10. září 2022 • 18:20

Vuelta má svého vítěze. Červený dres letos uhájí Belgičan Evenepoel

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Belgický cyklista Remco Evenepoel uhájil červený dres lídra i v předposlední 20. etapě a poprvé v kariéře ovládne Vueltu. Dvaadvacetiletý jezdec stáje Quick-Step Alpha Vinyl vede před nedělním sprinterským dojezdem do Madridu, v němž se už tradičně o celkové pořadí nezávodí, o 2:05 minuty před domácím Enricem Masem.



Evenepoel v cíli jen stěží skrýval slzy dojetí. „Je to úžasné. Všechna ta kritika a špatné komentáře, které se na mě snesly po loňském roce, myslím, že jsem se konečně předvedl a odpověděl pedály,“ řekl Evenepoel. Vloni po pádu nedokončil Giro d'Italia a musel spolknout kritiku od belgické legendy Eddyho Merckxe, že není ochoten pracovat pro tým.

„Tvrdě jsem dřel, abych sem přijel v té nejlepší formě. A vyhrát tuhle Vueltu je prostě úžasné. Je to vlastně první Grand Tour, na které jsem startoval zcela zdravý,“ uvedl. „Tohle vítězství je pro Belgii, moje týmové kolegy, rodinu a snoubenku,“ dodal.

Etapový vavřín dnes vybojoval ekvádorský cyklista Richard Carapaz. Olympijský šampion měl v závěrečném stoupání 181 km dlouhé trasy z Moralzarzalu do Puerto de Navacerrada nejvíce sil a vyhrál s náskokem osmi sekund před Thymenem Arensmanem z Nizozemska. Třetí skončil Španěl Juan Ayuso.

Evenepoel kontroloval své největší soupeře a dojel šestý s odstupem 15 sekund za vítězem. Jeho nejbližší rival Mas skončil pátý, získal ale jen dvě sekundy stejně jako průběžně třetí Ayuso.

„Dneska jsem nemyslel na etapovou výhru, chtěl jsem vyhrát celkovou klasifikaci. Musel jsem jen jet, kontrolovat to a věřit své síle. Na konci to bylo supertěžké, ale zvládli jsme to dobře. Je to nejkrásnější den v mém životě,“ uvedl Evenepoel, jenž letos vyhrál i červnovou klasiku San Sebastián, kde v roce 2019 slavil první profesionální triumf v kariéře.

Debut na závodě Grand Tour zvládl český cyklista Vojtěch Řepa. Dvaadvacetiletý jezdec španělské druhodivizní stáje Kern Pharma dnes dojel na 110. místě s odstupem 31:58 za vítězem, v celkovém pořadí figuruje na 77. pozici.

Evenepoel ještě musí v neděli dovézt červený dres do Madridu, aby oficiálně ovládl 77. ročník Vuelty. Před sebou má posledních 96,7 kilometru, které ho dělí od toho, aby se stal nástupcem Primože Rogliče. Slovinský cyklista závodu kraloval v posledních třech letech, letos musel po pádu v závěru 16. etapy odstoupit, v té době byl průběžně druhý.

Cyklistický závod Vuelta - 20. etapa (Moralzarzal - Puerto de Navacerrada, 175,5 km):

1. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) 4:41:34, 2. Arensman (Niz./DSM) -8, 3. Ayuso (Šp./SAE Team Emirates), 4. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe), 5. Mas (Šp./Movistar) všichni -13, 6. Evenepoel (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl), 7. Meintjes (JAR/Intermarché-Wanty-Gobert), 8. López (Kol./Astana-Qazaqstan Team) všichni -15, 9. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -17, 10. Higuita (Kol./Bora-hansgrohe) -32, ...110. Řepa (ČR/Kern Pharma) -31:58.

Průběžné pořadí: 1. Evenepoel 78:00:12, 2. Mas -2:05, 3. Ayuso -5:08, 4. López -5:56, 5. Almeida -7:16, 6. Arensman -7:56, 7. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -7:57, 8. O'Connor (Austr./AG2R-Citroën Team) -10:30, 9. Urán (Kol./EF Education-EasyPost) -11:04, 10. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -12:01, ...77. Řepa -3:26:07.

Vítězství na letošní Vueltě si odveze Remco Evenepoel
Vítězství na letošní Vueltě si odveze Remco Evenepoel

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud