Romana Barboříková
17. července 2022 • 20:04

Bitva o žlutý klenot na Tour graduje: Pády i ztráty, rozhodí lídra bolístky?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z pohledu náskoku Jonase Vingegaarda se do třetího volného dne na Tour de France nic nezměnilo. Mladý Dán stále vede před Tadejem Pogačarem o 2:22 minuty. A to se slovinský obhájce i v sobotu snažil útočit a hlavního rivala zaskočit. Druhý muž loňského celkového pořadí byl ale stále ve střehu a hlavně v závěrečném stoupání se Pogačarovi pověsil za zadní kolo a neodlepil se od něj až do projetí cílovou čárou.



Jenže po 15. etapě se může mnohé změnit. Minimálně se srovnaly týmové síly. Zatímco Pogačarovi už dříve odpadli dva týmoví parťáci kvůli covidu, Vingegaard se mohl stále spoléhat na sílu celého týmu. Až do neděle.

Ještě před startem bylo jasné, že se na něj už nedostaví Primož Roglič. Závodník, který byl původně jedním z lídrů nizozemské sestavy, měl tvrdý pád v 5. etapě přes kostky, kde si musel dokonce sám vracet vykloubené rameno. A právě kvůli následkům tohoto pádu a už velké ztrátě na Top 10 se rozhodl i letošní Starou dámu opustit dřív.

„Chci mít co největší šanci na důkladné zahojení mého zranění, takže jsme se rozhodli, že na Tour skončím,“ vzkázal včera Roglič. Jeho další cíl je jasný, na přelomu srpna a září se pokusí počtvrté v řadě ovládnout španělskou Vueltu.

Tím přišel Vingegard o jednoho z horských domestiků. Jenže ztráty musel po etapě počítat ještě větší. Po pádu, ve kterém se ocitl také zelený muž Wout van Aert, museli pořadatelé do sanitky naložit dalšího z klíčových horských pomocníků Stevena Kruijswijka. U něj to vypadalo na zlomeninu klíční kosti.

Aby té smůly pro Jumbo nebylo málo, o chvíli později se ze země sbíral také žlutý Vingegaard, jehož dres už tak úplně žlutý po tomto pádu nebyl. Hůř než on vypadal Tiesj Benoot, který ale do cíle, na rozdíl od Kruijswijka, dojel. „Doufám, že bude v pořádku,“ přál si pak vedoucí Dán. O svých bolístkách se logicky nezmínil, ale nějaké následky pádu jistě také v dalších hodinách, ne-li dnech pocítí.

Ačkoliv se při pokrývání Pogačarových útoků jevil nezničitelný, toto všechno jsou faktory, které mohou v posledním týdnu sehrát svou roli.

A to navíc ataky slibuje i stáj Ineos Grenadiers, kde Geraint Thomas je za Pogačarem jen o 21 sekund!

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud