28. října 2014 • 16:10

Arbitráž řeší Kreuzigera. Hrozí čtyři roky bez ježdění a 21 milionová pokuta

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sportovní arbitrážní soud (CAS) začal řešit odvolání Mezinárodní cyklistické unie v případu Romana Kreuzigera. UCI pro českého jezdce požaduje jako trest za nesrovnalosti v biologickém pasu zákaz činnosti od dvou do čtyř let, zrušení jeho výsledků od března 2011 včetně historických pátých míst z Gira d'Italia a Tour de France a pokutu 770 tisíc eur (přes 21 milionů korun) plus uhrazení nákladů na řízení spojené se spletitou kauzou.



CAS o zahájení arbitrážního řízení dnes informoval na svém webu a uvedl, že dál se momentálně nebude k případu vyjadřovat. Žádný termín, do kterého by měl rozhodnout, soud neuvedl.

UCI českého cyklistu podezřívá na základě údajů v jeho biologickém pasu z porušení antidopingových pravidel. Rozhodčí komise Českého olympijského výboru však Kreuzigera 22. září podezření zbavila a člen týmu Saxo-Tinkoff se tento měsíc vrátil k závodění.

Osmadvacetiletý český jezdec měl zastavenou činnost od 2. srpna. Už předtím kvůli celému případu přišel o start na Tour de France. Podle expertů UCI údaje v jeho biologickém pasu z let 2011 a 2012, kdy jezdil za Astanu, vykazovaly velmi vážné anomálie. Výkyvy hodnot v biologickém pasu obecně vyvolávají podezření z užití nedovolených podpůrných prostředků.

"Odvolání UCI bereme na vědomí, očekávali jsme jej. Argumenty jsou však stále na naší straně," uvedl v dnešním prohlášení Kreuzigerův právní zástupce Jan Šťovíček.

Přišel s novým tvrzením, které by mohlo hovořit v Kreuzigerův prospěch. "Plné dvě třetiny krevních vzorků, jež jsou podkladem pro rozhodování, nebyly během převozu do laboratoře prokazatelně skladovány dle předpisů WADA (Světová antidopingová agentura), a mohly tak být znehodnoceny," konstatoval Šťovíček.

"Jsme přesvědčeni, a během jednání před Rozhodčí komisí ČOV se to jednoznačně potvrdilo, že znalecký panel Cyklistické antidopingové nadace (CADF) rozhodoval o údajné vině Romana Kreuzigera na základě neúplných a nedostatečných podkladů a informací," tvrdí právník.

Opět upozornil, že hodnoty v Kreuzigerově biologickém pasu nikdy nepřekročily stanovené mezní hodnoty. Již dříve argumentoval také tím, že čtyřnásobný vítěz české ankety Král cyklistiky trpí od roku 2003 sníženou funkcí štítné žlázy a její významné zhoršení si vyžádalo medikaci vysokými dávkami substitučního hormonu L-Thyroxine. "A to právě v letech 2011 a 2012, ze kterých pochází podezření, což panelu nebylo známo," řekl Šťovíček.

V této souvislosti poznamenal, že panel CADF sestává ze špičkových hematologů, avšak z žádného endokrinologa. A také podle něj nevzal v úvahu některé zásadní vědecké práce. Otevřeným dopisem proto panel vyzval, aby stanovisko přehodnotil.

"Případ Romana Kreuzigera je velice důležitým precedentem nejenom pro cyklistiku, ale pro všechny sporty. Dnes jde o Romana, ale zítra se to může stát jakémukoliv jinému sportovci. Věříme, že CAS rozhodne rychle a nestranně a nedovolí, aby čestný člověk nemohl vykonávat svou profesi. Nedopusťme, aby se boj s dopingem zvrhl v hon na čarodějnice," uvedl Šťovíček.

Za Kreuzigerem dál stojí jeho zaměstnavatel. "To odvolání na našem postoji nic nemění," prohlásil generální manažer stáje Tinkoff-Saxo Stefano Feltrin.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud