18. května 2016 • 12:54

Vlastní tým ho vyhodil z Gira. Nic jsem neudělal, brání se Rus

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hodně nečekaně skončilo první cyklistické Giro d'Italia pro ruského jezdce Alexeje Caceviče. Vlastní tým Kaťuša ho poslal domů za prohřešek proti závodnické etice během 9. etapy, kterou byla časovka v Chianty. Caceviče tam rozhodčí přistihli, jak ujel vzdálenost až dvaceti kilometrů v háku za Tobiasem Ludvigssonem, čímž šetřil síly. Pokuta 100 švýcarských franků a časová penalizace 6:48 minut byla Kaťuši málo. Zbytek Gira bude Cacevič sledovat jen z domu. Vyloučení ho pořádně rozhodilo.



„Jsem hodně naštvaný. Během celého závodu jsem se snažil ukázat dobré výsledky. Několikrát jsem upadl, přes bolest jsem ale pokračoval, snažil jsem se být užitečný týmu. Pak přijde takový verdikt,“ uvedl Rus na svém webu. „Jak jsem viděl svůj výkon já, držel jsem si vzdálenost (za Ludvigssonem) a ani od rozhodčích jsem nedostal varování, že by se dělo něco nepatřičného. Tak jsem pokračoval,“ uvedl.

Vedení Kaťuši to vidělo výrazně jinak.

„Nebudu lhát. Nechci říkat, co jsem si všechno pomyslel,“ uvedl sportovní ředitel týmu Dmitrij Konyšev. „Když jsem to viděl v televizi, udělalo se mi rudo před očima. Bylo to hodně ostudné. Chtělo se mi televizi rozbít,“ připustil.

Kaťuša na trati neměla auto přímo za jezdcem, takže se Konyšev brání, že mu nebyl schopen předat příkaz, aby soupeře buď předjel nebo nechal jet.

„Zaprvé je to (Cacevičův způsob jízdy) znevážením soupeřova výkonu. Ludvigsson jel dobře. Cacevič se na něho pověsil, o nic se nepokusil,“ zlobil se Konyšev. Pokuta a časová penalizace byla podle jeho slov málo.

Caceviče poslal domů, přestože se na Giru každá pomocná ruka může v Kaťuši hodit Ilnuru Zakarinovi. Tomu patří velmi slušné deváté místo a Cacevič mu mohl prokázat ještě hodně cenné služby na rovinách.

„Palce vám, kluci, budu držet z domova,“ vzkázal místo toho. „Chtěl bych zdůraznit, že jsem neobešel žádný pokyn nebo žádost sportovního ředitele,“ hájí se.

Konyšev to, jak jinak, vidí opět opačně: „Nejenže Cacevič úplně ignoroval plán pro daný den, který samozřejmě dostal. Závodník s nějakou dávkou citu by měl být schopen situaci vyhodnotit.“

Razantní rozhodnutí vyvolalo v cyklistických kruzích zvědavé otázky. Proč Kaťuša zasáhla proti vlastnímu jezdci, když tomu obvykle bývá právě naopak?

Tým Katuša má za sebou několik průšvihů

Nabízí se vysvětlení, že si ruský tým pokouší aktivně žehlit image, pošramocenou vlastními průšvihy během posledních dvanácti měsíců. Jeden její jezdec Luca Paolini neprošel testem na kokain během minulé Tour de France, jiný závodník Eduard Vorganov byl zase pozitivně testován na meldonium.

Vedení Mezinárodní cyklistické unie (UCI) se rozhodlo Kaťuši nezastavit závodní činnost, jak se nabízelo, protože to vyhodnotilo tak, že Paolini užil „rekreační“ drogu a ne zakázaný podpůrný přípravek. Nicméně, škraloup pro tým to byl značný.

Navíc Cacevičovo vyloučení vzbudilo na Giru spíš kladné reakce. „Dovolili si dost. Nejsem naštvaný, že jel domů. Takhle náš sport nechceme ukazovat,“ podotkl Addy Engels, sportovní ředitel týmu LottoNL-Jumbo.

„Jako bývalý cyklista musím říct, že kdyby mi nějaký cyklista visel na zadním kole během časovky, pěkně by mě to otravovalo. Každý by měl vědět, co dělá,“ přisadil si Marco Pinotti, trenér týmu BMC.

S trestem souhlasil i Paolo Slongo, trenér Astany. „Pokud někdo nejede časovku na vítězství nebo na celkové pořadí, měl by se chovat jinak, protože i kdyby dojel o minutu pomaleji, nic by to neznamenalo.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud