14. července 2023 • 11:03

O šanci na olympiádu zabojuje i Krejčí, Veselý a Satoranský si dají pauzu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jediný český zástupce v NBA Vít Krejčí z Atlanty nechybí v nominaci českých basketbalistů na srpnovou předkvalifikaci o olympijské hry v Paříži. Třiadvacetiletý rozehrávač se po působení v letní lize připojí k výběru nového trenéra Diega Ocampa až v průběhu přípravy na turnaj v Tallinnu a případné play off v Gliwicích. Naopak v kádru scházejí po náročném programu minulého léta i sezoně opory Barcelony Tomáš Satoranský s Janem Veselým i Patrik Auda s Ondřejem Balvínem.



Nechybí naopak kapitán Vojtěch Hruban z Londýna či další dlouholeté opory Jaromír Bohačík z Bambergu, Martin Kříž z Nymburka a Martin Peterka ze Štrasburku, kteří hráli už na úspěšném mistrovství světa v Číně v roce 2019.

Debutovat naopak budou reprezentant do 20 let Ondřej Husták ze španělské Zamory, Michal Kozák z Hamburku, Matěj Svoboda z Děčína a také osmadvacetiletý Spencer Svejcar. Rodák z Denveru, který z Ústí nad Labem přestoupil do Nymburka, získal české občanství. Má české kořeny, jeho babička zamířila do Ameriky z Čech během druhé světové války.

Lídr národního týmu Satoranský před návratem po pěti letech z NBA loni odehrál EuroBasket v Praze a Berlíně i se zraněným kotníkem a stejně jako jeho parťák z týmu španělského mistra Barcelony Veselý nejbližší akci vynechá. Pauzu si dává i Auda, který v nové sezoně bude hrát v Japonsku po přesunu z Jokohamy v druhodivizním Aomori Wat's. Balvín si z ukrajinského Prometeje odskočil na letní ligu do Číny do celku Suke Lions z Nankingu.

Krejčí nestihne start přípravy, kterou začne reprezentace za týden v Poděbradech. Nepředstaví se ani na turnaji portugalském městě Viana do Castelo, kde se Češi utkají od 28. do 30. července s Pobřežím slonoviny, domácím Portugalskem a Jordánskem. Následující týden v Brně už se zařadí a bude k dispozici na duely v pátek 4. srpna proti Belgii a o dva dny později proti Argentině.

O účast pod pěti kruhy budou Češi bojovat od 12. do 15. srpna v Tallinnu s domácím Estonskem, Izraelem a Severní Makedonií. První dva týmy postoupí do semifinále, které se odehraje v Gliwicích proti týmům z tamní skupiny, kde se vedle Polska představí i Maďarsko, Portugalsko a Bosna a Hercegovina. Do hlavní kvalifikace se dostane jen vítěz následného finále.

Nominace českých basketbalistů na turnaje v portugalském Viana do Castelo (28.-30. července), v Brně (4.-6. srpna) a předkvalifikaci o OH v Tallinnu a Gliwicích (12.-20. srpna):

Rozehrávači: Viktor Půlpán (Brno), Ondřej Sehnal (Nymburk),

křídla: Richard Bálint (Brno), Jaromír Bohačík (Bamberg/Něm.), Ondřej Hanzlík (Girona/Šp.), Vojtěch Hruban (Londýn/Brit.), Vít Krejčí (Atlanta/NBA), Tomáš Kyzlink (Limoges/Fr.), Spencer Svejcar (Ústí nad Labem), Matěj Svoboda (Děčín),

pivoti: James Karnik, Šimon Puršl (oba Brno), David Böhm (USK Praha), Martin Kříž (Nymburk), Ondřej Husták (Zamora Enamora/Šp.), Michal Kozák (Hamburk/Něm.), Martin Peterka (Štrasburk/Fr.).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud