Ondřej Němec
25. března 2016 • 20:45

Kličko, sesazený král těžké váhy, slaví čtyřicítku a slibuje návrat

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vladimir Kličko spolu se svým starším bratrem Vitalijem na dlouhou dobu opanovali těžkou váhu světového boxu. Sám Vladimir nezaznamenal jedenáct let porážku. Na konci minulého roku však ukrajinský bijec podlehl vyzyvateli. Nyní slaví kulatiny, nastal tedy čas přemýšlet, co dál.



Je stoprocentním profesionálem. Vladimir Kličko má bezpochyby skvělou zápasnickou techniku. Dokáže perfektně využít téměř dvoumetrové postavy a dlouhých paží. Během zápasu důmyslně taktizuje a brzy rozpozná, co na protivníka platí. 

Podobným stylem se vyznačoval i jeho o čtyři roky starší bratr Vitalij, který v roce 2012 pověsil boxerské rukavice na hřebík, šel se věnovat politice a v současnosti je starostou Kyjeva. 

Tvrdí bratři se však nikdy nesetkali v jednom ringu jako soupeři. „Slíbili jsme to matce,“ prozradil Vladimir v rozhovoru pro CNN. „Řekla, že si můžeme boxovat, jak chceme, ale nikdy nemáme bojovat proti sobě.“ 

Nudný velikán

Styl boje obou sourozenců a k tomu až profesorský způsob vystupování však mnoho fanoušků nenadchl. Ba naopak, pro širší veřejnost se dokonce stali nudnými šampiony. Nikdo nečekal jejich prohru, nebo že předvedou něco překvapivého. Tandem Kličkových se tak valil sportem pomalu, jistě a tiše. 

VIDEO | Podivejte se na sestřih z Kličkovy kariéry
 

Lze proto konstatovat, že to největší, co pro zviditelnění boxu Vladimir Kličko v poslední době udělal, byla paradoxně jeho loňská prohra. To byl šok. Většina diváků očekávala klasickou výhru chladného profesionála nad sedmadvacetiletým křiklounem Tysonem Furym. Nestalo se a neporažený vyzyvatel svůj status ubránil a vytrhl z Kličkových rukou všechny mistrovské tituly. 

Zápas pak vzbudil vlnu vášní. Nechyběly ani domněnky, že dlouholetý šampion výhru prodal. „Nebyl to můj večer. Zasloužil si vyhrát,“ uznal později prohru Kličko. Zároveň ale ohlásil, že trvá na odvetě a rozhodně nechce končit. Podle posledního vyjádření Furyho týmu se odvetný zápas odehraje v červenci ve Velké Británii. 

Zůstává otázkou, na kolik a jak dlouho chce Kličko ve sportovní kariéře skutečně pokračovat. 

Od boxu k byznysu

Čtyřicetiletý oslavenec se čím dál častěji na sociálních sítích prezentuje spíše jako podnikatel než zápasník. Vede motivační přednášky a v únoru dokonce otevřel studijní obor Změny a inovace v managementu na švýcarské univerzitě v St. Gallen.

„Vytrvalost, pružnost, koordinace a soustředění,“ odpověděl na otázku deníku Blick, co je potřeba v byznysu i boxu. „Obě odvětví se od sebe mají co učit,“ dodal.

68 zápasů, 64 výher, z toho 53 knokautem. I kdyby Vladimir Kličko v boxu nepokračoval, už teď je nesmazatelnou sportovní legendou.

Boxer Vladimir Kličko trénuje na zápas
Boxer Vladimir Kličko trénuje na zápas

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud