Jan Jaroch
Premium
3. května 2023 • 20:30

Krejčího dilema po sezoně: riskovat, že zakrní v NBA, nebo pláchnout

Autor: Jan Jaroch, inf
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za měsíc a půl mu bude 23 let. Má za sebou druhou sezonu v NBA, jež ho přivedla na křižovatku. Dává smysl, aby český basketbalista Vít Krejčí vysedával ve formativní fázi kariéry na lavičce, když potřebuje především hrát? V Atlantě Hawks dostal během sezony pouhopouhých 165 minut na palubovce, v play off ani jednu. Návrat dvoumetrového rozehrávače do Evropy křičí jako logická volba. Ale nic není tak černobílé.



Pokud jste na soupisce týmu NBA, patříte mezi vyvolené, kteří žijí sen milionů kluků po celé planetě. Máte zaměstnání v nejlepší basketbalové lize světa, její zázemí i plat. Vít Krejčí je pátým rodákem z Česka, který se do téhle společnosti dostal. „V NBA je 450 míst pro nejlepší hráče na světě. Po ní už je jen let do vesmíru. Vše ostatní je horší,“ tvrdí basketbalový expert Michal Ježdík.

„Je spousta hráčů, kteří říkají, že v NBA musíte zůstat do té doby, než vás vynesou nohama napřed. Jakmile ji jednou opustíte, už se tam těžko dostáváte zpátky,“ podotýká i Jiří Zídek, jenž sám touhle cestou prošel, když strávil tři sezony v Charlotte, Seattlu a Denveru. S NBA se loučil v létě před ročníkem 1998/99, jehož polovinu zhatila stávka. „Vědělo se to dopředu, tím jsem měl rozhodování jednodušší, ale v podstatě jsem na tom byl jako teď Vítek. Také jsem poslední rok v Denveru skoro nehrál,“ vybavuje si Zídek.

I Krejčího kariéra šla řečí čísel v poslední sezoně strmě zpátky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud