Ondřej Němec
8. června 2019 • 10:13

Čech Ducár jde bojovat o světový titul! Slíbil nervy do poslední chvíle

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

A je to tady! Po dlouhé době se český box dočkal okamžiku, kdy vyslal reprezentanta do boje o světový titul. Devětadvacetiletý Vasil Ducár bude dnes večer bojovat v Jihoafrické republice s tamním ranařem Kevinem Lerenou o pás šampiona IBO. Usměvavý bijec sice odletěl do Afriky jako outsider, ale vlastně je za to rád. „Vždy, když jsem jel do zahraničí, tak to bylo takzvaně na porážku, ale zatím jsem pokaždé nakonec vyhrál,“ prozrazuje tuzemská jednička křížové váhy. 



To už tu dlouho nebylo, český boxer má šanci ukořistit pás světového šampiona. Devětadvacetiletý Vasil Ducár bude dnes večer bojovat v Johannesburgu o titul IBO s Kevinem Lerenou. Sedmadvacetiletý jihoafrický hrdina ringu je považován za jasného favorita, ale český bojovník byl ve stejné roli i v posledním souboji s Francouzem Samuelem Kadjem, jemuž uštědřil první porážku pár vteřin před koncem posledního desátého kola.

Ducár knokautuje soupeře často až v posledních okamžicích zápasu. „Mám to občas prostě tak, že dostanu do držky a to mě nastartuje a vyhraju ke konci. Takže proto občas říkám, že jsem to dal na Rockyho,“ směje se Ducár. „Občas se prostě povede souboj jak podle hollywoodského scénáře. Prohrávám, prohrávám, a na konci zatnu pěsti a vytáhnu to z paty.“

Na místo konání přiletěl začátkem týdne a změna prostředí na něj vlastně nijak nezapůsobila. „Aklimatizovat se není na co. Teplota je stejná, čas taky, spíš jen byla únava po letu,“ vysvětluje.

„Kvůli zločinnosti neopouštíme resort, takže jsme toho moc ani neviděli,“ říká Ducár, jehož v Johannesburgu doprovází krom trenérů i přítelkyně. Svého soupeře Lerenu už viděl na tiskovce. „Přišel se synem, působil v pohodě, proběhlo to v klidu,“ hodnotí stručně.

Ducár večer může zazářit jako málokterý boxer v české historii. „Jestli se nepletu, tak krom Lukáše Konečného a Rudolfa Kraje nikdo jiný o světový titul v posledních dvaceti letech za Česko nešel,“ komentuje životní šanci. „Takže když to řeknu nadneseně, je pecka mít možnost zapsat se do historie a zařadit se vedle lidí, jako jsou Konečný nebo Kraj. To je prostě pro kluka z Citonic, který začal s boxem ve dvaceti, ohromná věc.“

Boxer z Citonic je známý jako ranař s velikou odolností, takže jeho šance na výhru nejsou určitě tak malé, jak napovídají kurzy jedna ku šesti pro obhájce titulu. Ducár je tvrdý bojovník, který má bohaté zkušenosti i z thajského boxu a MMA.

„Definuji se spíše jako thaiboxer, protože jsem s tím začínal. Absolvoval jsem v něm sice asi jen třicet soubojů, ale byly to velké zápasy, většinou v zahraničí. A dosáhl jsem docela dobrých úspěchů, prohrál jsem v něm jenom dvakrát,“ vysvětluje. Kdyby ale ukořistil boxerský titul IBO, ostatní disciplíny půjdou stranou. 

Český boxer Vasil Ducár
Český boxer Vasil Ducár

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud