22. července 2009 • 17:34

Královskou etapu Tour ovládl Frank Schleck

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Královskou etapu Tour de France s pěti náročnými stoupáními dnes vyhrál po úniku tříčlenné skupiny Lucemburčan Frank Schleck. Jezdec týmu Saxo Bank po 169 km porazil v Le Grand-Bornand na pásce Španěla Alberta Contadora.



Španělský jezdec uhájil žlutý trikot lídra, třetí skončil mladší z bratrů Schlecků Andy.

Český cyklista Roman Kreuziger dojel na 13. místě ve skupině se ztrátou 6:12 na vedoucí trio. V celkovém pořadí se člen týmu Liquigas posunul o jednu pozici na 11. příčku.

Na Contadora ztrácí téměř 11 minut, ale na vysněnou elitní desítku má před čtvrteční časovkou odstup jen dvě sekundy. "Byla to pekelně těžká etapa. Je třeba si přiznat, že konkurence je tady daleko větší než vloni," uvedl na svém webu Kreuziger.

Díky druhému místu zvýšil Contador své vedení v průběžném pořadí už na 2:26 minuty. Na pozice zajištující stupně vítězů se posunuli po úspěšném úniku sourozenci Schleckové - druhý je Andy, minutu za ním Frank.

"Alberto už vyhrál Tour," řekl v cíli novinářům šéf jeho týmu Astana Alain Gallopin a lucemburští bratři převahu Španěla uznali. "Ukázal, jak je silný. Bude těžké ho porazit. Každopádně my jsme chtěli nechat na Tour svou stopu a to se nám myslím podařilo," uvedl Andy Schleck.

Poslední alpská etapa se rozhodovala na předposledním výstupu první kategorie na Col de Romme zhruba 20 km před cílem. V té době jela pospolu větší skupina favoritů, z níž postupně cyklisté odpadali, což potkalo nejen Kreuzigra, ale i Lance Armstronga.

"Dalo se čekat, že Schleckové budou dnes atakovat, protože jim před časovkou, kterou tak dobře neumí, ani nic jiného nezbývalo. Ostře se jel už druhý kopec a člověka stálo dost sil, aby tam s nimi vydržel. Ve třetím stoupání na Col de Romme jsem musel na chvíli zvolnit," popsal třiadvacetiletý Čech moment, kdy odpadl z vedoucí skupiny.

"Pak jsem se došplhal k (loňskému vítězi Carlosi) Sastremu a pomohl mi i stájový kolega (Franco) Pellizotti, který odpadl z přední skupiny. V závěru už jsem se zase rozjel, poslední kopec se mi jel líp. Ale přece jen jsme byli trošku demoralizovaní, když jsme věděli, že ti nejlepší jsou před námi," dodal.

Sedminásobný vítěz Tour Armstrong nezachytil opakující se nástupy Andyho Schlecka, jenž se snažil i za pomoci bratra Franka setřást Contadora. Španělský šampion Tour 2007 se však udržel i díky pomoci německého týmového kolegy z Astany Andrease Klödena a spolu utvořili silné kvarteto.

"Neměli jsme co ztratit, mohli jsme jen získat. Riskli jsme to a byli jsme za to odměněni. Na Col de Romme jsme přidali, nastupovali jsme jeden po druhém a tahle taktika perfektně fungovala," pochvaloval si Frank Schleck, jenž své vítězství věnoval týmovému kolegovi Jensi Voigtovi, pro něj Tour v úterý po hrozivě vypadajícím pádu skončila.

Klöden skupinu opustil na posledním stoupání na Col de la Colombiere a do cíle dojel šestý s odstupem 2:27. Z krátkodobé krize se vzpamatoval Armstrong a skončil pátý těsně za Kreuzigrovým stájovým kolegou Vicenzem Nibalim se ztrátou 2:18.

Armstrong klesl v celkovém pořadí z druhého místa na čtvrté a bude se snažit vrátit na stupně vítězů ve čtvrteční časovce. Na peloton čeká jízda proti chronometru 40,5 km kolem Annecy.

"Druhé místo je stále mým cílem a myslím, že je to možné," uvedl Armstrong, jenž je lepším časovkářem než bratři Schleckové. Na druhého Andyho ztrácí slavný Američan minutu a půl.


Cyklistický etapový závod Tour de France - 17. etapa (169 km):

1. F. Schleck (Luc.) 4:53:54 hod., 2. Contador (Šp.), 3. A. Schleck (Luc.) oba stejný čas, 4. Nibali (It.), 5. Armstrong (USA) oba -2:18, 6. Klöden (Něm.) -2:27, 7. Wiggins (Brit.) -3:07, 8. Moreau (Fr.), 9. Vandevelde (USA) oba -4:09, 10. Pauriol (Fr.) -6:10, ...13. Kreuziger (ČR) -6:12.

Průběžné pořadí:
1. Contador 72:27:09 hod.,
2. A. Schleck -2:26,
3. F. Schleck -3:25,
4. Armstrong -3:55,
5. Klöden -4:44,
6. Wiggins -4:53,
7. Nibali -5:09,
8. Vandevelde -8:08,
9. Le Mevel (Fr.) -9:19,
10. Astarloza (Šp.) -10:50,
11. Kreuziger -10:52.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud