Marián Šustr
15. srpna 2023 • 10:30

Vyhrát a fandit Izraeli. Basketbalisté usilují o naději na olympijský postup

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z ESTONSKA | Poslední představení v Tallinnu rozhodne. Česká basketbalová reprezentace v úterý po nedělní porážce nutně potřebuje výhru nad Severní Makedonií a k tomu příznivý výsledek závěrečného utkání skupiny, aby postoupila do semifinále předkvalifikace o olympijské hry. Dál ji posune jakákoli výhra Izraele, nebo vítězství Estonců o 24 a více bodů. Zápas s outsiderem začíná v 15.00, tým kouče Diega Ocampa si musí dát pozor především na T.J. Shortse.



Budou to nervy. Českému týmu k postupu ze skupiny nemusí stačit ani vítězství. Outsidera ze Severní Makedonie vede naturalizovaný Američan T.J. Shorts, nejužitečnější hráč Champions League v dresu Bonnu. Češi však musí především oproti minulému zápasu napravit chyby v útoku, ubrat v častých ztrátách a nakonec i fandit Izraeli. Pokud v úterý večer uspěje domácí Estonsko, přijde na řadu přísná matematika.

Výběr trenéra Diega Ocampa se na kvalifikačním turnaji uvedl sympatickým výkonem. Porazil domácí 77:74, do nedělního utkání proti Izraeli pak Češi nastupovali s jasnou vizí – nedopouštět se ztrát, kterých v sobotu nadělali jednadvacet. Vítězně navázat se jim však nepodařilo a padli rozdílem třinácti bodů.

„První poločas proti Izraeli byl z naší strany dost unavený. Poté už jsme přitlačili v obraně. Drhlo to hlavně v útoku. Dali jsme pouze šedesát sedm bodů, což je strašně málo. S tím se na takovéhle úrovni vyhrát nedá,“ soudí Martin Peterka, osmadvacetiletý reprezentant a dodává: „Občas hrajeme v útoku staticky. To musíme zlepšit.“

Nyní českou partu čeká Severní Makedonie. Ta je na papíře nejslabším týmem skupiny, což potvrzují dvě prohry s vysokým bodovým rozestupem (s Izraelem 65:86 a s Estonskem 59:83). Většina hráčů nastupuje „pouze“ v domácí lize. Vyčnívá jediný. „T.J. Shorts je jednou z největších hvězd současného evropského basketu. V Chamipons League byl oceněn jako nejužitečnější hráč sezony. Disponuje neskutečnými skórerskými schopnostmi. Je opravdu rychlý a má skvělé čtení hry,“ chválí Jan Šotnar, asistent trenéra národního týmu. „Je obdivuhodné, že se dokázal na takové úrovni prosadit s necelými sto sedmdesáti centimetry.“

Podobně novou oporu Paříže hodnotí i Peterka. „Je jejich klíčovým hráčem. Musíme ho odstavit od balonu a co nejvíce mu hru znepříjemnit.“

Krejčí v NBA neřekl poslední slovo. Sezona v Atlantě mě naučila trpělivosti
Video se připravuje ...

Před úterním zápasem čeští hráči nešetří odhodláním. „Je to hodně důležité utkání. My se nemáme na co šetřit, takže do toho půjdeme naplno,“ konstatoval Peterka.

I za předpokladu, že Češi odpoledne získají očekávanou výhru, postup nebudou mít zajištěn. Definitivně rozhodne nadcházející střet domácích Estonců s favoritem skupiny Izraelem. „Matematika je poměrně jednoduchá a není úplně pozitivní pro nás. Jakmile nastane skutečnost, že Estonci vyhrají o bod až 23 bodů, postupují Izrael, Estonsko a my jsme skončili, ač s dvěma výhrami, třetí,“ vysvětluje Šotnar.

Basketbalisté se tak chystají fandit izraelskému týmu. „Jako vždycky si to pustíme s klukama na velké televizi, budeme koukat a doufat, že to vyjde dobře pro nás. Že Izrael vyhraje a postoupíme. Sledujeme trošku i druhou skupinu, jsou tam silné týmy jako Bosna a Polsko, takže uvidíme, s kým bychom případně hráli. Náš první úkol je zvítězit a dál se uvidí,“ prohlásil Peterka.

Za nepříjemnou situaci však nemůže pouze nedělní prohra. „Nejde jen o výsledek s Izraelem, ale i o sobotní zápas. V poslední minutě jsme nad Estonci vedli o šest bodů a nakonec jsme ztratili míč a skončilo to o tři,“ dodává Šotnar.

Posledních šedesát sekund bylo zrádných také v neděli. Češi ztráceli jen o pár bodů, výsledek 67:80 ale bez milosti potvrdil nejlepší hráč utkání Yam Madar, který stihl přidat dva trojbodové koše.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud