzburg, který dal stejně jako ve čtvrtek v Pardubicích proti Bosně šanci hráčům z lavičky včetně mladíků Víta Krejčího nebo Šimona Puršla a Viktora Půlpána.

"Mladí kluci ukázali, že v budoucnu se budeme mít o koho opřít," uvedl Ginzburg. "V některých chvílích se trochu trápili, ale to bylo tím, že nemají dost zkušeností s dospělým basketbalem. Takže postupem času budou lepší a lepší," přidal izraelský kouč.

Ve zbytku zápasu se už Češi zpátky do hry dostat nedokázali a Francie desátou výhrou potvrdila první místo ve skupině. Češi, kteří zaznamenali třetí prohru ve čtyřech zápasech od zářijového postupového vítězství v Bosně, skončili s osmi výhrami kvůli horší vzájemné bilanci s Ruskem třetí.

"V podstatě čert to vem, dojem musí být pozitivní. Postup je postup a je jedno, do kterého půjdeme koše. Teď se budeme těšit na los a kam si pojedeme zahrát," přidal Vojtěch Hruban. "Dnešní prohra asi byla moc vysoká, ale po 25 minutách začali Francouzi hrát přes pivoty a my jsme na to dneska neměli odpověď," přidal.

Národní tým se na mistrovství světa představí poprvé v samostatné historii a poprvé od účasti Československa v roce 1982. Turnaj v Číně se uskuteční 31. srpna do 15. září a soupeře v základní skupině určí české reprezentaci losování, které proběhne 16. března v Šen-čenu.

Kvalifikace mistrovství světa basketbalistů:

Skupina K:
Francie - ČR 82:66 (16:15, 37:32, 58:50)

Nejvíce bodů: Lessort 18, Chassang 13, Bouteille 10 - Auda 20, Hruban 16, Puršl 7, Kříž 6. Fauly: 20:20. Trestné hody: 11/9 - 28/24. Trojky: 9:4. Doskoky: 33:36.

Rusko - Finsko 91:76, Bosna a Hercegovina - Bulharsko 87:67.

1. Francie 12 10 2 937:778 22
2. Rusko 12 8 4 966:853 20
3. Česko 12 8 4 890:889 20
4. Finsko 12 6 6 913:927 18
5. Bulharsko 12 4 8 882:971 16
6. Bosna a Hercegovina 12 3 9 871:957 15

Postup vybojovali Rusové a Srbové

Basketbalisté Ruska a Srbska se zařadili mezi účastníky mistrovství světa v Číně. Obě velmoci musely o postup bojovat až do posledního kola, v němž Rusko v přímém souboji o postup zdolalo doma Finsko 91:76 a v tabulce skupiny K se dostalo na druhé místo před Česko. Srbsko vyhrálo nad Izraelem 97:76. V asijské kvalifikaci si dnes postup zajistily Japonsko, Filipíny, Írán a Jordánsko.

Finsko se udrželo v boji o postup výhrou nad Francií, v Rusku vedlo v úvodu až o 18 bodů a vedení drželo ještě sedm minut před koncem. Koncovka ale patřila domácímu favoritovi. Od stavu 71:71 vyhrálo Rusko zbývající úsek 20:5 a slavilo postup. Dmitrij Kulagin k tomu přispěl 22 body.

Rusko se Srbskem se tak nepřipojily k dalším favoritům, kteří o šampionát přišli i kvůli sporům mezi FIBA a Euroligou o uvolňování hráčů na kvalifikaci. Bez svých hvězd tak nepostoupili Chorvati ani úřadující mistři Evropy ze Slovinska.

"S těmito okny, do kterých nemohou zasáhnout hráči NBA ani Euroligy, nedává kvalifikace smysl," prohlásil chorvatský reprezentant Dario Šarič, který kvůli povinnostem v NBA nemohl v kvalifikaci hrát. "Nelíbí se nám to, protože nemůžeme zasáhnout do bojů o mistrovství, které je vstupenkou na olympiádu," dodal.

Šampionát v Číně už zná 28 z 32 účastníků. V Evropě vedle Česka, Ruska a Srbska postoupily také Řecko, Německo, Litva, Francie, Španělsko, Turecko, Itálie a Polsko. V Africe jsou to Nigérie, Tunisko, Angola a Senegal, v Asii kromě domácí Číny a dnes postupujících také Austrálie, Nový Zéland a Korea a v Americe jsou to USA, Venezuela, Argentina, Kanada a Brazílie.

O poslední evropské místo se v pondělí v přímém souboji utkají Černá Hora s Lotyšskem, přičemž Černé Hoře stačí i porážka o osm bodů, jelikož první vzájemný zápas o devět bodů vyhrála. V Africe se o posledním postupujícím rozhoduje dnes na dálku mezi Kamerunem a Pobřežím slonoviny. A do úterního rána se bude čekat na poslední dva postupující z amerického kontinentu, kde se rozhoduje mezi Portorikem, Uruguayí a Dominikánskou republikou.

Šampionát se bude losovat 16. března. Dvaatřicet týmů bude rozděleno do osmi skupin po čtyřech, z nich dva nejlepší celky postoupí do dalších bojů. Na zbylé týmy zůstanou zápasy o umístění. Mistrovství v Číně začne 31. srpna.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina K
Články odjinud


Články odjinud