29. června 2013 • 10:15

Jubilejní Tour de France začíná: První etapu jsme sledovali ONLINE

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE 12.15 | Stoletá oslava, která se ponese ve znamení velké bitvy. Třítýdenní maraton Tour de France si dnes ze seznamu odškrtne 1. etapu. Poprvé v historii začne boj o žlutý trikot na Korsice. Favorité? Letošní mašina na vítězství Chris Froome děsí skvostnou formou. Úhlavní rival Alberto Contador slibuje svůj vrchol v posledním týdnu závodu a spoléhá i na to, že už má doma dva tituly a řadu zkušeností. K ruce mu navíc bude i jediný Čech v pelotonu – superdomestik Roman Kreuziger.



Bude to souboj hvězd i příběhů. Tour de France číslo 100 chce být výjimečná. A má v plánu vygenerovat výjimečného šampiona, na kterého se nezapomene. Už před startem dnešní 1. etapy má k titulu podle expertů nakročeno Chris Froome. Britský lídr stáje Sky, jenž začal na kole jezdit v africké Keni, kde jeho babička s dědou farmařili a vedli safari.

Letos se z něj stal dominátor. Triumfoval na čtyřech závodech, včetně generálky na Tour de France, Critériu Dauphiné. Tam zdrtil i největšího soka, hvězdného Alberta Contadora. Dvojnásobný král „Staré dámy“ ztratil na Frooma tři minuty v časovce, a v celkovém pořadí byl až desátý.

„Moje forma bude vrcholit až teď, už jsem na 90 procentech,“ hlásí těsně před startem Španěl, kterému bude krýt záda i Roman Kreuziger. Český jezdec by sám mohl pomýšlet na elitní desítku, ale letos v týmu Saxo Bank-Tinkoff Bank hodlá sbírat zkušenosti po boku muže, který útočným stylem ovládl už pět třítýdenních závodů.

I když… Ve skutečnosti vyhrál španělský „Pistolník“ už sedm Grand Tour, ale o dva tituly (včetně triumfu na Tour z roku 2010) přišel kvůli dopingu. Nyní se padlý král vrací na svůj oblíbený závod, aby zahájil novou úspěšnou kapitolu.

„Alberta nelze podceňovat. Je to nebezpečný závodník,“ respektuje Contadorovy úspěchy Froome, který naopak na velký triumf teprve čeká. V roli lídra bude na francouzských silnicích šlapat poprvé. A právě to ho může semlít. Když měl být jedničkou loni na Vueltě, očekávání nenaplnil a dojel čtvrtý.

„Nikdy jsem Tour v téhle pozici nejel. Je to svým způsobem svazující, ale hrozně se na to těším,“ tvrdí závodník, jenž byl před rokem dvorním sluhou kolegy Bradleyho Wigginse, ale chtěl víc. Proto celkové druhé místo cítil jako křivdu. V závěrech horských etap ukazoval, že má navrch, ale týmová režie mu nic nedovolila.

Teď je v týmu Sky jedničkou on. Ve stáji našlapané hvězdami dostal volnou ruku k útoku na žlutý trikot. Contador se ale tohoto stroje na vítězství nebojí, sám má k ruce sestavu, která umí vyhrávat. „Máme silnější tým než dřív, vím, že mi vytvoří do hor dobrou pozici. Bude to těžký, ale vyrovnaný boj. Rozhodnou maličkosti.“

Těmi maličkostmi mohou být i soupeři čekající ve stínu dominantní dvojice – Cadel Evans, Ryder Hesjedal i Alejandro Valverde už třítýdenní Grand Tour vyhráli. Joaquím Rodríguez se touží zbavit nálepky věčného čekatele a Tejay van Garderen je zase vycházející hvězdou bez respektu. V brutálním profilu Tour, který je vystavěn pro vrchaře, dostanou šanci vyniknout každý den. I díky tomu má být stoleté výročí nezapomenutelné.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud