Květoslav Šimek
15. května 2023 • 20:40

Opava píše historii! Basketbalový Nymburk po dvaceti letech třikrát padl

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Splněno ještě nemají, ale už teď píší historii. Basketbalisté Opavy v semifinále Kooperativa NBL potřetí za sebou porazili hegemona z Nymburka! Ve žlutém pekle favorita usmažili 90:58 a v sérii vedou už 3:1 na zápasy (81:94, 94:75, 84:77). Osmnáctinásobný mistr ligy stojí po dvaceti letech na pokraji vyřazení z play off. V něm Nymburk naposledy prohrál v roce 2003. Ve finále s Opavou. Co je zajímavé, v opavském dresu tehdy na hřišti byli oba současní trenéři – opavský Petr Czudek a nymburský Ladislav Sokolovský.



Jestliže po nedělní prohře 77:84 neměl Ladislav Sokolovský svým borcům mnoho co vytknout, po čtvrtém semifinále by jen těžko našel pozitiva. Opavané byli ve všem lepší. Dominovali ve střelbě trestných hodů i z dálky. Klíčový rozdíl byl v obraně a doskocích.

Tým Petra Czudka pod koši kraloval. Opavané doskočili 48 míčů (13 v útoku, 35 v obraně). Soupeři o dvacet méně. Nejlepší byli Dylan Carl (10 doskoků) a Jakub Slavík (7 doskoků). Pětadvacetiletý Američan Carl hrál nejlepší utkání v opavském dresu. Kromě doskoků nasázel 10 bodů a blýsknul se i jedním blokem.

„I minule nás Opava přehrávala na doskoku a měla velmi vysoké procento trestných hodů, tyhle faktory rozhodovaly,“ komentoval Sokolovský.

Střelecky vítězný tým táhli Radek Farský (15 bodů), Luděk Jurečka (14) a Jakub Slavík (11). V týmu šampionů se přes deset bodů dostal pouze Martin Kříž (11).

Opavané děkovali tradičně skvělým fanouškům. V neděli jich bylo v ochozech přes tři tisíce, podobné číslo atakovala návštěvnost i ve čtvrtém semifinále. Dlouho před koncem hala bouřila. „Héja Opava, héja Opava!“ dunělo z ochozů.

„S takovými fanoušky se snad ani nedá prohrát,“ usmíval se Filip Zbránek. S tím souhlasil i asistent trenéra Kryštof Vlček. „Bojovností jsme získávali půdu pod nohama a ohromní fanoušci nás dotlačili k vítězství.“

Opavané vedou 3:1 na zápasy, k senzačnímu postupu do finále jim chybí jediné vítězství. Další zápas se bude hrát v Nymburku ve čtvrtek (17). Historie domácího play off pouze jednou pamatuje, že některý z týmů podobný náskok ztratil. Shodou okolností se to stalo Opavě ve finále 2001 proti USK Praha. Bojovníci vedení Petrem Czudkem věří, že historický průlom dotáhnou.

„Serie nekončí, nic nebalíme, nechceme se prezentovat takovým výkonem,“ komentoval kapitán poražených Martin Kříž. „Zase nás trápil útočný doskok Opavy a my byli v útoku bezzubí.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud