21. května 2018 • 20:11

Nymburk začal finálovou sérii jasnou výhrou, Opavu zničil rekordními 21 trojkami

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalisté Nymburku vyhráli úvodní finále NBL doma nad Opavou 114:90 a ve čtvrtek mohou v hale soupeře slavit už patnáctý titul v řadě. K úspěšnému vstupu do série si pomohli 21 trojkami, což je nový rekord soutěže. Dosud bylo maximem 20 tříbodových košů Děčína z roku 2003 a Sparty z roku 2004.



 Slezané, kteří jsou ve finále poprvé od roku 2003, se drželi do poločasu, ale nezachytili nástup do druhé půle. Ve čtvrtek se doma musí pokusit zopakovat loňskou semifinálovou výhru nad Nymburkem, aby ještě sérii vrátili na jeho palubovku na rozhodující třetí zápas.

"Pro diváka to byl dobrý zápas, my si osahali první finále, řekneme si, co nám šlo, co nešlo, a připravíme se na čtvrtek, abychom Nymburk doma ve žlutém peklu uvařili a vrátili se v neděli sem do Nymburku," řekl trenér Opavy Petr Czudek.

Po více než dvoutýdenní pauze se ale obhájci titulu dostávali do tempa pomalu a brzy prohrávali o deset bodů. A to především zásluhou Martina Gniadka, který dal 10 z úvodních 12 bodů Opavy. Nakonec byl s 22 body také nejlepším střelcem zápasu.

"Po té pauze to ze začátku bylo těžké a uběhali nás," připustil domácí trenér Oren Amiel. "To, co jsme v úvodu předváděli v obraně, nesmíme zopakovat v Opavě, kde bude jiná atmosféra. Dostat 90 bodů je strašně moc, a pokud to dostaneme i v Opavě, bude tam těžké vyhrát," varoval nymburský křídelní hráč Martin Kříž.

Po slabším začátku ale zavelel Vojtěch Hruban a odstartoval nymburskou kanonádu zpoza tříbodového oblouku. Domácí proměnili do poločasu 12 trojek z 18 pokusů.

Soupeře to zlomilo a ve třetí části nabral ztrátu až 22 bodů. Opavanům se nedařilo bránit zejména spolupráci mezi Eugenem Lawrencem a Křížem, který dal v této části 11 ze svých 18 bodů. Lawrence celkově k šesti bodům přidal sedm doskoků a 10 asistencí. Favorit i nadále pokračoval v ostřelování koše z dálky a v pohodě si hlídal vítězství.

"Zápas jsme si dobře rozehráli, byli jsme odvážní a s hrou jsem spokojený. Bylo ale jen otázkou času, než se Nymburk rozjede. Na trojkách předvedl excelentní výkon, a když se z dálky trefují i hráči, od kterých se to nečeká, tak je to těžké bránit," poukázal Czudek na to, že mezi střelce trojek se zapsalo devět hráčů Nymburku.

"Ty trojky jsou jediný rozdílový faktor. Ve všem ostatním je to vyrovnané, ale když má Nymburk o jedenáct trojek víc než my, to se těžko zastavuje. S tím by měl dnes problém každý tým, a to včetně těch v Lize mistrů," dodal Gniadek.

Finále play off basketbalové ligy mužů - 1. zápas:

Nymburk - Opava 114:90 (27:23, 59:51, 88:72)
Nejvíce bodů: Ray 21, Kříž 18, Hruban a J. Bohačík po 13, Beriša 11, Pumprla a M. Peterka po 10 - Gniadek 22, Bujnoch 15, Kvapil 11, Kouřil 10.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud