František Prachař
25. července 2008 • 14:32

Jak Starou dámu léčí i rozpad ProTour

TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zřejmě to bude úspěšná show. Zatímco loni byla TdF po závěrečném ceremoniálu v Paříži zatracována vinou dopingových afér hvězd, letos je vše i přes čtyři případy užívání zakázaných látek jinak.



Čím to, že je pohled na „Starou dámu“ i přes podobný scénář jiný?

Po epizodách „nasypaných“ jezdců Moisese Duenase, Alessandra Piepoliho a Ricarda Ricca opustili silniční scénu sponzoři jejich stájí Barloworld, respektive Saunier Duval.

Jenže ostatní faktory nahrávají tomu, že je další zámožné firmy následovat nebudou. Naopak. Generální partner - automobilka Škoda - má podepsanou smlouvu až do roku 2011. V zákulisí podniku se hovoří o tom, že se chce do elitní cyklistiky vrátit koncern T-Mobile, jenž loni demonstrativně problémový resort opustil.

Německá společnost zřejmě pochopila, že sport je na Tour jen špička ledovce, která se veze v háku kolosálního festivalu. Ten údajně stojí kolem padesáti milionů eur a i přes časté skandalizování vydělává. „Tour by nezastavila ani jaderná válka,“ prohlásil s nadsázkou Patrice Lefevre, manažer belgické formace QuickStep.

Cyklistika ani Tour de France neumírají. Spíše nabírají na síle. Může za to zejména fakt, že minulý týden nejlepší týmy odsouhlasily rozpad elitní série ProTour. Pouze několik let fungoval model netradičního Světového poháru, kdy 20 vyvolených stájí objíždělo všechny kvalitní závody. Jen občas je doplnil celek takzvané druhé ligy.

„Nešlo to zvládat, rozpočet mnoha týmů byl napnutý, cyklisté byli unavení z neustálého zápřahu, což pro ně byla záminka k dopingu, aby stíhali regenerovat,“ poukázal Marc Sergeant, manažer formace Silence-Lotto.

„Je pravda, že sezona byla každým rokem náročnější. Od února do října jsme stále závodili, do toho trénovali,“ uznal Bernard Kohl, momentálně nejlepší vrchař třítýdenního etapáku napříč Francií.

Už letos je Tour ryze soukromou akcí, která nemá nic společného s činovníky Mezinárodní cyklistické unie (UCI). Ti byli předtím řadu let ve válce s pořádající agenturou Amaury Sports Organization (ASO). „Už si ale nenecháme poroučet, chceme si svůj byznys řídit bez zbytečné buzerace,“ prohlásil ostře Christian Prudhomme, ředitel Tour.

Vedle toho zůstává závod globální záležitostí. Když ve středu vyhrál královskou etapu s cílem na legendárním vrcholu Alpe D'Huez španělský vrchař Carlos Sastre, gratulovali mu na pódiu americký herec Michael Douhglas a Pat Rylei, legendární basketbalový trenér družstva NBA Miami Heat.

První rok bez diktátu UCI zatím ukazuje, že cyklistika udělala správný tah. I díky tomu, že všechnu organizaci mají pod patronátem Francouzi, je podle mnohých ohlasů Tour „čistší“.

„Nevím, jestli by chytli Ricca, kdyby cyklisty testovala výhradně UCI. Práce francouzské laboratoře mi přijdou důslednější,“ míní Johnny Schleck, bývalý závodník a nyní otec hvězd pelotonu - sourozenců Franka a Andyho Schlecka.

„Buďte si jistí, že doping se na Tour objeví i za rok a za dva roky opět, ale proměna pelotonu nemůže proběhnout za noc. Současný systém však posiluje naději,“ dodává David Millar, lídr formace Garmin-Chipotle.

Pokud většinové nadšení vydrží až do nedělního finiše na bulvár ChampsÉelysées, dokončí vrcholná akce cyklistiky první část ozdravné kůry. O to radostnější je pak zpráva, že se jí přímo účastní i nejlepší český závodník Roman Kreuziger.

Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud