Jiří Punčochář
8. března 2017 • 11:30

Tvrdé tresty za frašku! Týmy mají za vlastní koše spadnout o soutěž níž

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalistky Kralup a BA Sparta Praha jsou za způsob, jakým odehrály závěr vzájemného zápasu základní části 1. ligy, vyloučeny z play off této soutěže. Disciplinární komise je potrestala za to, že se ani jeden z celků nesnažil vyhrát, čímž si chtěl zajistit výhodnější nasazení do vyřazovací části. Zároveň se ale předpokládá, že se obě strany odvolají. Play off tak teoreticky mohou v sobotu rozehrát, protože odvolání má odkladný účinek. Pokud se ale neodvolají, sestupují dnešním verdiktem do 2. ligy.



Přestože vedení českého basketbalu s odvoláním alespoň jedné ze stran víceméně počítá, rozhodlo se za ostudný závěr utkání Kralupy - BA Sparta (63:62) udělit tvrdé tresty.

VIDEO: Na záznam podivného zápasu Kralupy - BA Sparta se podívejte ZDE »

„Disciplinární komise včera vyloučila obě družstva ze soutěže pro letošní ročník, dále zastavila výkony funkce oběma trenérům na dobu dvou měsíců nepodmíněně a hráčky, které se účastnily neetického jednání, potrestala zákazem činnosti na jedno utkání nepodmíněně,“ popsal závěr Disciplinární komise v tiskové zprávě generální sekretář ČBF Michal Konečný.

Kluby: Odvolání zvážíme, je to mediální kampaň

Bezprostředně po vynesení trestu ze strany basketbalové disciplinárky nechtěly zúčastněné kluby potvrdit, že se proti vyloučení ze soutěže odvolají. „Momentálně vám k tomu víc neřeknu, máme k tomu sezení s vedením Sparty,“ řekla Marcela Krämer, trenérka pražského celku.

Pouze mezi řádky se z jejích slov dá vyčíst, že odvolání přijde na řadu. „Vzhledem k tomu, že to není ještě úplně dořešená věc, tak se dál vyjadřovat nebudeme. Ani k průběhu zápasu. Tak jsme se dohodli na vedení Sparty. Až bude vhodný čas, tak se k tomu vyjádříme,“ uvedla trenérka.

Podobně vyčkávají v Kralupech. Tamní organizační pracovnice Radana Hniličková údajně po zveřejnění kauzy čelí výhružným mailům. „Je to řízená mediální kampaň, napadají nás, dostávám výhružné emaily,“ citoval její slova server denik.cz.

Součástí trestu je finanční postih pro každý z klubů ve výši tisíc korun. Na projednání případného odvolání je lhůta 15 dnů. Scénář může tedy být následující: a) trest bude platit tak, jak padl, Kralupy a BA Sparta končí v play off i v 1. lize a sestupují do 2. ligy. Vítěz toho čtvrtfinále 1. ligy, který měl hrát proti vítězi série Kralupy-BA Sparta, jde přímo do finále. Nebo b) kluby se odvolají, začnou svoje čtvrtfinále hrát a počkají, jak s odvoláním uspějí.

VIDEOBLOG: Basketbalová fraška? Nesuďte amatérky tak přísně!
Video se připravuje ...

Vzhledem k možným scénářům generální sekretář ČBF dodal: „Podle včerejšího jednání předpokládám, že se všechny dotčené strany odvolají. Pokud se tak stane, přijde na řadu jednání u našeho odvolacího orgánu,“ popsal další postup Konečný.

Ironií osudu mají na sebe oba celky narazit ve čtvrtfinále play off. Hrát se má začít v sobotu, výhodu domácího prostředí si porážkou „vybojovala“ Sparta.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud