Jan Jaroch
12. dubna 2023 • 14:15

Uvařený, ale ne poražený. LeBron vyválčil play off a posune rekordy

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poprvé v dějinách NBA stojí v play off čtyři týmy z Kalifornie. Sacramento, Golden State, LA Clippers a také Lakers, poslední přírůstek do smečky, jež půjde po titulu ve vyřazovacích bojích. LeBron James a spol. zvládli v utkání předkola drama s Minnesotou, kterou udolali v prodloužení 108:102, zajistili si sedmé místo v Západní konferenci a v neděli rozjedou už klasickou sérii proti druhému Memphisu.



V únoru překonal LeBron dějinné maximu v počtu ligových bodů, pak dokončil ročník s drtivě nejlepšími čísly, které kdy basketbalista ve své dvacáté ligové sezoně zaznamenal (viz tabulka pod článkem). V osmatřiceti letech však hledí legenda legend především na týmový úspěch. „Už nikdy víc nechci zažít, že budu chybět v play off,“ hlásal osmatřicetiletý James v půlce ročníku, když se Lakers topili u dna. Sezonu losangeleský tým ale zavřel 18 výhrami z 28 utkání a to devatenácté, životně důležité, přidal v předkole s Minnesotou.

Byla to podobná záchranářská práce charakterizující celou sezonu Lakers. Ještě v druhém poločase prohrávali o 15 bodů, aby si v poslední vteřině nechali ukrást téměř jistou výhru, když Anthony Davis nešikovně fauloval při tříbodovém pokusu Mika Conleyho a ten poslal mač třemi trestnými hody do prodloužení. „Prdlo mu v hlavě,“ káral LeBron parťáka, který však v koncovce úřadoval i pozitivně, když jemu samému došly síly. Nejstarší hráč na palubovce James odehrál nejvíc minut ze všech (45) a skóroval i nejvíc bodů (30). K tomu zapsal 10 doskoků a 6 asistencí.

Kouč Darvin Ham ho doslova uvařil. Poslední minuty už LeBron trávil při přerušeních v předklonu, jak se snažil popadnout dech. Za čtvrtou čtvrtinu a prodloužení zaznamenal dohromady jen 3 body. Přispěl však důležitými doskoky, vrháním se po míči a obranou. „I když už máte nádrž prázdnou, vždycky najdete síly pro jednu akci navíc,“ prohlásil James, díky němuž Lakers slaví třetí play off za poslední dekádu.

LeBron prahne po pátém titulu kariéry a ač je Západní konference otevřená jako snad ještě nikdy, Lakers se příliš nevěří. S mladým týmem Memphisu však mohou zacvičit. V základní části ho zdolali dvakrát ze tří pokusů, Grizzlies navíc budou chybět zraněné podkošové opory Steven Adams a Brandon Clarke.

James si zahraje play off pošestnácté ve své dvacáté sezoně a opět posune hranice možného. Už teď v něm má nastřádáno nejvíc bodů (7631) a zápasů (266) ze všech.

Rekordy hráčů během 20. sezony v NBA

LeBron James   někdejší rekord
28,9 body průměr 17,6 (Kobe Bryant)
1590 body celkem 1160 (Kobe Bryant)
25 zápasy s 30 a víc body 6 (Kobe Bryant)
35,5 minuty 28,2 (Kobe Bryant)
8,3 doskoky 6,6 (Kevin Garnett)
6,8 asistence  2,8 (Kobe Bryant)

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud