Jan Jaroch
12. října 2023 • 15:20

Barcelona: zemětřesení i rekordní prodělek. Nejistá sezona českého dua

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Méně křiku na lavičce, více svobody na palubovce. Ale také hrozba ústupu ze slávy. Tak má vypadat podle předpovědí sezona basketbalové Barcelony, v níž otevřeli druhý společný rok nejlepší čeští basketbalisté Tomáš Satoranský s Janem Veselým. Sžívají se s novým koučem i kádrem, který zasáhlo menší zemětřesení. A také mají na svých pozicích stále ostřejší konkurenci.



Nejistá sezona není jen česká filmová klasika. Stejný název by mohly mít i nadcházející měsíce pro basketbalisty Barcelony. Předpovědi, jak si dramaticky překopaný tým povede, oscilují mezi euroligovým titulem po ztrátu statutu obávaného evropského giganta. Atmosféře v klubu nepřidá ani čerstvě oznámený rekordní prodělek za předchozí basketbalový rok – 56,6 milionu eur!

A odvěký rival Real Madrid, jenž ještě posílil návratem hvězdného argentinského rozehrávače Facunda Campazza, se může poťouchle usmívat. Na úvod sezony Barcelonu už dvakrát porazil v semifinále španělského Superpoháru i v domácí ACB lize. Nejde o šok, že euroligový mistr Real zatím Kataláncům vrací ponížení, které mu připravili v posledním finále ACB ligy triumfem 3:0. Ač je to klišé, Barca momentálně potřebuje hlavně čas.

Generální manažer Juan Carlos Navarro zvládl vstup do éry utahování opasků elegantně. Poměrně překvapivě skončil přísný kouč Šarunas Jasikevičius a Barcelona povýšila na trenéra ze svých extrémně úspěšných mládežnických struktur Rogera Grimaua, bývalého elitního hráče klubu a španělského reprezentanta.

„Je to velmi přístupný člověk, který s vámi mluví a snaží se vám vše vysvětlit slušně a s respektem,“ prohlásil Alex Abrines v jasné narážce na chování autoritativního drába Jasikevičiuse. „Je to zvláštní změna po třech letech pod Sarasem, ale mně se líbí. V týmu vidím dobrou chemii,“ dodalo třicetileté křídlo.

Po posledním ročníku Barca škrtala drahé opory. Po vleklé přestupové sáze podepsal nakonec s Olimpií Milán nejlépe placený borec Evropy Nikola Mirotič. Pryč jsou i americký skórer Cory Higgins, střelec Kyle Kuric a dvojice pivotů Sertac Šanli s Mikem Tobeym. Za pětici cizinců přivedla Barcelona tři velká španělská jména a jedno americké.

Nejpikantnější je příchod Willyho Hernangomeze, jenž má historii v Realu Madrid a posledních sedm sezon se pokoušel prosadit v NBA. Devětadvacetiletý dlouhán (211 cm) je dobrým kamarádem Tomáše Satoranského a také velkou konkurencí pod košem pro Jana Veselého. S ním si prozatím střídá místo v základní pětce, bylo by však překvapením, kdyby MVP loňského EuroBasketu sezonu nekončil jako první pivot. Jak silná tahle podkošová dvojka může být, ukázalo první euroligové kolo, při kterém nastřílel Hernangomez tureckému Anadolu Efes Istanbul 18 bodů a Veselý 16.

Hodně cítit bude v sestavě i „Baskická mamba“, jak se podle Kobeho Bryanta přezdívá Dariu Brizuelovi hrajícímu na pozici číslo 2. K bývalé hvězdě Malagy přidejme ještě dalšího španělského reprezentanta Joela Parru z Joventutu Badalona. A po roce bez basketbalu se pokouší v osmadvaceti letech restartovat kariéru v Evropě někdejší dvojka draftu do NBA Jabari Parker.

Barca může opět nabídnout velmi zajímavý mix hráčů, o kterém Parker tvrdí: „S takovými basketbalisty můžeme konkurovat každému týmu na světě včetně NBA. Několik našich důležitých hráčů v NBA nastupovalo, ať už jsem to byl já, Sato nebo Willy. Budeme silní.“

Američanova slova se zatím potvrzují se střídavou úspěšností. Vedle dvou bolavých porážek od Realu vyhrála Barcelona zatím všech zbylých šest utkání, byť často velmi těsně s vypětím všech sil. V ACB lize má bilanci 3:1, v Eurolize získala zatím jediný zápas s Efesem poměrně jednoznačně 91:74.

Noví hráči si ještě hledají své role, všichni se teprve sžívají s filozofií kouče Grimaua. Ten sám sebe nehodlá nazývat velký demokratem, ale... „Snažím se být velmi organizovaný a dát týmu jasnou strukturu a filozofii. Nechci mluvit úplně o svobodě pro hráče, ale pokud se budou pohybovat v mých mantinelech, nechám je na hřišti vyjádřit jejich talent,“ vysvětloval pětačtyřicetiletý Grimau. I z těchto slov je zřejmé, že hráči budou mít větší volnost než pod temperamentním Jasikevičiusem, který od postranní čáry hlásil téměř každou akci v zápase.

Důležitým mužem pro nového trenéra bude tudíž dirigent Satoranský, od něhož se v druhém roce po návratu z NBA čekají ještě lepší výkony než v poslední sezoně. Aklimatizovaný Sato má zatím trenérovu důvěru, ve všech utkáních nastoupil v základní pětce. Při dvou porážkách s Realem ale prohrál minisouboj s rivalovým protějškem Campazzem 16:34 na body a 8:10 na asistence.

I Satoranský má v Barceloně na svém postu silnou konkurenci. Brzy třiadvacetiletý Litevec Rokas Jokubaitis se stále lepší a dá se čekat, že na o devět let staršího Čecha bude vyvíjet tlak.

Pod ním jsou ale ve velkoklubu typu Barcelony všichni, i přes úsporná opatření mají Katalánci opět jen ty nejvyšší ambice. Poslední euroligový titul je z roku 2010 a i přes tři poslední roky ve Final Four se čeká dál. „Na Barcelonu je to už velmi dlouhý půst,“ souhlasí kouč Grimau. Na něm je, aby s týmem, kterému někteří věští ústup ze slávy, dosáhl pravý opak.

Jak se změnila Barcelona

Odchody

  • Nikola Mirotič
  • Cory Higgins
  • Kyle Kuric
  • Sertac Šanli
  • Mike Tobey
  • trenér Šarunas Jasikevičius

Příchody

  • Willy Hernangomez
  • Dario Brizuela
  • Joel Parra
  • Jabari Parker
  • trenér Roger Grimau

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud