Ivo Pospíšil
10. prosince 2013 • 21:22

Rakušan rozený v Bosně mluví česky. Problém? Řeřicha, říká Mahalbašič

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výhra nebo konec. Zřejmě až takto radikální duel v Eurocupu čeká ve středu na basketbalisty Nymburka, který bude hostit v pražské Tipsport Aréně zvučné italské Cantú (18.30). A mobilizuje fanoušky i hráče. Jeden z těch klíčových, pivot Rašid Mahalbašič, proto ukázal, jak se jako Rakušan s bosenskými kořeny narozený ve Slovinsku učí třeba česky.



Poslední prohrou o dva body s Le Mans se dostali do těžké pozice. A na basketbalisty Nymburka tak nyní čeká v Eurocupu utkání o všechno.
S favoritem, nejtěžším týmem ve skupině a s vědomím, že musí nad italským Cantú nutně vyhrát. Jinak v prestižní evropské soutěži s největší pravděpodobností končí.

„Všichni si uvědomujeme naši situaci. Čeká nás zápas, který musíme vyhrát, pokud chceme mít stále naději se kvalifikovat do dalšího kola. Stojíme proti prvnímu týmu naší skupiny, který umí dávat hodně bodů a je schopný skórovat z různých pozic,“ řekl kouč Nymburka Kestutis Kemzura.

VIDEO: Podívejte se, jak se Rašid Mahalbašič učí česky



Postup do další fáze Eurocupu byl jeden z jeho stěžejních cílů po příchodu do českého týmu. Teď je ve vážném ohrožení. Spoléhat proto bude nejen na rozehrávače Vlada Ilievského nebo Radoslava Rančíka, ale i na dvaadvacetiletého pivota Rašida Mahalbašiče.

Právě rodák ze Slovinska, s bosenskými kořeny, avšak reprezentující Rakousko třeba ukázal, že se po pár měsících v týmu naučil obstojně česky. „Učím se z televize, knížek a od spoluhráčů,“ vyprávěl češtinou s jižanským přízvukem. „Moji spoluhráči mě učí sprostá slova. Nejvíc Tomáš Pomikálek a Lukáš Palyza,“ směje se hráč s euroligovými zkušenostmi.

V letošním Eurocupu má zatím průměrnou bilanci 11,4 bodu či 5,9 doskoku na zápas. „Nejtěžší je pro mě výslovnost a gramatika mě nezajímá,“ vysvětluje. A nejoblíbenější slovo? „Pozor,“ řekne česky a pak anglicky dodává: „Protože pokaždé, když Martin Kříž přijde do šatny, říkáme pozor a děláme si z něj legraci.“ Nejobtížnější slovo je pro něj celkem logicky: řeřicha.

Utkání s Cantú, kde se bude spoléhat i na Mahalbašiče, začíná zítra od 18.30 v pražské Tipsport Aréně.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud