14. května 2014 • 14:26

Teď jsem česká jednička já, říká o sobě biker Cink

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Špičkoví bikeři se začínají sjíždět v Novém Městě na Moravě, aby si tam otestovali trať před blížícím se závodem Světového poháru na horských kolech. Ondřej Cink je z domácích nadějí prvním, kdo se mezi kameny a kmeny na Vysočině pustil. Symbolicky momentální česká jednička vede přípravu reprezentantů na první vrchol sezony.



Na trati měl téměř božský klid, alespoň co se konkurence dalších závodníků týkalo, když na ní biker Ondřej Cink najížděl svá první letošní kola. Nové Město na Moravě znovu vítá Světový pohár horských kol (jede se příští víkend) a Cink se jako první připravuje o to svědomitěji, že má letos novou motivaci: potvrdit roli českého jezdce číslo jedna.

Je to novinka, ovlivněná i zdravotními problémy olympijského vítěze Jaroslava Kulhavého; 23letý Cink je v průběžném pořadí SP šestý, Kulhavý až na 22. místě.

„Česká jednička bych teď měl být já. Ale věřím, že Jarda se vrátí zpátky a bude zase bojovat o vítězství. Sebe beru jako velmi slušný záskok za něho,“ hodnotí sám svoje postavení ve výsledcích s velkým nadhledem Cink.



V téhle pozici jdou bikeři do příštích dní, které zakončí SP na Vysočině, tedy prvním vrcholem sezony. Domácí závod, to je pro české reprezentanty velké lákadlo. Pro Cinka navíc pikantní v tom, že na něho bude upřená zatím největší pozornost, pod kterou kdy šel na start.

„Tady bych chtěl být do první trojky,“ přeje si. Bylo by to po čtvrtém a osmém místu jeho nejlepší umístění v sezoně. Proč ne, trať v Novém Městě na Moravě je jeho nejoblíbenější. Vloni tam na sebe upoutal pozornost 6. místem. „Trať mi tady opravdu sedí, říkám to tady každý rok. Je rychlá, ale není nebezpečná. Pojede se hodně rychle a to mi vyhovuje,“ neskrýval po prvním tréninku.

Přestože to tam důvěrně zná, potřebuje si cestičky mezi balvany a kořeny stromů vždy znovu „najet“ a osvěžit paměť. Co nejrychlejší cesta po kamenitém sjezdu, ale přitom tak, aby neupadl a nezničil kolo, test kopce po jehličí a mechu, prudké sjezdy – to vše potřebuje zase dostat do krve. Trať je na některých místech vysypaná větším množstvím písku, aby byla bezpečnější. Po čtyřech kompletních kolech byl Cink hotov.

Ondřej Cink nedal svým soupeřům na ME v cross country žádnou šanci
Ondřej Cink nedal svým soupeřům na ME v cross country žádnou šanci


Spokojený je především s tím, že na prahu závodu na domácí trati bude patřit mezi ty vyvolené, kteří si před diváky jdou slavnostně převzít startovní čísla. Pro ně si jde vždy prvních deset jezdců průběžného pořadí a Cink mezi ně v kategorii Elite patří.

„To byl opravdu takový můj sen, dostat se do této desítky před českými fanoušky. Šesté místo (v průběžném pořadí) je super a je to pro Nové Město dobrá výchozí pozice,“ hlásí rodák z Rokycan.

Na trati se s Kulhavým oba utkali letos jen jednou, v Austrálii Cink dojel osmý, Kulhavý o dvě příčky za ním. Další souboj se chystá na příští víkend.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud