30. prosince 2023 • 19:07

Herec v lize! Trojan (59) naskočil za Opavu, dal čtyři body. Pomohly šestky

Autor: rou, ČTK
Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Splnil si sen a stálo to za to... Herec Ivan Trojan (59), sedminásobný držitel Českého lva, si zahrál první basketbalovou ligu. V 18. kole Kooperativa NBL naskočil v dresu Opavy proti Písku a úřadujícímu mistrovi přispěl k výhře 105:94 čtyřmi body. Na palubovce strávil celkem přes minutu a půl.



Ivan Trojan už si zahrál druhou fotbalovou ligu za své milované Bohemians, teď se v 59 letech objevil na nejvyšší basketbalové scéně. Oblíbený český herec hrával dorosteneckou ligu, na prvoligový debut v týmu svého kamaráda Petra Czudka se důkladně připravoval.

Duel s píseckými Sršni, kteří po postupu rozčeřili prvoligové vody, nebyl pro Opavu vůbec jednoduchý. Trojan, který oblékl dres s číslem 60, naskočil už v první čtvrtině za nepříznivého stavu a vedle úvodní ztráty vybojoval faul a jednou proměněnou šestkou rozbouřil vyprodanou opavskou halu.

Trestných hodů nakonec posbíral šest, z nichž čtyři proměnil, což znamenalo 66% úspěšnost.

„Jednou z motivací je i to, aby se o basketu vědělo a mluvilo zase trošku víc. A je to i poděkování fanouškům Opavy, kteří jsou skvělí,“ popisoval Trojan před zápasem, proč se pustil do nakonec úspěšného dobrodružství. To bylo také předčasným dárkem k jeho letním 60. narozeninám.

Opava i díky jeho bodům nakonec udolala Sršně 105:94. Celá show navíc pomůže potřebným. Výtěžek z dlouho vyprodaného zápasu půjde na podporu Klubu cystické fibrózy, jehož je Trojan dlouhodobým patronem.

„Ivan dostal dárek v tom, že mohl hrát ostrý zápas. Nebylo to nic ve stylu: 'Pane Ivane, pojďte vlevo, pojďte vpravo a dejte si koš'. Písek ho nešetřil, ale myslím, že to zvládl skvěle. Navíc dal čtyři body, což je jako sen. Proměnil čtyři trestné hody ze šesti, takže měl úspěšnost vyšší než tři čtvrtiny hráčů na palubovce. A ti jsou za to placení,“ vyprávěl po zápase kouč Petr Czudek.

„V duchu jsem si přál, abychom Ivana zapojili do hry více, ale Písek tady hrál fantasticky. Pořád nás držel pod krkem. Nejvíce jsme vedli o 14 bodů, což je v basketu nic. Hrálo se až do konce. Myslím, že diváci si užili nádherný zápas se sportovní kvalitou a nad rámec se zapojením asi nejpopulárnějšího českého herce. V první řadě jsme ale chtěli vyhrát,“ konstatoval Trojanův kamarád.

„Děkuji vedení opavského klubu, že do tohoto bláznivého nápadu šli. Je to neuvěřitelné a děkuji i opavským hráčům, že mi to umožnili. Moc děkuji i klukům z Písku, jak k zápasu přistoupili. Vážím si toho, že jsem proti vám mohl nastoupit,“ řekl Trojan v krátkém proslovu po utkání.

„V posledních dnech jsem se vrátil do dorosteneckého věku a musím říct, že to bylo příjemné a skvělé. Až se mi skoro nechce zpátky do uměleckého života,“ řekl a rozesmál opavské publikum. „Chtěl bych poděkovat rodině, kamarádům i divákům. Ti místní vědí, že Opavě fandím a často tady jezdím, což je pro Pražáka dost atypické. Děkuji i za nemocné cystickou fibrózou, pro které se nám podařilo vybrat spoustu peněz,“ dodal Trojan.

Vstoupit do diskuse
8
Články odjinud


Články odjinud