12. srpna 2010 • 13:00

Šimůnkův syn prozradil, proč táta (†48) pil

Autor: bko
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Legendu českého cyklokrosu Radomíra Šimůnka (†48) v úterý zabila cirhóza jater. Před čím ale trojnásobný mistr světa utíkal k lahvi alkoholu? Šimůnkův syn Radomír (26) poprvé prozradil, co nezdolného cyklistu nakonec zlomilo.



"Táta mě přivedl k závodění," vyznává se Radomír mladší, který je stejně jako jeho otec skvělým cyklokrosařem, v rozhovoru pro deník Aha. "To, co se lidi učili tři roky, on mě naučil za rok. Byl velmi trpělivý. I jako trenér, i jako otec," dodává.

Šimůnkova náhlá smrt zaskočila všechny, ačkoliv měl zdravotní problémy už delší dobu. V pondělí mu operovali v nemocnici kýlu a on podepsal revers. "Myslím, že tušil, co ho čeká, tak už chtěl být prostě doma. A vlastně hned v noci zemřel," uvedl Šimůnek mladší.

Život nejslavnějšího českého cyklokrosaře poznamenala tragická událost - při automobilové nehodě zabil v roce 1992 tři lidi. Byl odsouzen na 18 měsíců do vězení, nakonec si ale díky amnestii prezidenta Havla odseděl jen čtyři.

Dál závodil, ale na své sportovní úspěchy už nikdy nenavázal. Bouračka ho stále tížila, ale nikdy o tom nemluvil a radši dřel na kole. A pak, když v roce 2002 definitivně skončil kariéru, přišlo prázdno.

Jedna z posledních fotek Radomíra Šimůnka, který zemřel v úterý 10. srpna, se svým synem, který se jmenuje také Radomír a stejně jako otec se profesionálně věnuje cyklokrosu
Jedna z posledních fotek Radomíra Šimůnka, který zemřel v úterý 10. srpna, se svým synem, který se jmenuje také Radomír a stejně jako otec se profesionálně věnuje cyklokrosu

"Bouračka ho samozřejmě lidsky zasáhla, ale s jeho pitím až takovou souvislost nemá. Tím nejhorším, co ho zlomilo, byl konec kariéry. Potřeboval nějak vyplnit to vakuum, které mu po závodění zůstalo," přiznal jeho syn pro Aha.

Problémy s alkoholem se prohlubovaly, ale zarputilý bojovník věřil, že závislost dokáže porazit sám.

"Víme, že měl problém. Jenomže tak to bylo se vším! Když ho bolel zub, než došel k doktorovi, byla to velice dlouhá cesta! On měl tu obrovskou vnitřní sílu s tím bojovat. Žádnou nemoc si nedokázal připustit. Bojoval s jakoukoli bolestí sám, jako když jezdil na kole..."

Celý rozhovor čtěte zde »

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud