22. října 2020 • 17:37

Drsné Giro: zima i sníh. Po královské etapě se mění lídr závodu

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Královská etapa Gira d'Italia včetně legendárního průsmyku Stelvio přinesla nového lídra. Stal se jím nizozemský cyklista Wilco Kelderman, jenž z růžového trikotu vysvlékl Portugalce Joaa Almeidu. Čtvrteční nejtěžší zkoušku vyhrál Keldermanův australský kolega ze Sunwebu Jai Hindley a zbývající tři dny 103. ročníku slibují velké drama.



Původně měla peloton čekat královská etapa až v sobotu, ale kvůli sněhu a francouzským protikoronavirovým nařízením musela být upravena a vrchol tak čekal cyklisty ve čtvrtek: čtyři hodnocená stoupání, včetně 25 km dlouhého výjezdu na Stelvio s průměrným sklonem 7,5 procenta. Ještě před jeho vrcholem bylo jasné, že Almeida vedení neudrží.

Kelderman na něj před startem ztrácel 17 sekund a do cíle na Laghi di Cancano přijel o dvě a půl minuty dříve jako pátý. Profil trati umocnila zima a okolní sníh, někdy byla teplota jen třístupňová. „Byl to bláznivý den, super těžký. Nejtěžší v mém životě. Ale nemohlo to dopadnout pro nás (Sunweb) líp - Jai vyhrál a já jsem v růžovém,“ radoval se devětadvacetiletý Nizozemec.

Wilco Kelderman se po 18. etapě Gira oblékl do růžového dresu
Wilco Kelderman se po 18. etapě Gira oblékl do růžového dresu

Po šestihodinovém martyriu v Dolomitech má nyní v průběžném pořadí jen 12 sekund k dobru na Hindleyho a další tři na Brita Taa Geoghegana Harta z Ineosu, který ve čtvrtek dojel po boku etapového vítěze. Almeida, jenž se ujal vedení po třetí etapě s cílem na Etně, ztratil téměř pět minut a v průběžné klasifikaci klesl na pátou příčku. Ztrácí dvě a čtvrt minuty.

„Jsem hrdý na to, co se mi povedlo. I když jsem ztratil růžový trikot. Byli dneska moc silní, nejsem na jejich úrovni,“ řekl dosavadní hrdina závodu.

Do konce Gira čeká jezdce jedna rovinatá etapa, pak poslední horská do Sestriere a závěrečná časovka v Miláně.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 18. etapa (Pinzolo - Laghi di Cancano, 207 km):

1. Hindley (Austr./Sunweb) 6:03:03, 2. Geoghegan Hart (Brit./Ineos Grenadiers) stejný čas, 3. Bilbao (Šp./Bahrajn-McLaren) -46, 4. Fuglsang (Dán./Astana) -1:25, 5. Kelderman (Niz./Sunweb) -2:18, 6. Konrad (Rak./Bora-hansgrohe) -4:04, 7. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick Step), 8. Nibali (It./Trek-Segafredo), 9. Pernsteiner (Rak./Bahrajn-McLaren) všichni -4:51, 10. Masnada (It./Deceuninck-Quick Step) -4:55, ...69. Černý (ČR/CCC) -47:05.

Průběžné pořadí: 1. Kelderman 77:46:56, 2. Hindley -12, 3. Geoghegan Hart -15, 4. Bilbao -1:19, 5. Almeida -2:16, 6. Fuglsang -3:59, 7. Konrad -5:40, 8. Nibali -5:47, 9. Masnada -6:46, 10. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -7:28, ...85. Černý -3:42:10.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud